Napsugaras Tájház – Szeged

Tájházak Napja 2021: 

Online program
Ebben az évben Tájházak Napján egy műtárgy, a tejes köcsög kerül a középpontba. Mai napig is használjuk, de tudjuk miért rajzoltak rá keresztet? Vagy tej tárolása mellett mire használták még. De megnézzük, milyen szegedi hagyományai vannak a tejfogyasztásnak, miket készítettek belőle, milyen hiedelmek kapcsolódnak hozzá. Különféle játékokkal, gasztronómiával, kézműves programokkal várunk mindenkit az online térben.


A Szegedet romba döntő Nagyárvíz után mérnökök tervezték újra a város tereit, utcáit, lakóházait. Lechner Lajos az alföldi életmódot és a régi hagyományokat szem előtt tartva tervezte meg az új lakóházakat. a típustervek deszkás oromzata megőrizte a barokk korban is jellemző napsugaras díszítményt, a legszebb darabjai Alsóvároson találhatók, bár napjainkra a számuk töredékre zsugorodott.
Bálint Sándor néprajzkutató a barokk Istenszem (alsóvárosiak ajkán Istenszöm), a Szentháromságot jelképező oltalmazó, bajelhárító háromszög népi megfogalmazását látta a napsugaras oromzatokon.  A szentháromság barokk tisztelete, a napsugaras oromdísz korai rendeltetése minden bizonnyal már feledésbe merült, de jellegzetes hagyományos kialakítása a 20 század első évtizedeiben is fennmaradtak.

Cím: 6725 Szeged, Nyíl utca 43.
Megye: Csongrád
Nyitva tartás: 2019. április 27. szombat 10:00-tól 18:00-ig  Ezen időpontokon kívül előzetes bejelentkezés alapján igény szerint.
Belépődíj: 2019. április 27-én ingyenes, egyéb napokon: Felnőtt: 300 Ft, nyugdíjas/gyermek/diák: 200 Ft, csoportos (10 fő felett): 150 Ft.
További információk: www. napsugarashaz.hu
Közösségi oldalak: https://www.facebook.com/Szeged-Als%C3%B3v%C3%A1rosi-T%C3%A1jh%C3%A1z-33...

Kapcsolattartó: Kulik Melinda
Cím: 6725 Szeged, Nyíl utca 43.
Tel./fax: 30/ 501-2822
E-mail: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com

Tájházak Napja 2019: 

A FESTŐNÖVÉNYEK VILÁGA
Régen a parasztok legtöbbször a környezetükben található növényeket használták festésre és színezésre. Különféle növényeket használtak fonalak befestéséhez, húsvéti tojás készítésénél. De tudták azt is, hogyan lehet tintát előállítani gubacsból. Az idei Tájházak Napján a festőnövények világába invitáljuk a látogatókat. A program során megtudhatják, melyek a legalapvetőbb festőnövényeink, milyen eszközök voltak szükségesek a festéshez, milyen technikákat alkalmaztak. Kézműves műhelyünkben mindezeket a látogatók ki is próbálhatják.

2019. április 27. 15.00-tól: Mindennapok festőnövényei - előadás
2019. április 27. 16.00-tól:
Festőnövények használatban (anyagok, technikák, receptek) - bemutató

Tájházak Napja 2018: 

"Alsóváros - Jámborváros" - így nevezték Szeged egyik legrégibb és hosszú évszázadokon keresztül legzártabb városrészét. De hogyan kapta a nevét? Milyen változásokon ment át? Kik és hogyan éltek itt? Mindezekre a kérdésekre keressük a választ idei Tájházak Napja programjainkban. Népi játszóházban népi lakóházakat, és más népi építményeket, napsugaras oromzatokat, vakolathímeket készítünk. A játékot kedvelőket egy izgalmas felfedező játékra várjuk, ahol különféle izgalmas feladatokat megoldva, és próbákat kiállva megfejtik egy régi útinapló titkát. A tájház ezen a napon ingyenesen látogatható.

Alsóvárosi séta                                                        
Kezdési időpontja: 2018. április 28. 9.00-tól, 11.00-tól, 13.00-tól, 15.00-tól,

Előadás: Konyhai falvédőkKezdés időpontja: 2018. április 28. 14.00-tól
                   
Könyvbemutató: Napsugaras Szegeden - Alsóvárosi oromdíszek Buday György vázlatfüzetében                       
Kezdés időpontja: 2018. április 28. 16.00-tól  

Tájházak Napja 2017: 

"„Nincsen annál szerencsésebb élet, ha a kislány juhászlegényt szeret” – mondja az egyik pásztornóta. De miért gondolták így régen? Milyen életet élt egy juhász vagy más állatot őrző pásztor? Ezekre a kérdésekre keresik a választ Szegeden az Alsóvárosi Tájházban a Tájházak Napján. A tájházvezető Kulik Melinda a juhászokról, mint gyógyítókról tart előadást, avagy gyógymódokat ajánl a kergeségre. Bemutatók, előadások, kiállítás segítségével elelevenítik meg a Szeged környéki pásztorok életét. Népi játszóházban kesztyűbábokat (pásztor, bárány, kecske, ló, malac) bőrtarsolyokat és nemezképeket készítenek, de lesz még pásztorbotfaragás és népi hangszerkészítés. Ügyességi versenyen megválasztják a tájház pásztorát is."

Tájházak Napja 2016: 

Program: Mesebeli utazásra invitáljuk a látogatókat, melynek során megismerhetik a sárkány alakját a magyar az európai, valamint a kelet - ázsiai népmese- és hiedelemvilágban. Utazás során azt is megtudhatják és kipróbálhatják, hogy a nemzetek mesehősei milyen furfanggal győzik le és teszik lóvá a sárkányt. Népi játszóházban sárkányokat és más mesebeli hősöket lehet készíteni. Papírsárkány eregető versenyen kicsik és nagyok egyaránt összemérhetik erejüket, ügyességüket. A tájház egész nap ingyenes tárlatvezetéssel várja a látogatókat. Valamint a nap folyamán kelt tésztás finomságokat lehet kóstolni, illetve megfejtük a sárkányfű titkát is.

Műsor: A magyar és más nemzetek sárkányalakjai c. előadás
Kezdési időpontja: 2016. április 23. 14.00
Tövisdisznó - Cserregő Bábtársulat zenés, bábos mesejátéka
Kezdés időpontja: 2016. április 23. 16.00

Tájházak Napja 2015: 

"Viszek is hagyok is!" - mondták a gyógynövényeket szedő asszonyok Sznet György napján. Ebben az évben a látogatók a kertekben található növények gyógyító erejével ismerkedhetnek meg. Népi játszóházban lesz levendulazsák és babavarrás, gyógynövényes kosárfonás, gyógynövényes ládakészítés, gyógynövényes gyertya-, fürdősó és "varázsvíz" készítés. Ingyenes tárlatvezetés a tájházban egész nap. A nap folyamán kelt tésztás finomságokat, gyógynövényes szörpöket lehet kóstolni.
Műsor leírása: Gyógynövények a Bibliában c. előadás 11:00-tól
Gyógyító fűszernövények c. előadás 15:00-tól

Tájházak Napja 2014: 

Ezen a napon a tájházba látogatók megismerkedhetnek különféle játékok, feladatok során Szent György alakjával. Felelevenítjük a Szent György napi szokásokat: kincskeresés, varázslások. Benedek Elek A juhász és a sárkány c. meséje alapján készült óriási társasjátékkal várjuk a családokat. Népi játszóházban a gyerekek szőhetnek, nemezelhetnek, gyöngyöt fűzhetnek és szőhetnek, és sárkányt készíthetnek különféle anyagokból. A tájházban egész nap ingyenes tárlatvezetéseket tartunk. Továbbá egész napos kalács és kelt tészta sütés is várja a vendégeket, valamint a Szakrális terek egy parasztházban-előadás 11:00 és 15:00 órától.

Tájházak Napja 2013: 

Ezen a napon a tájházba látogatók megismerkedhetnek a pásztorélet hagyományaival. Felelevenítjük a Szent György napi szokásokat: kincskeresés, varázslások, Szent György napi kilövés. Ügyességi verseny keretében megválasztjuk a tájház pásztorát, Kézműves foglalkozáson a gyerekek természetes anyagokból pásztorbábot, bárányt, népi hangszereket készíthetnek. A tájházban egész nap ingyenes tárlatvezetéseket tartunk, valamint a tájház udvarán kézműves vásár várja a látogatókat.

Share/Save