Magyarlukafai Tájház

Dél-Zselic Magyarlukafán fennmaradt utolsó -1860 körül épült – talpasházából 1979 márciusában nyílt meg a Lukafai Tájház. A népi műemlékház egykori füstöskonyhájában étkezőt, az utcafronti szobában bőrös- és szövőműhelyt, a hátsó, nagyobb helyiségben fazekas műhelyt alakítottak ki, melybe a hedrehelyi Bencsik család felszerelése került koronggal, gyúrópaddal, mázörlővel.
      
 
Cím: 7925 Magyarlukafa, Fő utca 16.
Megye: Baranya
Nyitva tartás: 8-14 óráig, ettől eltérő időpontban előzetes egyeztetés szükséges a következő telefonszámon: 06/73-554-046.      
Belépődíj: ingyenes
További információk: www.magyarlukafa.hu

Kapcsolattartó: Faluház
Cím: 7925 Magyarlukafa, Fő utca 16.
Telefon/fax: +36-73-554-046
E-mail cím:
faluhaz.lukafa@freemail.hu

Tájházak Napja 2017: 

Kézműves foglalkozás, tárlatvezetés, kiállítás, Szent-György napi népszokások; "Hol volt, hol nem volt" (tájházunk története)       
   

Tájházak Napja 2016: 

„Tájház Újratöltve”

Program: A „Tájház Újratöltve” projekt bemutatása, valamint a tájház ingyenes megtekintése tárlatvezetéssel.

Tájházak Napja 2015: 

Tájházak Napja Magyarlukafán

A zselici tájegységre jellemző műemlékvédelem alatt álló zsuppfedeles talpasház berendezett. Lakószobája és konyhája, fazekasműhelye is megtekinthető. A tájház udvarán a papírfonás technikáját lehet elsajátítani, s a fazekasműhelyben dísztárgyakat készíthetünk agyagból. A „Lukafa Galériában" a helyi kézművesek alkotásaiból berendezett kiállításunk nézhető meg a rendezvény ideje alatt.

Tájházak Napja Beszámolók 2013: 

Magyarlukafa település Önkormányzata és a Kaptár Egyesület kézműves mesterei a Magyarlukafai Néprajzi Műhelyben és udvarán rendezték meg a TÁJHÁZAK NAPJÁT 2013. április 27-én délután.
A program lebonyolításához meghívtuk a Szigetvári Néptánc Kör tagjait is.
A Magyarlukafai Néprajzi Műhely 1979 óta működik, fő profilja a hagyományos kézműves mesterségek bemutatása és oktatása gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
A Kaptár Egyesület kézműves mesterei a Tájházak napjára is ilyen programmal készültek. Ki lehetett próbálni a kézi korongozást a fazekas műhelyben, szövés bemutatót tartottunk, majd gyöngyfűzés, hímzés, és faragás foglalkozáson vehettek részt a látogatók. Nagy sikere volt a bőr karkötő készítésének ostorfonással.
A Szigetvári Néptánc Kör tagjai Dél-Dunántúli tánclépéseket tanítottak, majd tréfás táncjátékokban lehetett részt venni.

Tájházak Napja 2013: 

Lukafai Tavaszváró   

A Magyarlukafai Néprajzi Műhely bemutatása a környék iskolásainak, valamint minden érdeklődőnek. Kézműves foglalkozások, előadás a Szent György nap hagyományairól.

Share/Save