HÍREK

TÁJHÁZAK ÉS SZABADTÉRI MÚZEUMOK SZÖVETSÉGEKÉNT FOLYTATJA MUNKÁJÁT A TÁJHÁZSZÖVETSÉG

A Magyarországi Tájházak Szövetsége Szentendrén, 2023. április 15-én, szombaton 10.00 órától tartotta tisztújító közgyűlését a Szabadtéri Néprajzi Múzeum konferenciatermében, melynek részeként az idén húszéves szervezet alapszabályában is lényegi változás történt.
A közgyűlés egyhangú igen szavazattal fogadta el a kezdeményezést és az ezzel járó alapszabály módosítást, melynek részeként a szervezet neve megváltozott, a jövőben Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetségeként végzi tevékenységét, rövidített névként továbbra is a Tájházszövetség elnevezést használva.

Részletek

Az Év Tájházvezetője: Kormos Rebeka, az Ócsai Tájházegyüttes vezetője

A Tájházszövetség elnöksége 2009-ben határozta el, hogy az „Év tájháza” kitüntető cím mellett az egyéni teljesítményt is díjazni kívánja, ezért a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismerésére megalapította az „Év tájházvezetője” díjat, melyet évente egy alkalommal ad át. Az elnökség 2023-ban Kormos Rebeka munkáját ismerte el ilyen módon.

Részletek

A Tájházak Napja országos központi megnyitó eseménye az  Ecseri lakodalmas

A Tájházak Napja országos központi megnyitó eseményének az Ecseri Szlovák Tájház ad otthont. A település leghíresebb néphagyományát feldolgozó eredeti szlovák nyelvű koreográfiát kiemelkedő ünnepi alkalmakkor mutatják be a településen. Ez az a tánc, melynek lépéseit minden ecseri néptáncos ismer és büszkén táncolja. Az elmúlt évtizedek alatt az ecseriek önazonosság tudatát jelentősen meghatározó alkotás a település kulturális életének esszenciája lett.

Részletek

Tájházak Napja 2023

Felhívás a TÁJHÁZAK NAPJA programjához történő csatlakozásra, melyet 2023. április 22-23-án tartunk.
A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2023-ban is alkalmat kíván teremteni arra, hogy az év egy kiemelt napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, s izgalmas, színes programokkal, egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt. A paraszti hagyományban a legszélesebb körben ismerték Szent György alakját, akinek ünnepnapja április 24-hez kötődik.

Részletek

Azt keresd, ami ott van! – A tájházak és a helytörténeti gyűjtemények XXI. századi szerepeiről szólt a konferencia Jászkiséren

A Magyarországi Tájházak Szövetsége Észak- és Közép-magyarországi Regionális tájházi programot szervezett Jászkisérrel karöltve. A Tájunk háza – Azt keresd, ami ott van! címet viselő konferencia és Tanteremtágító workshop Márton napon, 2022. november 11-én a jászsági kisváros polgármesteri hivatalának dísztermében és a Csete Balázs Helytörténeti Gyűjteményben kerültek megrendezésre.

Részletek

Az Év Tájháza 2022-ben a somogyszobi Vilma-ház

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2022. október 6. és 8. között Pápán és Felpécen rendezte XIX. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. A konferencia napján, pénteken került sor Az Év Tájháza kitüntető cím átadására, melyet a szövetség legrangosabb elismeréseként idén a somogyszobi Vilma-Ház nyert el.
„AZ ÉV TÁJHÁZA 2022” cím átadásakor elhangzott laudációt az alábbiakban olvashatjuk:

Részletek
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support