Elhunyt szövetségünk tagja, Novák Lászlóné Gréti néprajzkutató, etnográfus, a Szadai Tájház tájházvezetője. Életműve elismeréseként 2020-ban számára ítéltük oda a Szablyár Péter Emlékplakettet.

Feladatai, tevékenysége nagyon sokfelé ágaztak. Gondoskodott arról, hogy a Szadai Tájház minden évben bekapcsolódjon a Magyarországi Tájházak Szövetségének országos programjába, a Tájházak Napjába, valamint a Cselekvő Közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című projekt által kezdeményezett, szintén országos, egy hetes programsorozatába, a Közösségek Hetébe. Helyben végzett kutatásainak eredményeit sikeresen emelte be a tájházi programok háttéranyagába, így a rendezvényeik még hitelesebbek, tudományos igényűek. A kutatások az önkormányzat támogatásával írásban is megjelenhettek, ennek köszönhetően a Szadai Tájházi Füzetek több példánya is közkinccsé vált már. A kutatási eredmények tájházi kiállításba való beépítése is folyamatos munkát jelentett, melynek elvégzésére több sikeres pályázatot is teljesítettek. Ennek köszönhetően az elmúlt években a tájház új kiállítótérrel és új kiállítórésszel is bővült.

A szadai népi kultúrával már iskolaigazgatóként is sokat foglalkozott, kezdeményezésével és irányításával ekkor kezdték el gyűjteni a paraszti életmódhoz tartozó használati tárgyakat és szokásokat egyaránt. Első néprajzi kiállításuk még a Székely Bertalan Emlékházban kapott helyet, majd egy kis épületben rendezhették be első tájház jellegű kiállításukat. A jelenlegi épületet az önkormányzat 2008-ban vette meg, és 2009-ben már meg is nyílt. Berendezésének jellege és átgondoltsága komoly szakmai ismeretekre és jártasságra vall. Az enteriőrnek berendezett tisztaszoba és konyha mellett az egykori lakószoba lett az időszaki kiállítások helye, melyek a legkülönbözőbb tudományos és művészeti területekre terjednek ki. A sikeres gyűjtések miatt ezt a helyet is kinőtte a gyűjtemény, így pályázati forrásból bővítésre, karbantartásra, restaurálásra is jutott. A tájház fennállása óta folyamatosan bővült, az újabb és újabb tárgyakat pedig nagy gonddal kezelték a község lakói Novák Lászlóné szakmai irányításával.

Novák Lászlóné Gréti a Szadai Tájház és Szada település kulturális életében is meghatározó szerepet játszott, tudományos és közösségi, szervező munkájával a település és az intézmény fejlődéséért dolgozott hosszú évek óta, így ő érdemelte ki harmadikként 2020-ban a Magyarországi Tájházak Szövetsége által alapított Szablyár Péter Emlékplakettet.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support