Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ A felhívás célja
A Családbarát múzeum felhívás célja a muzeális intézmények ösztönzése arra, hogy szolgáltatásaikat, infrastruktúrájukat, programjaikat családbaráttá tegyék, és elősegítsék a különféle családtípusok minőségi időtöltését, valamint erősítsék a családbarát értékrendet és a családot, mint mikroközösséget.
Hosszabb távú cél, hogy a felhívás nyomán a múzeumok folyamatosan vizsgálják a családok felmerülő igényeit, és lehetőségeikhez mérten igyekezzenek kielégíteni ezeket. Cél továbbá, hogy az intézmények fejlesszék és bővítsék a családokat megcélzó oktatási, nevelési és szociális tevékenységeiket, családbarát szolgáltatásaikat, és ebben szorosan együttműködjenek a különféle családtípusokat segítő szakmai szervezetekkel.
 A felhívás tárgya
A szakmai kritériumrendszer szerint működő „Családbarát múzeum” cím elnyerése az adott évben.
 A résztvevők köre és a jelentkezés feltételei
    A cím elnyerésére magyarországi, működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények és tagintézményeik jelentkezhetnek.    A felhívás évente, az adott év negyedik negyedévében kerül kiírásra és elbírálásra. Első alkalommal a kiírásra 2020. március 10-ig kerül sor.    A díjazott múzeumok száma nem korlátozott, az elismerést minden múzeum és tagintézmény elnyeri, amelyik teljesíti a kritériumrendszerben meghatározott követelményeket.    A címet elérni kívánó múzeumnak a kritériumrendszerben előírt dokumentumokkal kell igazolnia a feltételek teljesültését, az adott évre vonatkozóan.
Az elismerés formája
Az elismerések átadására Lakitelken kerül sor 2020. április 27-én a „Kárpát-medencei kulturális találkozó” keretében megrendezésre kerülő „Múzeumok a sokszínű családokért” című szakmai konferencia ünnepélyes díjátadóján.
A címet elnyerő múzeumok oklevelet kapnak, melyet a múzeumban kihelyezhetnek. A minősítést igazoló „logó”-t digitális formában is megkapják az intézmények, melyet három éven keresztül – illetve újraminősítésük esetén folytatólagosan – használhatnak az online csatornáikon és kiadványaikban is.
A címet elnyerő múzeum a következő év január 1-től három éven keresztül használhatja az elismerést, ezt követően újra megpályázhatja. 2020-ban az elismerés a kihirdetés napjától használható.
A kiíró törekszik rá, hogy az elismerést elnyert muzeális intézmények számára lehetőséget biztosítson szakmai fórumokon, konferenciákon, elektronikus és nyomtatott kiadványokban családbarát fejlesztéseik és eredményeik, jó gyakorlataik széles körű bemutatására.
 A kidolgozás kritériumai, az ajánlások rendszerbe illesztése
A családbarát működés kritériumrendszerében külső (a látogatók által érzékelt) és belső (a múzeum munkatársait és belső folyamatait érintő) szempontok egyaránt szerepelnek.
A cím elnyeréséhez az alábbiakban felsorolt 30 kritérium közül legalább 24-et kell teljesítenie a benyújtó intézménynek. A felhívás A családbarát múzeum kritériumrendszere című mellékletében ezek teljesítéséhez gyakorlati segítséget találnak az elismerésre pályázó intézmények. A családbarát múzeum kritériumrendszere című melléklet itt tölthető le.
 A minősítés menete
A Családbarát múzeum minősítés elnyerésének feltétele, hogy a fenti kritériumrendszer alapján a múzeum a maximális 30 pontból legalább 24 pontot elérjen (ez 80%-os teljesítésnek fele meg), az alábbiak szerint:
    A minősítés önértékelés formájában valósul meg, amelyet a múzeum munkatársai végeznek külső résztvevők bevonásával (például egy kisgyermekes családos látogató és egy családokkal foglalkozó szakember).    A minősítés során a múzeum munkatársai előzetesen értékelik az egyes kritériumokat (0 vagy 1 pont) és összegyűjtik a teljesítést igazoló dokumentumokat, linkeket, fotókat.    Ezután a külső résztvevőkkel közösen véglegesítik az értékelést, és erről jegyzőkönyvet készítenek a minősítésbe bevont összes jelenlévő aláírásával.    A 24 pontot meghaladó minősítést a jegyzőkönyvvel és igazoló anyagokkal együtt a múzeum elküldi a minősítést végző, szakemberekből álló bizottságnak, ahol elbírálásra kerül.    A minősítést első alkalommal 2020. április 14-ig kell elvégezni és eredményét megküldeni elektronikus formában a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központnak, a csaladbaratmuzeum@skanzen.hu e-mail címre, illetve postai úton egy példányban a 2001 Szentendre, Pf. 63 címre. A borítékra kérjük ráírni: „Családbarát múzeum”    Amennyiben a múzeum elnyeri a „Családbarát múzeum” minősítést, azt a minősítést követő második év december 31-ig használhatja és kommunikálhatja a látogatói felé.
A feltételek meglétét szúrópróbaszerűen egy erre felkért bizottság tagjai ellenőrizhetik.
 Határidő: 2020. április 14.  (e-mailben illetve és a postára adás végső időpontja)
A benyújtáshoz szükséges dokumentumok
    Családbarát működés pontozási táblázat – itt tölthető le a formanyomtatvány    Nyilatkozat a Családbarát múzeum elismerés teljesítéséhez – itt tölthető le a formanyomtatvány    Jegyzőkönyv a minősítésbe bevont összes jelenlévő aláírásával (egyedi, intézményi jegyzőkönyv megfelelő, nincs formanyomtatvány)    Fotódokumentáció     Az intézményi honlapról print screenek
A dokumentumok beküldésekor kérjük figyelembe venni, hogy küldeményenként összesen maximum 8 MB (megabyte) terjedelmű online küldeményt tud a postafiók fogadni.
További kérdés esetén, kérjük, hogy e-mailben érdeklődjön:
csaladbaratmuzeum@skanzen.hu
Részletek

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support