Múzeumlátogatás – honismereti tanóra – kontra„Fogd meg, és használd! a tájházban
„Nem szeretek tájházba menni, mert mindenhol ugyanazt a poros köcsögöt látom!” – hallottam egyszer megdöbbenve.
Hogyan lehet ezt az abszolút negatív „élményt” olyan módon megfordítani, hogy a hasonló gondolatokkal tájházat látogató, kötelező foglalkozáson részt vevő életében a tájház látogatás ennél több legyen? (A poros köcsögök igazsága, megszüntetése foglalkoztatáspolitikai, finanszírozási kérdés, de ezt külön kell választani!)
Első gondolat, ami bizonyságot is nyert: lassú, és kitartó munkával.
A Felpéci Tájházban hallottam ezt a gondolatot. Nagyon jó volt meghallani, mert sokszor a negatív észrevételek igazságtartalma serkenti a tájházak, múzeumok fenntartóit, működtetőit arra, hogy valami más élményt helyezzenek középpontba, mint tették ezt eddig.
Egy „kisfalusi” tájház története, lakóinak élete, munkakörülményei, annak érdekes, élményszerű bemutatása sokat segíthet ebben.De legfőképpen tartani kell olyan foglalkozásokat, pályázati siker esetén olyan honismereti órákat, ahol a támogatásból a muzeális tárgyak használható, valósághű másolatai készülnek el, amit a gyerekek kézbe vehetnek, használhatják azokat.
Egy taposókád használata szüret idején közel olyan élményt tud nyújtani a gyerekeknek, mint a legújabban felkapott játék, hiszen szőlőtaposásban nem volt részük sem nekik, de még a mai gyerekek szüleinek sem. Megdöbbentő: többen még a must ízét sem ismerik, ami akkor a legfinomabb, ha a gyerek keze által csorog bele a dézsába.
Élmény lehet a káposzta szelése, sulykolása, és a savanyú káposzta elkészültével annak elfogyasztása, mely a gyerekek megfogalmazásában „mennyei eledel”, főként, ha még kacsazsíros kenyér is társul hozzá.A végére nem unott, a tájházat, múzeumot csupán kötelezően látogatókkal találkozhatunk, hanem tevékeny résztvevőkkel, akik kinőttek a gyerekfoglalkozásokból, de a mai oktatási követelményekhez igazodva örömmel, várakozással jelentkeznek önkéntesnek, mely feltétele érettségi bizonyítványuknak.
Az „első fecske” hozzánk idén megérkezett!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support