KÜLDETÉSÜNK

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2002. november 26-án alakult civil szervezet. Az elnökségi tagok mindegyike egy-egy régiót, illetve határon túli területet vagy nemzetiségi tájházakat képvisel.

Céljaink

1. Érdekképviselet
Képviseljük a tájházműködtetők érdekeit és összehangoljuk ezeket. Elősegítjük a tájházak megőrzését, szakszerű helyreállítását, működtetését, fenntartását, fejlesztését, szakmailag támogatjuk új tájházak létrehozását, valamint részt veszünk a tájházakkal és gyűjteményeikkel kapcsolatos tudományos kutatásokban.

2. Tudásátadás
Elősegítjük a jó szakmai együttműködést és az ehhez szükséges információátadást, továbbképzéseket, konferenciákat, szakmai fórumokat szervezünk.

3. Nyilvántartás
Létrehoztuk és gyarapítjuk a magyarországi tájházakat tartalmazó adatbázist, közzétesszük a tájházakkal és működésükkel kapcsolatos információkat. 

Kiemelt feladataink:
Évente egy alkalommal országos tájháztalálkozót szervezünk.

Az elnökségi tagok minden évben megrendezik a hozzájuk tartozó régió vagy nemzetiség regionális találkozóját. „Tájházi Hírlevél” címmel információs füzetet jelentetünk meg. Évente átadjuk az „Év tájháza” és az „Év tájházvezetője” díjat, valamint a Szablyár Péterről elnevezett emlékplakettet.

Bővebben a Tájházszövetségről:

https://www.tajhazszovetseg.hu/wp-content/uploads/2022/03/A_Magyarorszagi_Tajhazak_Szovetsege_bemutatkozasa.pdf

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support