KÜLDETÉSÜNK

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2002. november 26-án alakult civil szervezet. Az elnökségi tagok mindegyike egy-egy régiót, illetve határon túli területet vagy nemzetiségi tájházakat képvisel.

Céljaink

1. Érdekképviselet
Képviseljük a tájházműködtetők érdekeit és összehangoljuk ezeket. Elősegítjük a tájházak megőrzését, szakszerű helyreállítását, működtetését, fenntartását, fejlesztését, szakmailag támogatjuk új tájházak létrehozását, valamint részt veszünk a tájházakkal és gyűjteményeikkel kapcsolatos tudományos kutatásokban.

2. Tudásátadás
Elősegítjük a jó szakmai együttműködést és az ehhez szükséges információátadást, továbbképzéseket, konferenciákat, szakmai fórumokat szervezünk.

3. Nyilvántartás
Létrehoztuk és gyarapítjuk a magyarországi tájházakat tartalmazó adatbázist, közzétesszük a tájházakkal és működésükkel kapcsolatos információkat.

Kiemelt feladataink:
Évente egy alkalommal országos tájháztalálkozót szervezünk.

Az elnökségi tagok minden évben megrendezik a hozzájuk tartozó régió vagy nemzetiség regionális találkozóját. „Tájházi Hírlevél” címmel információs füzetet jelentetünk meg. Évente átadjuk az „Év tájháza” és az „Év tájházvezetője” díjat, valamint a Szablyár Péterről elnevezett emlékplakettet.

Bővebben a Tájházszövetségről: