Szent Vendel Domborműves Népi Lakóház - Zsámbék

Tájházak Napja 2021:

Mesélő tárgyak
Intézményünk mindhárom múzeuma – Romtemplom és Kőtár, Lámpamúzeum, Sváb Tájház – csatlakozik egy-egy programmal a Múzeumok Éjszakájához, s egyben a Tájházak Napjához. A Szent Vendel-házban a nemrég megújult SZEKRÉNYMESÉK kiállítás adományozói közül lesznek, akik a tárgyakról mesélnek az érdeklődőknek.

Esemény időpontja: június 26. 18-20 óra

Az egykori Szent Vendel-ház jelenleg sváb tájház, szobáiban a festett vagy éppen különleges technikával készült bútorok a sváb népművészetet és a régi zsámbéki életet, jelképvilágot idézik. A konyhában látható a legrégebbi zsámbéki bútordarab, egy igen régi technikával – túró és mész keverékéből készült úgynevezett kazeinnel – festett konyhaszekrény, melynek elejét négy, a tulipán, a rózsa és szegfű motívumaiból álló életfa díszíti. A konyhában látható tatai kerámiák a zsámbéki régi háztartásokban igen elterjedtek voltak. A szobába vezető ajtó kovácsoltvas sarokpántján gránátalma díszítés található, mely a termékenység egyik jelképe. A berendezés legjelentősebb darabja az 1874-es évszámot viselő szekrény, melynek festése sok jellemzőjében a Fekete-erdő vidékéről Zsámbékra települt németek hagyományait őrzi.

Cím: 2072 Zsámbék, Bicskei út 12.
Megye: Pest
Nyitva tartás: Előre egyeztetett időpontban, illetve a zsámbéki múzeumi hétvégén (minden hónap második hétvégéjén).
Belépődíj: Felnőtt 400 Ft; Diák/nyugdíjas/csoport: 200 Ft
További információk: www.mizsambekunk.hu
Közösségi oldalak: Fb/Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár

Kapcsolattartó: Balázs Mónika Csilla
Cím: 2072 Zsámbék, Etyeki u. 2.
Tel./fax: 23/ 340-694; 20/ 665-9464
E-mail: muvhaz@zsambek.hu

Tájházak Napja 2013:

Melchior Keller-nap a Szent VENDEL Domborműves Népi Lakóházban- a velünk élő emlékezet

Műemléki séta Zsámbékon a Tájház, a Romtemplom és a Lámpamúzeum megtekintésével, idegenvezetéssel: felnőtt jegy: 1000 Ft, diák, nyugdíjas jegy: 600 Ft.
Találkozó a Szent Vendel Domborműves Népi Lakóházban