FELHÍVÁS a rendezvénysorozaton való részvételre
A Közösségek Hete országos rendezvénysorozat a közösségek ünnepe, melyet immár negyedik alkalommal hirdet meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft.
A rendezvénysorozat a közösségekben rejlő értékekre hívja fel a figyelmet, s a közösségi kezdeményezések erejét, a lakosság aktív szerepvállalásának örömét kívánja láthatóvá tenni.
A Közösségek Hete kiemelt célja a közösségek megtartó erejének, a településeken élő különböző helyzetű és életkorú lakosok iránti felelősség, összefogás jó példáinak bemutatása.
A rendezvénysorozat idén elsősorban a közösségeket és a közösségi értékeket fontosnak tartó, közösségi szemlélettel működő kulturális – és egyéb – intézményeket kívánja reflektorfénybe helyezni. Itt a lehetőség, hogy megmutassák az intézmények, hogy mit jelent a gyakorlatban a közösségi működés. Hogyan tudnak a közösségeikkel, a település lakóival együtt gondolkodni, közös célokat megvalósítani, s ezáltal fontossá, szerethetővé válni. Olyan programokat várunk tehát a szervezőktől, melyek bemutatják a nagyközönség számára, hogy mit jelent közösségi intézménynek lenni.Már most felhívjuk a figyelmet, hogy a Közösségek Hete záróakkordjaként a Nemzeti Múzeumban idén is átadjuk a Közösségi Múzeum elismerő címeket. Bízunk benne, hogy idén is sok díjazottunk lesz.
Milyen programokkal lehet jelentkezni?
Csatlakozni olyan programokkal lehet, amelyek képviselik a Közösségek Hete céljait, szellemiségét.Fontos, hogy a rendezvények ráirányítsák a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, a közösségekben rejlő értékekre, az idei év központi üzenetére. A jelentkezők szakmai és közönségprogramokat önállóan vagy közösen, a hét bármely vagy akár minden napjára is szervezhetnek.Programstruktúránk új elemekkel bővült, bízunk benne, hogy a korábbiaknál is több helyen, még több program várja majd a látogatókat.
Inspirációk, ötletek, javasolt tematikák és a közösségi működésről néhány gondolat ide kattintva olvashatók.
Kik csatlakozhatnak?
Közösségek, civil szervezetek, kulturális intézmények, települések jelentkezését várjuk, hogy színes programjaikkal gazdagítsák a Közösségek Hete rendezvénysorozatot. Az intézményekben működő vagy hozzájuk köthető baráti, amatőr művészeti, alkotó-, olvasó- és egyéb körök, továbbá hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek, jótékonysági szervezetek, sportklubok, egyéb közösségek részvételére is számítunk.
Hogyan csatlakozhatnak a Közösségek Hetéhez?
A közösségek, szervezetek, intézmények a rendezvényre a megadott regisztrációs felületen jelentkezhetnek a Közösségek Hetéhez kapcsolódó programtervezetük benyújtásával.
A regisztrációval egyúttal elfogadják az együttműködés feltételeit, többek között a regisztrált program megszervezését, valamint azt, hogy az eseményt kizárólag az alábbi oldalról letölthető, szerkeszthető plakát- és szórólapsablonokkal népszerűsítik. A csatlakozott intézmények, közösségek vállalják, hogy kitöltik a rendezvény szervezéséhez kapcsolódó elégedettségi kérdőívet, és a látogatói kérdőív kitöltését is lehetővé teszik vendégeik körében. Vállalják továbbá, hogy a programok lebonyolítása után egy rövid beszámolót, valamint fotókat küldenek dokumentáció céljából a szervezőknek. Mindezekről bővebb tájékoztatást fogunk küldeni.A regisztráció elfogadása után lehet majd a Közösségek Hete honlapjára – várhatóan április elejétől – a programokat feltölteni, amelynek menetéről szintén a későbbiekben küldünk részletes tájékoztatást. A rendezvény a regisztráció lezárását követően, és az adott program jóváhagyása után jelenik meg a Közösségek Hete honlapon, április második felében.
Milyen médiakampány segíti a Közösségek Hetét?
Online kommunikációs tevékenységgel támogatjuk a rendezvényt, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a helyi eseményekre, közösségekre, intézményekre, lehetőséget teremtve a bemutatkozásra és tevékenységeik népszerűsítésére. Az egységes megjelenés biztosításához a www.kozossegekhete.hu honlapról letölthető, szerkeszthető plakát- és szórólap sablonokat bocsátunk a programszervezők rendelkezésére.A Közösségek Hete honlapon az összes intézményi és közösségi program megtalálható és kereshető lesz. A rendezvény Facebook oldalán is folyamatosan osztunk meg tartalmakat és népszerűsítjük a programokat. A vállalt program megvalósításához a közösségeknek, intézményeknek kell forrást biztosítaniuk.
A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.
Jelentkezési határidő: 2020. április 30. 24:00.
További információ:
Heim Krisztina
Közösségek Hete projektkoordinátorkozossegekhete@gmail.com+36 70 456 9293
www.kozossegekhete.huwww.cselekvokozossegek.hu