Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye - Nagyrábé

Tájházak Napja 2021: 

Kút-túra Nagyrábén
„Mélységes mély a múltnak kútja” ahogy Thomas Mann kezdi regényét Józsefről és testvéreiről. Nagyrábén található kutakhoz kapcsolódó történeteket, legendákat elevenítünk fel falubejárás során. A velünk tartók megtudhatják, hogy melyik kút ásása során találtak bronzkori leleteket, melyik kútba esett az ’50-es években a tsz dolgozók egy havi jövedelme az elnök zsebéből. Hogyan fúrták 1902-ben a falu első artézi kútját, a feltörő metánt hogyan próbálták hasznosítani. A többi történetet majd péntek délután 16 órakor kezdődő sétán meséljük el. A gyűjteményben található ásott kút lesz az utolsó állomás, amely szintén számos történetet őriz. A túrán részt vevők mellett azokat is várjuk a kiállítás helyszínére, akik Kelet-Német gyártmányú RS-09-es, vagy Nyugat-Német Lanz Bulldog veterán traktort szeretnének kipróbálni a kis körforgalmunkban. Tüzet is gyújtunk, melybe mindenki beledobhatja a cetlire felírt vágyát, óhaját.

Esemény időpontja: június 25.


Cím: 4173 Nagyrábé, Dózsa György u. 35.
Megye: Hajdú-Bihar
Nyitva tartás: 2019. április 28., vasárnap 9.00-tól 16.00-ig
Belépődíj: ingyenes
Tel./fax: 20/921-5466
Honlap: www.agrohistory.hu
További információk: www.facebook.com/mezogazdasagihagyomanyokgyujtemenye/

Kapcsolattartó: Ványai Gusztáv
telefon: 06 20 921 5466
e-mail:  vanyai065@t-online.hu

Tájházak Napja 2019: 

NEM ESIK MESSZE AZ ALMA A TÁJHÁZTÓL
Az alma hazánk legnépszerűbb, és legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcse. A gyűjteményben található alma feldolgozáshoz, fogyasztáshoz kapcsolódó szerszámokat, eszközöket mutatjuk be működés közben. A látogatók konyhai tekerős almahámozót próbálhatnak ki, szeletelhetik a hámozott almát, gyümölcspréssel levet préselhetnek. Különböző almából készült italokat, ételeket kóstolhatnak: almabort, almapálinkát, almalevet, aszalt almát, almás süteményeket.

9.00 órától:
Az alma ne vássa el senki fogát, ezért bárányt sütünk nyárson.  A műsort a látogatók fogják adni, amikor az ebédért almával kapcsolatos éneket énekelnek. Szólóban, kórusban, kánonban, hangosan, vagy tátikálva mint „mindenki”.

Tájházak Napja 2018: 

BENN A BÁRÁNY, KINN A FARKAS

A juhhoz kapcsolódó hasznosítási szokások és feldolgozási módok felelevenítése, bemutatása, termékek kóstoltatása: - gyapjú válogatás, gyapjú mosás, gyapjú fonal készítése rokkával - juhtej, gomolya kóstolás - báránysütés forgó nyárson. Minden résztvevőnek válogatnia, mosnia kell a gyapjút, vagy rokkát kell hajtania, a tejet vagy a báránysültet meg kell kóstolnia. Nincs ingyen ebéd: kezét össze kell kennie, az ízeket ki kell próbálnia.

Tájházak Napja 2017: 

A Szent György-nap a juhászati hagyományok felelevenítését szolgálja (juhkihajtás, birkanyírás.) A Sárrét Íze Fesztivál a térség legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki ma gát, változatos kulturális programokkal várja az ide látogatókat. Ezen a rendezvényen a művelődési ház udvarán levő tájházunkat is egész naposan nyitva tartjuk, az udvari kemencét használjuk , mellette pedig népi játszóteret alakítunk ki a Bihari Múzeum dolgozóinak közreműködésével.

Share/Save