Szarvasi Szlovák Tájház

Tájházak Napja 2021:

Esemény időpontja: június 26.

A szarvasi Szlovák Tájház 1975-ben nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy a helyi szlovákság már akkor is pusztulófélben levő népi kultúrájának tárgyi emlékeit megőrizze, bemutassa.
Az épületet 1885-ben építtették Gajdosék, egy jómódú tanyásgazda család. Az akkori életmódra és gazdálkodásra jellemző, hogy a férfiak csak ünnep- és vasárnapokon jöttek be a tanyáról, ahol az év nagy részében gazdálkodtak, a város Siratónak nevezett határrészén.
A tájház szabadkéményes, náddal fedett, oldaltornácos. A tisztaszoba az építés idejének lakberendezési kultúráját mutatja be, a helyi szlovákságra jellemző rózsás díszítéssel, ami visszaköszön nemcsak a bútorokon, textileken, de a mennyezet- és falfestésen is. A szoba ékessége egy zenélő Luther-kép, de megtekinthető a helyi szlovákságra jellemző, Tessedik Sámuel hatására elterjedt fekete viseletet is, ill. egy másik viseleti darab a kozsuch, ami szintén tükrözi a helyi díszítőművészet kifinomultságát.
A hátsó szoba az 1910-es évek tárgyi kultúráját mutatja be, a hétköznap is használt tárgyakkal. A szoba kitűntetett darabja a felvetett, működőképes szövőszék.
A házhoz két kamra tartozik, a tisztaszobából nyíló kamrában a mindennapi élethez elengedhetetlen, konyhai eszközöket tárolták, mint pl. a kenyérsütés eszközei, a tornácról nyíló külső kamrában a gazdálkodás, állattartás eszközeit.
Az épület 2019-2020-ban felújításra került, hogy régi pompájában mutathassa be a szarvasi szlovákok népi kultúrájának megmaradt kincseit.
A tájházban személyes tárlatvezetés biztosított.

Cím: 5540 Szarvas, Eötvös út 44.
Megye: Békés
Nyitva tartás:
Belépődíj: diák, nyugdíjas: 200 Ft, felnőtt: 300 Ft.

Kapcsolattartó: Szarvasi Szlovák Önkormányzat
Cím: 5540 Szarvas, Kálvin J. út 1.
Tel.: 20/315-7392
E-mail: sszlovakonk.szarvas@gmail.com
Web: www.szarvasiszlovakok.hu

Tájházak Napja 2015:

Tavaszkezdő Szent György-napon a szarvasi Szlovák Tájház is kitárja kapuit. Harmatszedés, kilövés, pásztorfogadás, napimádat, kincskeresés és e nap minden varázsereje várja a néphagyományok tisztelőit és az érdeklődőket mindkét napon 10 és 15 óra között.