Ócsai Tájház

Tájházak Napja 2021: 

Mesélő tárgyak az Ócsai Tájházban
Életre kelnek a gazdák és a gazdasszonyok mindennapi használati tárgyai, mégpedig mesés módon. Hol a Sütőasszony szegényes, földpadló szobájában szól majd a mese szitáról, teknőről, kenyérről, búzáról, dióról; hol pedig a Nagygazda házában mesélünk a tarisznyát akasztott, világlátó legényekről és egy Katica nevű okos leányról, akit az anyja a királyhoz szán feleségnek.
10.00-16.00 között szeretettel várjuk a családokat, hogy kicsiket és nagyokat megismertethessünk a néprajzi gyűjteményünk egy-egy jeles darabjával a mesék adta csodás világon keresztül is. Ezen a napon a látogatás 100 Ft/fő regisztrációs jeggyel látogatható.
Mesélések kezdődnek 10, 11, 13, 14 órakor a tájházegyüttes több pontján.

Esemény időpontja: június 26.


Budapesttől 30 kilométerre, délre, az Alföld és a Gödöllői-dombság találkozásánál találhatjuk az Ócsai Tájvédelmi Körzet területét, amely az Alföldre valaha oly jellemző lápos, mocsaras, ingoványos turjánvidékből őrzött meg egy darabkát. Az Öregfalu központjában, a román stílusú Árpád-kori templom közvetlen szomszédságában találhatjuk az Ócsai Tájház nádfedeles épületeit. A lakóházakban bemutatott, jórészt helyben gyűjtött használati tárgyak, munkaeszközök, ruhák és bútorok a 19-20. század fordulóján élt ócsai emberek mindennapi életét tárják elénk. A nagygazda házában egy módos porta várja a vendégeket. Ennek az épületnek a tisztaszoba berendezése a polgárosodó parasztság miliőjét mutatja be. A sütőasszony háza az 1900-as évek első felét mutatja be.  A kenyérsütéshez használt eszközöket itt akár kézbe is veheti a vendég. A csikótűzhelyet, a búbos kemencét működés közben is láthatja a szerencsés látogató, ha jókor érkezik. Ez a ház él, így belépve minden érzékszervre hat ez a hajdani otthon. A melléképületekben és udvarokon a gazdálkodás eszközeit is láthatja az érdeklődő.

A Tájház gyűjteménye 2008-ban - a környéken egyedülálló -  Népviseleti Babagyűjteménnyel bővült. A kiállítás az utolsó, ócsai népviseleti darabokról készült miniatürizált másolatokkal mutatja be, 60
cm-es textilbabákon.  A gyűjtemény és kollekció alkalmat ad a puritán viselet sajátos jegyeinket felfedezésére és kis kitekintést ad, mintegy kontrasztot állít, más vidékek gazdag viseleteinek bemutatásával.
A tájházegyüttes udvarain kinti kemence, füstölő, zöldségtároló verem szintén számot tart az látogatók érdeklődésére. A hagyományosan a paraszti udvarokra jellemzően  gyümölcsfák,  gyógy- és fűszernövények teremnek.

Az Ágasház portája az utcáról, külön kapunk közelíthető meg. Nevét a jól látható, a falon kívül futó ágasfáról kapta, ami a szelemengerendát tartja. A kicsiny házban helytörténeti kiállítások és iskolatörténeti kiállítás kapott helyet.
Épületeinket és kiállításainkat programokhoz kapcsolódóan viseletbe öltözött kollégák mutatják be, ezzel is biztosítva a látogató számára az élményszerűséget. Az itt dolgozók hisszük és tapasztalják, hogy az élő tájház koncepció mentén, az elődök tárgyi hagyatékát megfigyelve, azok szellemi örökségéből is meríthetünk. Ezek a felismerések a mai életet is támogatják. 

Nyitvatartási időben a látogatót a tárlatvezetők rövid körbevezetéssel fogadják és tájékoztatják. Csoportos tárlatvezetésre előzetes bejelentkezés alapján, illetve programjainkhoz kapcsolódóan van lehetőség.

Cím: 2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u. 4-6.
Megye: Pest
Nyitva tartás: március 1.- november 30. között péntek-vasárnap és ünnepnapokon 10:00-16:00.
Belépődíj: 950 Ft/fő, kedvezményes: 750 Ft/fő, csoportos: 850 Ft/fő, helyi lakosok számára: 500 Ft/fő.
További információk: www.dunaipoly.hu
Közösségi oldalak: facebook/ocsaitajhaz

Kapcsolattartó: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága; Kormos Rebeka
Tel.: 06 30 494 3368
E-mail: ocsaitajhaz@gmail.com

Tájházak Napja 2019: 

Mit rejt a katonaláda? - besorozási emlékek az ócsai Öregfaluból
Az 1939-es esztendő elevenedik meg az Ócsai Tájháznál és az azt körül ölelő Öregfaluban.
A program középpontjában a Mit rejt a katonaláda? című kiállítás áll. A kiállítás kitér az II. világháború ócsai vonatkozásaira. A polgárosodó parasztság életébe kaphat betekintést az érdeklődő a tájházegyüttes épületeit körbejárva. Ezen a napon a katonai bevonuláshoz, leszereléshez kapcsolódó emlékek elevenednek meg a látogatók számára, dalban és mesében.
Az Ócsai Tájház is fogadó helyszíne a Tájházak Kerékpárnyeregből programnak.

9.45 Kerékpáros gyülekező a vezetett túrához
10.00 Istentisztelettel egybekötött megemlékezés, az Ócsai református Műemlék Templomban.
11.00 kiállítás megnyitó, a Turján házban.
11.30 regruta bevonultatás.
12.00 élőszavas mesemondás a Sütőasszony házában, katonákról, obsitosokról és huszárokról.
13.00 tárlatvezetés az ócsai tájházegyüttesben.
14.00-16.00 között tárlataink szabadon megtekinthetők.

Tájházak Napja 2018: 

Síppal, dobbal, nádihegedűvel

11 órakor Birinyi József népzene kutató kiállításának megnyitója a gyűjtő „Hangszervarázs” c. bemutatójával. Hangszerkészítés és népi játszóudvar, játékos foglalkozások várják a családokat. A Pompás Napok csapata népi játékokra tanítja a kicsiket és nagyokat. Az Ócsai Tájház is várja a "Tájházak Kerékpárnyeregből" program résztvevőit!

Tájházak Napja 2017: 

Vállalkozó szellemű látogatóinkat különböző gyapjúval kapcsolatos tevékenységek várják: birkanyírás, gyapjúfestés növényekkel, szövés parasztszövőszéken. A gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület bemutatkozása 11 órakor kiállítás megnyitóval kezdődik. A kiállítást megnyitja Kemensi Ágnes, növényi festő.    
   

Tájházak Napja 2016: 

„Ruha teszi az embert”

Program: Egész napos családi programunk 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. A nap folyamán a tájház udvarán kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket. 14 órakor Izsák Zoltán magángyűjteményéből egy Nagy Magyarország  területéről származó élő viselet bemutató lesz. 16 órakor élő „Viselet térkép” létrehozása a templom terén. Társszervező az Egressy Gábor Szabadidő Központ ás az Ócsai Református Egyházközösség.

Tájházak Napja 2015: 

Tájházak Napja – Kézművesség
10:00-tól a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület "Mesterség és Művészet" című kiállításának megnyitója. A nap folyamán minden órában más és más kézműves bemutatók. Működés közben láthatják a több, mint 100 éves paraszti szövőszéket, de más hagyományos népi technikákkal is megismerkedhetnek, úgy mint a fonás, korongozás, kosárfonás rejtelmeivel. A gyerekeket színes foglalkozásokkal várjuk, s kézműves remekeket is vásárolhatnak a hozzánk érkezők. Az Ócsai Tájvédelmi Körzet 40 éves évfordulója alkalmából a kézművesség mellett szakvezetéses túrák indulnak a fokozottan védett Turján-vidékre is.

Tájházak Napja Beszámolók 2014: 

Mindazok, akik 2014. április 26-án, a Tájházak Napján ellátogattak az Ócsai Tájházba, ízelítőt kaphattak a helyi jellegzetes népviseletből és öltözködési szokásokból. A napot viselet-bemutatóval kezdtük, amely az esős idő miatt Kálvin-házban került megrendezésre. A helyi lakosok a tájházi gyűjtemény darabjait – amely létesítése Magyar Mária és Magyar Ilona nevéhez fűződik –, illetve saját ruhatáruk darabjait vonultatták fel. Előkerültek az alsószoknyák, a fekete, fehér kötények, a különféle hímzett blúzok, a fejkendők, a férfiak által viselt mándli, csizmanadrág, pruszlik, kalap. A bemutató közben és után a Tájházhoz tartozó Turjánházban különféle gyerekprogramok zajlottak. A gyerekek kipróbálhatták a kékfestő mintázást, a drukkolást, zsebkendőt hímezhettek, rongybabát készíthettek. A Tájház egyik szobájában a menyecskekendő megkötésének fortélyait figyelhették meg az érdeklődők.

A délután folyamán sor került Mundrusz Anett „kékfestőinek” bemutatójára is, ami a napsütésnek köszönhetően már a Tájház udvarán zajlott. Bepillantást nyerhettünk, hogy hogyan is jelenhetnek meg az egykori kékfestő minták és motívumok a 21. század öltözködési szokásaiban. A fodrosabb szoknyákon, az egyszerűbb blúzokon és felsőrészeken keresztül a díszes farmerkabátokig sokféle ruhadarab előkerül.

A programok kavalkádjában az Ócsai Népdalkör és a Küstörgő Néptánccsoport tovább színesítette a rendezvényt. Mintegy a programok háttereként az épületek falain régi falvédőkben gyönyörködhettek az ide látogatók. A délután folyamán Batyus bál is volt, az ócsai asszonyok házilag készített finomságokkal kínálták végig a vendégeket, így sokféle pogácsát és édes süteményt lehetett kóstolni.

 

A jó időnek köszönhetően közel 370 ember látogatott el a rendezvényre, amely többek között az Ócsai Polgári Kulturális Egyesületnek köszönhetően került megrendezésre. A program legfőbb célja az ócsai népviselet népszerűsítése volt a helyiek körében. A rendezvény színvonalát is emelte, és örömmel tapasztaltuk, hogy igen sokan érezték fontosnak, hogy népviseletben jelenjenek meg a rendezvényen – reméljük, hogy ez a jövőben is így lesz!

Tájházak Napja 2014: 

Ezen a napon megismerkedhetnek az ócsai népviselettel, Mundrusz Anett „kékfestőivel” a XXI. századi ruhatárban, a menyecskekendő megkötéseinek fortélyaival, valamint elkészíthetik ócsai mintával drukkolt zsebkendőiket. Lesz viseleti bemutató, gyerekeknek kézműves foglalkozások, rongybaba-készítés, kékfestő mintázás. A programot az Ócsai Népdalkör és a Küstörgő Néptánc csoport előadásai, valamint kézműves kirakodóvásár színesítik a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület segítségével. Társszervező az Ócsai Polgári Kulturális Egyesület.

Share/Save