Felpéci Tájház

Tájházak Napja 2021: 

A tárlatvezetések mellett, a délelőtt folyamán „Tavaszi nagytakarítás, avagy söpörjük ki a betegség rémét életünkből” címmel hagyományos egykezes, hasított vesszővel összefogott ciroksöprű kötését sajátíthatják el az érdeklődők, szakavatott mester vezetésével. Ebéd után 14 órakor kerül sor a kiválasztott tárgy(csoport): a „Csuhéval beszőtt lécvázas bútorok” c. időszaki kiállítás megnyitójára. Két okból is fontos ez a kiállítás számunkra: figyelemfelkeltő célzattal a nyári honismereti táborunk egyik gyűjtő témájának is kiinduló pontja lesz, valamint az őszre tervezett székfonást oktató hétvégének a kedvcsináló képeit is itt vesszük fel. 14:30 órakor a győri Hangraforgó együttes „Indulj el egy úton” c. zenei műsorát hallgathatják meg a látogatók. A műsor után este 18 óráig az igényekhez igazodva a kiállítások vezetett megtekintésére lesz lehetőség.  
Tájház nyitva: 9 órától tárlatvezetések;
„Tavaszi nagytakarítás, avagy söpörjük ki a betegség rémét életünkből” - kézműves foglalkozás: Hagyományos kézi ciroksöprű kötés tanítása.
„Indulj el egy úton” – a Hangraforgó együttes zenei műsora, 14:00 óra
Időszaki kiállítás: „Csuhéval beszőtt lécvázas bútorok” c. - Megnyitó: 15 óra
Beszélgetés, állandó kiállítás megtekintése: 15:30 - 18 óráig.

Esemény időpontja: június 26.


A tájház, mint közérdekű muzeális kiállítóhely bemutatja, hogy a XX. sz. első felében hogyan éltek Felpécen, milyen eszközöket és tárgyakat használtak az emberek. Az új épületrészben ezen tárgyak másolatait használni is lehet, minden korosztály talál magának elfoglaltságot, hasznos időtöltést néprajzos segítségével. Külön egyeztetéssel igény szerinti programot állítunk össze.

Cím: 9122 Felpéc, Táncsics út 18.
Megye: Győr-Moson-Sopron
Nyitva tartás: 2020. április 25., szombat 15.00-tól  19.00-ig, április 26., vasárnap 15.00-tól 17. 00-ig. 
Látogatható egész évben! Bejelentkezés a 20/ 355-4868-as telefonszámon!
Belépődíj: 2020.04.25-26-án díjtalan, egyéb napokon:400 Ft;  Kedvezményes jegyár (nyugdíjas és diák): 200 Ft
Honlap: www.felpécért.hu; Facebook: https://www.facebook.com/Tajhaz/

Kapcsolattartó: Felpécért Alapítvány; Dombi Alajosné
Cím: 9122 Felpéc, Petőfi út 20.
Tel./fax.: 20/ 355-4868
E-mail: alapitvany99@gmail.com

Tájházak Napja 2020: 

TÁJHÁZAK NAPJA A SOKORÓI DOMB KÉTOLDALÁN

Szombaton kézműves bemutatókkal, gyerekeknek fajátékokkal, helyi balladánk bemutatójával, népzenével, táncházzal várjuk a programra érkezőket.
Vasárnap két kiállítást láthatnak a vendégek: "Egy felpéci mestergerenda meséje" és a "Tájházi szekrényünk kinyitja ajtaját - gyűjteményünk textil darabjai" címmel.

Április 25-én, szombaton 17 órától a Felpéci Tájháznál a Somló Banda fiatal népzenészei adnak ízelítőt tudásukból, Géber József a tájház szakmai vezetője táncházba hívja a néptáncot kedvelőket.

Tájházak Napja 2019: 

A tájházban délelőtt 10 órától ingyenesen várjuk a látogatókat. Néhai Hideg Sándor és családja lakóházában megtekinhető lesz a 20. század elejének megfelelő enteriőr, felpéci berendezési és használati tárgyakkal. Aki szereti a meglepetéseket, a délután 3 órakor kezdődő programunkig a tájáháznál megkóstolhat néhány falusi finomságot. Kóstolójegy váltható!

EGY FELPÉCI MESTERGERENDA MESÉJE
Időszaki vándorkiállításunk a Tájházak Napján Felpécre, a Hargitai Gusztáv Művelődési Házba érkezik. Programunkat megyei értékeink bemutatásával állítottuk össze, azok megismertetésére, népszerűsítésére.
Kiállítók:
Kovácsné Pócza Ágnes - népi iparművész höveji csipkéi
Székely Erzsébet - himző rábaközi motivumai
Tóth Ildikó kékfestő, népi iparművész
Kránitzné Rikker Ildikó intarziakészítő
Molnár Sándor kádármester
Cser Ferenc vert perec készítő
Műsor:
Dely Mári balladája dr. Lanczendorfer Zsuzsanna balladakutató elődadásában,
Töreki Imre, akivel a Szanyi Bokréta Együttesről beszélgetünk,
a Csobolyó néptáncosai Győrújbarátról,
a Szigetközi Csutora néptáncosai
és a Téti Ifjúsági Fúvószenekar

Tájházak Napja 2018: 

"EZT SÜTÖTTÜK KI ÖNÖKNEK/ÖNÖKKEL! - KENYÉR, LANGALLÓ, RÉTES, POGÁCSA KÉSZÍTÉSE KÖZÖSEN

Szombaton a résztvevők ingyenesen megtekinthetik a Tájház állandó kiállítását. Aközben már fűtjük a kemencét és készülünk a bemutatókra: kenyérdagasztás, rétesnyújtás és pogácsgyúrás, majd sütés lesz a programban, A "bátrak" ott lehetnek a munkafolyamatokban és a végén megkóstolhatják, amit megsütöttünk. Vasárnap ismét lesz tárlatvezetés 14 órától, kisétálhatnak az érdeklődők a pincéhez, vagy az ősborókást tekinthetik meg 15 órától, majd népzenei műsorral várja a visszaérkezőket a Somló banda. Ha kedvet érez a közönség, táncházban múlathatják el az időt 16-18 óráig.

A Somló banda népzenei műsora a Tájháznál- táncházzal. Kezdési időpontja: 2018. április 29. 16 óra

Tájházak Napja 2016: 

Kisütjük!

Program: A Felpéci Tájház állandó kiállítását Géber József néprajzkutató mutatja be 10 fős csoportoknak. Kisütöttük, hogy a  tárlatvezetés ideje alatt a kenyérdagasztás és sütés folyamatát is bemutatjuk a Tájházak Napjára érkezőknek, így unalomra nem lesz idő. Aki még dolgozni is szeretne, gyúrhat pogácsát, mézes tésztát, abból készíthet aprósüteményt nefelejcses, tulipános mintával szaggatottat - sütés a kemencében - a gyerekek kézműves foglalkozásokkal tölthetik az idejüket. Az apukákra, férfiakra is gondoltunk. Megtekinthető lesz a fűrészüzem udvarán, működés közben  – Tájháztól 10 perc séta – az öreg Gatter!
Túrázást kedvelők kisétálhatnak velünk a természetvédelmi területünkre, a 7 ha területen lévő, fokozottan védett ősborókásba, vagy a domboldal néhány meglévő pincéjénél borkóstoláson vehetnek részt. „A fáradékonyabbak” a Tájháznál is megtehetik ezt a kemence és a kisült pogácsa mellett, a pergola alatt.

Tájházak Napja 2013: 

"Süss föl Nap, Szent György nap" - Felpéci tavaszköszöntő   

A Tájház bemutatása, létrejöttének története, A kihajtott állatok megtekintése, lovasok felvonulása, kocsikázás a faluban és annak határában, gyerekeknek kézműves játszóház- kemencében sütögetés; tavaszköszöntő dallal, zenével (kulturális műsor) fellépnek az iskolások

Share/Save