Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény


A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben (korábban: Kismarosi Falumúzeum) 1993-tól állandó kiállítás látható a falu életére jellemző muzeális eszközökből, régi okiratokból és fényképekből, a falusi gazdálkodás régi szerszámaiból és borászati eszközeiből, a falu vallási életének relikviáiból, stb. A kiállítás a XVIII. század első felében betelepült első sváb telepesektől kezdődően napjainkig öleli át a falu néprajzi hagyományait és történetét.

Cím: 2623 Kismaros, Kossuth Lajos út 21.
Megye: Pest
Nyitva tartás: 2018. április 29, vasárnap 09:00-13:00,
Egyéb napokon:
      szerda: 9:00 - 13:00, péntek: 14:00 - 18:00, vasárnap: 8:30 -12:30
      Egyéb időpontokban csoportoknak előzetes telefonos bejelentkezés: 20/ 22-77-775 v. 27/ 350-025
Belépődíj: ingyenes
További információk: www.kismarosifalumuzeum.hu

Kapcsolattartó: dr. Dabóczi Ákos gyűjteményvezető
Levelezési cím: 2623 Kismaros, Liliom u. 16.
Tel./fax: 20/ 9234-714
E-mail: akos.daboczi@vnet.hu

Tájházak Napja 2018: 

A "Tájházak napján" 9-13 óra között a régi kismarosi sváb háztartások mindennapi tevékenységeit és szokásait bemutató tárlatvezetéseket tartunk. Ennek keretében az egyes háztartási vonatkozású kiállítási tárgyainkhoz kapcsolódó régi kismarosi hagyományokkal ismertetjük meg látogatóinkat a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításán.

Tájházak Napja 2017: 

2017. április 23, vasárnap 09:00-13:00    Április 23-án, vasárnap a "Tájházak napján" 9-13 óra között a régi kismarosi sváb háztartások mindennapi tevékenységeit bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartunk. Ennek keretében az egyes háztartási vonatkozású kiállítási tárgyainkhoz kapcsolódó régi kismarosi szokásokkal ismertetjük meg látogatóinkat a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításán.

Tájházak Napja 2016: 

Sváb háztartási szokások bemutatása c. tárlatvezetés a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben

Program: A Tájházak Napján 9 és 13 óra között a kismarosi sváb háztartások mindennapi tevékenységeit bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartanak. Az egyes háztartási vonatkozású kiállítási tárgyakhoz kapcsolódó szokásokkal ismertetjük meg látogatóikat a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításán.

Tájházak Napja 2015: 

"Sváb háztartási szokásokat bemutató" tárlatvezetés a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben

A kismarosi sváb háztartások körüli mindennapi tevékenységeket bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartunk. Ennek keretében az egyes kiállítási tárgyainkhoz kapcsolódó szokásokkal ismertetjük meg a látogatókat a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításán.

Tájházak Napja 2014: 

Kismarosi szakrális emlékek bemutatása a „Tájházak napján”

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben bemutatjuk a sváb őseink XIX-XX. századi szakrális tárgyait, és ezen keresztül a mélyen hívő vallásos életszemléletüket.
10-16 óra között óránként a Muzeális Gyűjteményünk szakrális tárgyait bemutató tárlatvezetéseket tartunk, melyeket kiegészítünk a „Kismaros betelepült őslakossága vallási és köznapi életének bemutatása” c. dupla hang-CD német és magyar nyelvű vallásos énekeinek, imádságainak bemutatásával.

Tájházak Napja 2013: 

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításának tárlatvezetéses megtekintése   

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben az „Arcok, tárgyak Kismaros múltjából” c. állandó kiállítás tárlatvezetéses megtekintése. A kiállításon többek között a falu életére jellemző muzeális eszközök, régi okiratok és fényképek, a falusi gazdálkodás régi szerszámai és borászati eszközei, a falu vallási életének relikviái láthatók. A kiállítás a XVIII. század első felében betelepült első sváb telepesektől kezdődően napjainkig öleli át a falu néprajzi hagyományait és történetét.

Share/Save