Mások - Másképpen Alapítvány Háza

Cím: 3753 Abod, Petőfi u. 10.
Megye: Borsod-Abauj-Zemplén
Nyitva tartás:   2019. április 29., vasárnap 10.00-tól 17.00-ig
Belépődíj: ingyenes

Kapcsolattartó: Jármai Ágota
Tel./fax: 30/573-7994
E-mail: jaagota@gmail.com

Tájházak Napja 2019:

„ JÖJJETEK BE KAPUIN HÁLAADÁSSAL, TORNÁCAIBA DÍCSÉRETEKKEL”

Az Árpád kori műemlék Református Templomban a Paramuzsikusok közreműködésével vasárnap 14.00 órától kezdődik egy Hálaadó alkalom, keresztény énekekkel.
Az összegyűjtött bibliai témájú tárgyakból kiállítást szervezünk. Közösségi program.
A közösségi alkalom az elmúlt évhez hasonlóan helyi összefogással szerveződik. A Mások-Másképpen Alapítvány kezdeményezéséhez örömmel társult a Református és Görögkatolikus Egyházközség, az Alkotó Kéz Közhasznú Egyesület, a helyi önkormányzat és a Paramuzsikusok újra a vendégeink lesznek.
Szeretettel várjuk a helyi lakosságot, a településről elszármazott családtagokat, a program iránt érdeklődő kedves vendégeket!

A megőrzött örökség:
Szeretnénk feltárni, hogy Abod településen a népi építészeti elemeken túl, a népi tárgykultúrán keresztül mennyiben van jelen az a szellemi örökség, amit a bibliai alapú tárgyak képviseltek a település otthonaiban.
Szeretnénk összegyűjteni azokat a bibliai alapú tárgyi emlékeket, amelyek eleink idejében ott voltak minden család otthonában. Az igehelyes fali táblák, házi áldások. Összegyűjteni, közkinccsé tenni, megőrizni ezeket a népi tárgyi emlékeket, amelyek kedvesek voltak egy-egy családnak. Szeretnénk beszélgetni is a téma mentén. Ezek a tárgyak ma mennyire fellelhetőek? Kapcsolódnak-e hozzájuk családi történetek? Milyen jelentőségük volt a családok életében? Mennyire volt identitásformáló szerepe?
Mit mond ma nekünk ez az örökség?

Tájházak Napja 2018:

Abod népi építészeti kultúrája - a Barva Kúria