2014. május 10-én tartotta éves közgyűlését Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Magyarországi Tájházak Szövetsége. A közgyűlésen ünnepélyes keretek között díjazták az Év tájházvezetőjét. Idén a cím birtokosa Duba Ernőné, a garamszentgyörgyi Duba Tájház irányítója lett, akit magas színvonalú tájházvezetői, hagyományőrző és közösségteremtő munkája elismeréseként egyöntetűen javasolt a szervezet elnöksége a szakmai elismerésre.
A díjat dr. Bereczki Ibolya elnök, dr. Füzes Endre tiszteletbeli elnök és Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök adta át. A díjátadáson és a közgyűlésen részt vett a Duba család és Helena Valentová, Garamszentgyörgy polgármestere is. A díjazottat Danter Izabella, a Galántai Múzeum muzeológusa, a Tájházszövetség elnökségi tagja köszöntötte a felvidéki magyar tájházak nevében.
Duba Ernőné születésétől a felvidéki Garamszentgyörgyön él, ahol csaknem négy évtizeden át pedagógusként, majd iskolaigazgatóként dolgozott. Sebestyén Gyula díjas önkéntes néprajzi gyűjtő. Férje szülői házában a családtagok segítségével rendezték be és 1996-ban nyitották meg a tájházukat. A Duba Tájházat jelenleg a Verőce Polgári Társulás működteti.
A 19. század közepén épült lakóház első átépítése 1919-ben, a második 1955-ben történt. A soros udvaron álló több osztatú, hosszúház első helyiségeiben egy 20. század eleji garamszentgyörgyi középparaszti sorban élő család lakáskultúrát bemutató enteriőrök láthatóak. A tájház gyűjteményének az alapját a család eredeti lakberendezési, ill. a mindennapi élethez szükséges használati tárgyai képezik, kiegészítve a községből és a környező falvakból származó emlékekkel. A tájházban kapott helyet a Tóth Gáspár Emlékszoba, amelyben az 1945-ig működő református népiskola berendezése, tárgyi és írásbeli dokumentációja kerül kiállításra. A portán a kisebb gazdasági épületek mellett található a földművelés, az állattartás és a szőlőművelés eszközeinek kiállítása. Az udvaron áll a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak helyet adó fedett kiállítási tér és egy újonnan épített kemence.
Díjazottunk a tájházban folyó tevékenység lelke. Állandó segítségei a férje, Duba Ernő és a lánya Szalayné Duba Ottília, aki édesanyjával a gyűjtemény szakszerű feldolgozását végzi és a programok megvalósítását irányítja. A tájház a község kulturális élettérének biztos pontja. Erről tanúskodnak a 2013-as évi rendezvények is. A rendszeres programok keretén belül valósult meg a húsvéti kavalkád, a néptánc oktatás óvodásoknak, a gyermeknapi program, kenyérsütés a biciklitúrázóknak, a nyári kézműves tábor, a tökparádé, a karácsonyi kavalkád. A Tájházak napján megrendezésre kerül a Kisbúcsú a Duba Tájházban című program. 2013. május 30-án Szúdy Nándor, elfelejtett festő, egykori garamszentgyörgyi református lelkész emléktáblájának felavatására került sor a tájházban.
Éves tevékenységük során rendszeres kapcsolatot tartanak fenn testvér tájházukkal, a Felpéci Tájházzal.
Duba Gizella a 2013-as év második felében bekapcsolódva a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum-A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Magyar Néprajzi Társaság által meghirdetett gyűjtőpályázatba összegyűjtötte és feldolgozta a szülőfalujában fennmaradt első világháborúval kapcsolatos élettörténeteket.
 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support