Mérföldkő a múzeumok és oktatási intézmények kapcsolatában a Múzeumi a’la carte megújult múzeumi kiállítás- és múzeumpedagógiai programkereső felülete, amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeumhoz tartozó Múzeumi Oktatási és Képzési Központ honlapján (www.mokk.skanzen.hu) alakítottunk ki. Ezzel a muzeális intézmények, köztük a tájházak is nem csak egy újabb ingyenes megjelenési felülethez jutottak, de arra is lehetőséget kapnak, hogy a saját kiállításaikról és programjaikról szóló ajánlóoldalt önállóan, minden késedelem és közvetítő beiktatása nélkül frissítsék.
Régóta nagy szükség van egy olyan internetes felületre, ahol a pedagógusok nem csak megtalálhatják az aktuális múzeumpedagógiai és kiállítási kínálatot, de többféle szempont szerint kereshetnek is az adatbázisban. A 2013. május 11-én elindított Múzeumi a’la carte rendszerében a mai napon 228 muzeális intézmény, kiállítóhely (köztük mindössze 10 tájház) 837 kiállítása és 2164 múzeumpedagógiai foglalkozása szerepel, de a múzeumok nagy érdeklődésének köszönhetően adatbázisunk napról napra bővül. A Múzeumi a’la carte adatbázis itt érhető el: www.mokk.skanzen.hu/muzeumialacarte.
A Múzeumi a’la carte-ot a Múzeumok Majálisán debütált, majd az ország több pontján személyesen is bemutattuk több száz pedagógusnak, akik körében osztatlan sikert aratott, a Modern Iskola által szervezett A tanév itt kezdődik! nevű augusztusi szakmai rendezvényen is kedvező fogadtatásban részesült. A következő nagy nyilvános szereplést a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitányát jelentő Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó jelentett, mely szeptember 30-án került megrendezésre a Magyar Nemzeti Múzeumban.
A felület azonban csak akkor számíthat tartós sikerre, ha minél több múzeum, köztük tájház él a lehetőséggel, és folyamatosan frissíti kiállításai és múzeumpedagógiai programjai adatait. A frissítéshez minden működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmény és tájház igényelhet tőlünk saját hozzáférési kódot. Kidolgoztunk egy magyarázóképekkel illusztrált feltöltési segédletet is, amelyben az adatok feltöltéséhez adunk pontról pontra segítséget.
Mindannyiunk közös célja, hogy a pedagógusok egyre többet használják a tájházakat is, mint az iskolán kívüli oktatás helyszínét.  A Múzeumi a’la carte kialakításával egy újabb nagy lépést tettünk e cél megvalósítására – de ez az Önök aktív közreműködése nélkül nem tud működni.
Kérem, hogy postafordultával adja meg számunkra egy e-mailben annak a kollégának a nevét és elektronikus elérhetőségét, aki az Ön által vezetett tájház adatfeltöltését el tudja végezni, hogy közvetlenül is felvehessük vele a kapcsolatot. További kérdések esetén is kérjük, forduljon bizalommal disszeminációs munkatársunkhoz, Kajári Gabriellához (kajari.gabi@sznm.hu).Üdvözlettel,
Káldy MáriaIgazgatóMúzeumi Oktatási és Képzési Központwww.mokk.skanzen.huwww.mokk.skanzen.hu/muzeumialacarte

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support