FELPÉCI ÉS SZADAI TÁJHÁZALAPÍTÓK, AKIK PÉLDAKÉPEKKÉ VÁLTAK

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2020. szeptember 4-i közgyűlésén szakmai elismerések átadására is sor került. Az Év tájházvezetője elismerést Dombi Alajosné, a Felpéci tájház vezetője, a Szablyár Péter Emlékplakettet Novák Lászlóné, a Szadai tájház vezetője vette át.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2020. szeptember 4-én tartotta meg éves közgyűlését Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A közgyűlés elfogadta a 2019-es év pénzügyi és szakmai beszámolóját, valamint megtörtént a szervezet tisztújítása is. A Tájházszövetség elnöki posztját továbbra is dr. Bereczki Ibolya tölti be, az ügyvezető igazgató pedig Hegedűsné Majnár Márta maradt. A közgyűlésen az elnökségi tagok régiónkénti beszámolója után Vukoszávlyev Zorán, a Népi Építészeti Program 2020. évi, a tájházak fejlesztését, épületei megújítását célzó eredményeiről és tapasztalatairól tartott előadást.

A közgyűlés során Dombi Alajosné, a Felpéci Tájház megálmodója a helyi közösségi összefogás irányítójaként néprajzi és múzeumépítő munkája elismeréseként méltán vehette át AzÉv tájházvezetője díjat.

A Tájházszövetség a tájházak ügyéért hosszabb időszakon keresztül végzett kitartó és elkötelezett munkát a szervezet alapító ügyvezető elnökére emlékezve 2015-től kétévente a Szablyár Péter Emlékplakettel ismeri el, melyet példaértékű, tudományos hitelességű, néprajzi értékeket őrző tevékenységéért ezúttal Novák Lászlónénak, a Szadai Tájház vezetőjének adományozott.

A díjakat dr. Bereczki Ibolya elnök és Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök adta át.

Mindkét díjazott méltatása a mellékletben található.

További információ:
Dr. Bereczki Ibolya, a Tájházszövetség elnöke

Tel.: 30/6552-532
Email:
ibo0530@gmail.com

Hegedűsné Majnár Márta, a Tájházszövetség ügyvezető elnöke
Tel.: 20/4381-092
Email: tajhazszovetseg2002@gmail.com