Hímestojás, Nagyhét, Húsvét, locsolkodás, hagyományápolás a Míves Tojás Múzeumtól több, mint másfél évtizede elválaszthatatlan fogalmak.
Hímestojás, Nagyhét, Húsvét, locsolkodás, hagyományápolás a Míves Tojás Múzeumtól már elválaszthatatlan fogalmak. Minden évben, így az idén is a múzeum szervezésében lázas munka kezdődik az ősi ünnep jegyében. Az évek folyamán azt tapasztaltuk, hogy húsvét táján a múzeumban, Zengővárkonyban megnövekszik a visszatérő látogatók száma, akik úgy gondolják, hogy a múzeum hangulata, páratlan látványa, a szépség sugárzása, az ott szervezett rendezvényeken való részvétel már része lett saját ünnepi felkészülésüknek is.
Ifjusági Tojásfestő Verseny
A múzeum húsvéti programjai hagyományosan virágvasárnapon (az idén március 20-án), a múzeum megnyitásának évfordulóján kezdődnek az Ifjúsági Tojásfestő versennyel. A versenyre jelentkezők már korábban elkezdik a felkészülést, nevezésként előzetesen beküldött munkáikat neves tojásdíszítőkből álló bíráló bizottság véleményezi, majd közülük választja ki azokat, akiket meghív a versenyre is.
Nagyheti programok
Versenyen kívül mindenki, még a kevésbé ügyesek, vagy a teljesen kezdők is asztalhoz ülhetnek, tanulhatnak tojást hímezni már Virágvasárnap is (13-tól -17 óráig) és a Nagyhét minden napján (március 21-25, naponta 10-től 18 óráig). A „Hímestojás szeretteinknek” programunkon szakértő kezek, neves tojásfestők segítik az alkotások létrejöttét. Ekkor az idelátogató közönség nemcsak a kiállított műtárgyakban gyönyörködhet, hanem nyomon követheti, hogy hogyan válik egy hétköznapi pőre tyúktojás igazi hímessé. Senkinek sem kell okvetlenül elsajátítania a tojásfestés tudományát ahhoz, hogy hímestojáshoz jusson, mivel kedvére válogathat a múzeumban vásárolható szebbnél-szebb hímesek, ajándéktárgyak közül. A látogatók ezen kivül megismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel, ill. a múzeum által készített minden korosztály számára érdekes, szebbnél szebb hímestojás mintákat ismertető játékokkal. A bemutatók során a különböző díszítő módszerek – elsősorban a tojásírás folyamatát ismerhetik meg a látogatók. Nagy a közönség érdeklődése az u.n.rátétes tojások iránt is, amikor különböző anyagoknak a tojáshéj felületére való rögzítésével alakítják ki a díszítő mintázatot az alkotók. Hétfőtől szerdáig idén is a fémrátétes díszítés, közismert nevén a tojáspatkolás, csütörtökön és pénteken a magrátétes díszítés bemutatása lesz a napi programban.
Húsvéti Ünnepnapok
Húsvét héfőn, reggel ½ 10-kor kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve sétál a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor „Húsvéti locsoló”-című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat.
Ha Zengővárkonyban járunk szakítsunk időt a település egyéb kiállításainak, parókiájának, tájházának, szelid gesztenyés erdejének megtekintésére is.A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így Húsvét időszakában is mindkét ünnepnapon (igény szerint meghosszabított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!
WeboldalFacebook

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support