Noszvaji Gazdaház


A Noszvaji Gazdaház 1889-ben épült, három helyiségből álló hagyományos elrendezésű parasztház, a helyi népi építészet szép példája. Az épület eredetileg egy testvérpár családjai számára épült, ezért mindkét szobában található kemence, melyeket a szabadkéményes konyhából fűtöttek. Az utcai szoba berendezése az Egri Dobó István Vármúzeumból kölcsönzött, Noszvajon gyűjtött tárgyakból áll. A szobabelső a módosabb földműves családok lakáskörülményeit jeleníti meg bútoraival, használati tárgyaival. Ez a helyiség néprajzi, helyismereti kiállításként működik.

Cím: 3325 Noszvaj Deák F. u. 40.
Megye: Heves
Nyitva tartás: egyéb napokon: Március 15-től október 15-ig hétfő kivételével naponta 15.00-18.00 óráig 
Belépődíj: egyéb napokon: Teljes árú: 400 Ft, Diák: 200 Ft
További információk: www.noszvaj.hu 

Kapcsolattartó: Czinkéné Szűcs Krisztina
Cím: 3325 Noszvaj, Kossuth L. u. 1.
Tel./fax: 36/463-006
E-mail: iksztnoszvaj@gmail.com

Tájházak Napja 2020: 

Tájházak Napja a noszvaji Gazdaházban:

Tájházak Napja 2019: 

Tájházak Napja a noszvaji Gazdaházban:
Április 27-én, szombaton a Gazdaház kemencéiben hagyományos kelt süteményeket sütünk, üstben jellegzetes noszvaji levest főzünk, amelyekből megkínáljuk kedves vendégeinket is. Ha kedvük tartja, a sütés-főzésben maguk is részt vehetnek. A Gazdaház játékai és a múzeumpedagógiai kiadványunk jó szórakozást nyújt a gyerekeknek. A nap fénypontjai pedig a Noszvaji Pitypang Hagyományőrző Egyesület néptáncosai lesznek és Tilki Kata népdalénekes.  
Mindenkit szeretettel várunk!
Vasárnap 10-12-ig ingyenes a tájház látogatása.

2019. április 27., 11.00: APRÓK TÁNCA - Noszvaji Pitypang Hagyományőrző Egyesület műsora

Tájházak Napja 2018: 

A Noszvaji Gazdaházban a Tájházak Napján (szombaton) palóc gyökerű hagyományainkat ismerik meg a hozzánk látogató vendégek. 10 órától múzeumpedagógiai foglalkozás, kemencés sütögetésen, közös főzésen vehetnek részt. Ebéd után kb.13.00 órától a Noszvaji Pitypang Hagyományápoló Egyesületnéptáncosainak műsorában gyönyörködhetnek. Kóstoló a noszvaji ízekből, játék, tánc, éneklés, sütés-főzés, sürgés-forgás szombaton 10-16 óráig. Vasárnap is 10-12-ig ingyenes a tájház látogatása.

Tájházak Napja 2017: 

Program: A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület helytörténeti kiállítása mellett „ élő múzeumként” is várja vendégeit. Ezen a hétvégén hagyományosan készülő (szilvalekváros, diós és kakaós) sütemények sülnek a Gazdaház több mint 100 éves kemencéiben. Akinek van kedve, kóstolón túl maga is kipróbálhatja a sütés csínját-bínját. Kedvükre kézműveskedhetnek a gyerekek, felnőttek, és kipróbálhatják a múzeumpedagógiai játékokat is

Tájházak Napja 2016: 

Unokák és Nagyszülők Napja

Program: Április 23-án, szombaton szervezzük meg az Unokák és Nagyszülők Napját a Gazdaházban. A program a helyi értékek megőrzéséről, összegyűjtéséről és átadásáról szól amellett, hogy a helyi közösség összetartozásának érzése is erősödik. A rendezvény célja a generációkon átívelő tudás átadása és az élmények gazdagítása a közösségen belül. A program alkalmából 60+ generációt hívjuk meg a Gazdaházba unokáikkal, hogy megismerjék a pályázati forrásokból megújított Gazdaházat, felelevenítve az ide kapcsolódó személyes emlékeiket. A nap programjai: Régi fényképek gyűjtése, szkennelése, kivetítése és élménybeszámolók rögzítése. Valamint a Települési Értéktárba javasolt értékek összegyűjtése, közös bográcsozás és süteményezés, s régi noszvaji receptek gyűjtése, valamint játék a múzeumpedagógiai játékokkal. A Pitypang Néptánccsoport táncbemutatót tart, lesz közös éneklés furulyára vagy harmonikaszóra. Április 24-én, vasárnap pedig a Noszvajról készült filmek vetítése a Gazdaház táncpajtájában és kemencében készített sütemények kóstolása, s játék a múzeumpedagógiai játékokkal.

Tájházak Napja 2015: 

Tavaszi sütögetés a Gazdaházban

A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület helytörténeti kiállítása mellett „ élő múzeumként” is várja vendégeit. Ezen a hétvégén tájjellegű (szilvalekváros, diós és kakaós) sütemények sülnek az épület több mint 100 éves kemencéiben. Akinek van kedve, kóstolón túl maga is kipróbálhatja a sütés csínját-bínját. Kedvükre kézműveskedhetnek a gyerekek, felnőttek és kipróbálhatják az új múzeumpedagógiai játékokat is.

Tájházak Napja 2014: 

Tavaszi sütögetés a Gazdaházban Noszvajon

A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épület helytörténeti kiállítása mellett „élőmúzeumként” is várja vendégeit. Ezen a hétvégén tájjellegű sütemények (szilvalekváros, diós és kakaós) sülnek a Gazdaház több, mint 100 éves kemencéiben. Akinek van kedve, a kóstolón túl maga is kipróbálhatja a sütés csínját-bínját. Kézműveskedhetnek is kedvükre a gyerekek és a felnőttek egyaránt.

Share/Save