2015. június 27-e bizonyára sokáig emlékezetes marad a szakadáti németek számára. Ezen a napon avatták ugyanis tájházuk új és mindeddig egyedülálló attrakcióját: egy hangos szótárt szakadáti német nemzetiségi nyelvjárásban.A Tolna megyei kis település tájháza 2010-es megnyitása óta kis lépésekben, de folyamatosan fejlődik, szépül, mindig javítgatnak rajta valamit: megerősítették a tetőt, átrakták a cserepeket, alábetonozták a ház alapjainak gyenge pontjait és szigetelték, felújították a padlót és a kocsiszínt, új pinceajtót tettek a csodálatos, löszfalba vájt pince elé és építettek egy kerti pavilont a szabadtéri rendezvényeiknek. A külcsín után most a belbecsre fordítottak figyelmet. A tájházban elhelyezett „audiopult” ötlete és hangzó anyagának alapja a szakadáti származású Krémer Pétertől származik. 1979-ben négy és fél órás (magyar nyelvű) hangfelvételt készített nagyszüleivel (Eichhorn Anna, Häfner József). Abban az évben ünnepelték aranylakodalmukat, s hosszú hónapokig készültek az interjúra. Ők voltak akkoriban a mostani tájház tulajdonosai – az akkor elhangzott szavaik ezzel hazatértek… Krémer Péter ötletét technikailag Reining Roland valósította meg és a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat finanszírozta. Az interjút 25 részre bontották, tematizálták (családi események a történelem sodrában, hagyományok, szokások, ünnepek a faluban) és más archív anyaggal (hangfelvételek, digitalizált fotók, dokumentumok) együtt feltették az „audiopultra”, de szinte ugyanez az Interneten is elérhető.A különlegesség: a háromnyelvű audio-szótár 500 szóból áll, helyenként a szóhoz kapcsolódó tipikus mondatokkal kiegészítve. A magyar, illetve a német kifejezésre kattintva szakadáti német nyelvjárásban hallgathatjuk meg az adott szöveget (http://www.szakadat.fw.hu/).
A szakadáti tájházban egyébként sok rendszeres program zajlik évközben. Eddig négy alkalommal volt nyári képzőművész tábor, melynek résztvevői köszönetképpen néhány festményüket a tájháznak ajándékozták, így már egy egész kis galéria alakult ki az egyik szoba falain. Húsvétkor „nyuszi ünnepet” tartanak a kicsiknek, nyaranta a ház udvarán fő bográcsokban a „falu lekvárja”, a pincében tárolják a „falu borát” (és pálinkáját), disznóvágás, Férfi Nap és különböző gyerekprogramok helyszíne a tájház és kellemes, árnyas udvara.Szándékuk szerint és valóban „élő ház” ez, ahogyan Ritterwald János a német önkormányzat elnöke nyitóbeszédében is mondta. Reméljük ez még sokáig – követendő példaként is – így marad!
Jaszmann Gabriella

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support