Felsőtárkányi Tájház


E palóc település a festői Tárkányi-medencében, a Várhegy és az Őrhegy között, a Bükk hegység kapujában, Heves megye északkeleti határán, Egertől 6 km-re fekszik. A katolikus templommal szemben álló tájház épülete Felsőtárkányban a ’harangozó ház’ néven ismert.
Az ún. Harangozóházat, 2010-ben újították fel az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. 2010 .szeptember 30-án ünnepélyes átadással megnyitotta kapuit a látogatók előtt.
Eredetileg egy parasztház volt ami „Harangozóház"-nak használtak. Az 1900-as évek elejétől a harangozó lakott itt a feleségével és három lányával. Külső, belső felújítása és a kapcsolódó zöld felületének rendezése által az önkormányzat idegenforgalmi célra kialakította a Felsőtárkányi néprajzi értékek tárházát.
Folyamatos látogathatósága révén megismerteti a helyi és az ide látogató emberekkel a felsőtárkányi néphagyományokat, a népviselet jellegzetességeit. A régi tárgyak a század eleji paraszti életről mesélnek.
” Hagyományőrző Húsvét és “Falusi Forgatag” nevű programjaink minden évben itt kerülnek  megrendezésre. Húsvét alkalmával a helyi Hagyományőrző Néptáncegyüttes közreműködésével megelevenedik a locsolkodás, helyi kézművesek és finomságok szinesítik e rendezvényt. Ezen kívűl kézműves foglalkozásoknak is otthont ad.

Cím: 3324 Felsőtárkány, Fő út 198.
Megye: Heves
Nyitva tartás: Bejelentkezés alapján
Belépődíj: Nincs

Kapcsolattartó: Buzás Eszter
Tel./fax: 0636-785-367
E-mail: kozmuvelodes@felsotarkany.hu

Tájházak Napja 2019: 

Dédszüleink mindennapjainak a bemutatása, történetek a múltból, családi fotók kiállítása, masinában sült ételek kóstolója, korabeli gazdálkodáshoz használt eszközök bemutatója, birkanyírás. Morván kalács készítése, néptáncbemutató, beszélgetések.

Tájházak Napja 2018: 

Nagyszüleink mindennapjainak bemutatása, történetek a múltból, családi fotók kiállítása, masinában sült ételek kóstolója, korabeli konyhai, ház körüli eszközök használatának bemutatója. Néptáncbemutató, beszélgetések.

 

Share/Save