Szelence-porta Tájház – Őrtilos

Tájházak Napja 2021: 

Öt alkalommal a helyi lakodalmi szokások volt a témája a tájházak napi programunknak. Az idei a lakodalmi ételek közül a hagyományos cserép sütőben, kemencében sült kuglóf köré szervezzük a napot. A lakodalmi kuglóf készítésének fortélyait az idős asszonyoktól szeretnénk ellesni. Aki erre kíváncsi, végig kísérheti a készítés folyamatát és természetesen kóstolót is kaphat a kisült kuglófokból. Ezen a napon a környékbeli hagyományőrző csoportok tánccal, dalokkal színesítik a programot.

Esemény időpontja: június 26

 


Cím: 8854 Őrtilos, Rákóczi u. 35.
Megye: Somogy
Nyitva tartás: 2019. április 27., szombat 10.00 - 24.00;
Belépődíj: ingyenes
További információk: szelence.tajhaz

Kapcsolattartó: 3 Szelence Hagyományőrző Egyesület; Tóthné Iváncsics Gyöngyi
Tel.: 30/630-6090
E-mail: szelence.egyesulet@gmail.com

Tájházak Napja 2019: 

V. ŐRTILOSI LAKODALOMI VIGASSÁG
IGAZI NÉPI LAKODALOM RÉSZESE LEHET, AKI ELLÁTOGAT EZEN A NAPON ŐRTILOSBA.
DR. EPERJESSY ERNŐ GYŰJTÉSE ALAPJÁN AZ ŐRTILOSI LAKODALMI SZOKÁSOK, DRAMATIKUS JÁTÉK, FINOM ÉTELEK ÉS FELLÉPŐ TÁNCOS, DALOS CSOPORTOK FERGETEGES LAKODALMI HANGULATOT VARÁZSOLNAK A TÁJHÁZ UDVARÁBA., KÉZMŰVES HELYI TERMÉKEK  VÁSÁRA ÉS A  GYEREKEKNEK NÉPI JÁTSZÓ IS LESZ.

11-18-ig néptánc csoportok,
dalos csoportok fellépése.
18 órakor a MOTIVA Együttes előadása
19-től FOLK-kocsma a TALLÉROS Együttessel

Tájházak Napja 2018: 

Régi népi lakodalmi szokások felelevenítése, eljátszása, Dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató gyűjtése alapján. Kikérés a lányos háztól, lakodalmi menet a fiús házhoz (a tájházhoz), cere-fa mászás, itatás, deresre húzás, halál megjelenése..., dramatikus, olykor pajzán játékok. Közben a népi hagyományőrző csoportok (néptáncosok, dalosok, népzenészek) fellépései, térítés ellenében a tradicionális lakodalmi étkek kóstolása.

Tájházak Napja 2017: 

III. Őrtilosi Lakodalom

Program: Dramatikus jelenetek, fergeteges tánccsoportok, dalos együttesek és a legfinomabb lakodalmas ételek! Népi kézműves termékek, népi játszó a gyerekseregnek.
A program helyszíne a Tájház udvarán kívül szinte az egész kis falut átöleli, hiszen a násznép elvonul a lányos házhoz kikérőbe, később e keresztanyához itatásra. Este éjfélig rophatják a táncot a mulatni vágyók. Másnap „ morzsa-parti” és a Tájház megtekintésére lesz lehetőség.

Tájházak Napja 2016: 

II. Őrtilosi Lakodalom

Program: Igazi falusi lakodalomba nyerhetnek betekintést a részt vevők. Az őrtilosi néprajzi gyűjtés (dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató) alapján megismerkedhetnek a különböző vidám, néha pajzán szokásokkal, melyeket az őrtilosi emberek és a környező falvak hagyomány-őrző csoportjai elevenítenek meg. Megkóstolhatják a tradicionális lakodalmi ételeket, egyéb helyi finomságokat.
Műsor: A lakodalmi menet 11 órától indul, látványos népviseletek felvonulása, menyasszony kikérés, lakodalmi szokások bemutatása, hagyományőrző csoportok dalos, táncos bemutatkozása egész délután folyamatosan

Tájházak Napja 2015: 

Őrtilosi lakodalom

Régi népi lakodalmi szokások felelevenítése, eljátszása, Dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató gyűjtése alapján (kikérés a lányos háztól, lakodalmi menet a fiús házhoz/tájházhoz). Közben a népi hagyományőrző csoportok fellépései, térítés ellenében a tradicionális lakodalmi étkek kóstolása.

Műsor: Őrtilosi Lakodalom: délelőtt betekintés az előkészületekbe: tyúkhúsleves főzése, rétes nyújtása, kuglóf sütése kemencében; délután pedig a lakodalmi menet megérkezését követően folyamatosan hagyományőrző táncos és énekes csoportok fellépése. Kezdés időpontja: 08:00 (főzés, előkészület), lakodalom 11:00-tól.

Share/Save