Heimatmuseum – Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok

Tájházak Napja 2021: 

Az újra nyitás és újra találkozás örömére és lehetőségét megragadva szeretnénk egy kültéri programot kínálni és szervezni. A város egyesületeit hívjuk és várjuk június 26-án szombaton Tájházunk udvarára, ahol szép környezetben tölthetünk egy napot.
Terveink: A Nagymányoki Városi Fúvószenekar nyilvános próbáját hallhatják a látogatók.
A Glück auf! Egyesület táncosai felavatják a tavaly elkészült térkövezett „táncparkettet”. Közös éneklés a Glück auf! Egyesület kórusával és a Székelykör dalárdájával.
Felavatjuk az új udvari kemencét.
A tájházba betérők megtekinthetik a legújabb fejlesztést: a laptévéken keresztül minden szobában részletes tárlatvezetést is láthatnak, a látogatás végén kvízjátékkal tehetik próbára tudásukat.  Örömmel csatlakozunk a felhíváshoz, jó lesz újra találkozni!

Esemény időpontja: június 26.

A helyi németség kultúráját és tárgyi emlékeit a hagyományőrző csoport 1976 óta gyűjti. A tájház épülete az 1880-as években épült. A néprajzi gyűjtemény 2008-ban került a mai helyére. A tájház tulajdonosa és üzemeltetője a Nagymányoki Német Nemzetiségi Önkormányzat. A leltározott tárgyak múzeumi szakmai felügyeletét a megyei múzeum biztosítja. A kiállító tér a sváb parasztház konyháját, tisztaszobáját, lakószobáját és kamráját jeleníti meg. A présház és a fészer a látogatók kiszolgálásához szükséges tereket biztosítja. A tájház 2012-ben megkapta az „Év tájháza” díjat.

Cím: 7355 Nagymányok, Vörösmarty utca 24.
Megye: Tolna megye
Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezés alapján bármikor!
Belépődíj: Felnőtteknek 300 Ft, Gyermekeknek 200 Ft
További információk: www.nagymanyokitajhaz.hu

Kapcsolattartó: Herger Éva
Telefon/fax: 70/882-7272
E-mail cím: hergereva01@gmail.com

Tájházak Napja 2015: 

Német nemzetiségi fúvószene találkozó

Nagymányok idén ünnepli fennállásának 1000 éves évfordulóját. Április 26-án Nagymányok biztosítja a helyszínt a Landesrat (Német Nemzetiségi Ének-Zene és Tánckarok Országos Szövetsége) rendezvényének: a Művelődési Házban lesz a déli régió felnőtt német nemzetiségi fúvószenekarainak minősítő hangversenye. 10-12 fúvószenekart várunk. A zenei program 09:00-kor kezdődik, a záró gálaműsor 17:00-tól. Az ebédszünetben és a napközbeni rövid szabadidőkben ajánljuk a zenészek és zenekedvelők figyelmébe a Német Nemzetiségi Tájház meglátogatását. A múzeum a zenei program helyszínétől rövid, öt perces sétával érhető el.

Tájházak Napja 2014: 

Szakrális tárgyak a tájházban

Április 25-én, pénteken délután tavaszi játékok a gyerekeknek a nagymányoki tájház udvarán, valamint a tájház és az időszaki kiállítás megtekintése.
Április 26-án, szombaton délután felnőtteknek a Szent György napi népszokások bemutatása (diavetítéses előadás), a „Szakrális tárgyak a tájházban” című időszaki kiállítás megnyitása, és tájház látogatás. 

Tájházak Napja Beszámolók 2013: 

A délutáni program előkészítésekor előzetesen a település polgármesterével és a művelődési ház vezetőjével egyeztettünk. Mivel várhatóan helyi lakosok fogják (nem túl nagy számban) a délután folyamán a tájházat látogatni, úgy döntöttünk, hogy a három nap múlva esedékes, nagyobb szabású települési rendezvényhez, a majálishoz fogjuk kapcsolni a felnőtteknek szóló tájházas ajánlatot. Május elsején ugyanis civil szervezetek és baráti társaságok számára szerveződött, főzéssel egybekötött szabadidős program volt a város parkjában. Erről a helyszínről öt perces kellemes sétával érhető el a tájház. A programon részt vevők tehát nagyobb valószínűséggel éltek a múzeum látogatás lehetőségével. (Egy kisebb településen két, egymáshoz közeli időpontú rendezvényre nehéz megfelelő számú érdeklődőt odavonzani.) Május 1. délutánján 140-150 fő vett részt a majálison, ebből pedig mintegy 40 fő látogatta meg a tájházat. A tájházi gyűjtemény bemutatása mellett a nagymányoki svábok kitelepítésének emlékére készült fotó és dokumentum kiállítást mutattuk be a látogatóknak a tájház présházában.

Stallenberger József
tájház vezető

Tájházak Napja 2013: 

 Nagymányoki tavasz

Az első tavaszi Tájházas program délelőttjén általános iskolás gyermekeknek kézműves és játékos foglalkozások lesznek a tájház udvarán és a fészerben. Délután sok szeretettel várjuk a látogatókat. A tájház bemutatása mellett a helyi németség történelméhez kapcsolódó fotó kiállítás lesz a présházban. 

Share/Save