Borsodi Tájház, Edelény

A Művelődési Központ, Könyvtár és Szekrényessy Árpád Múzeum kezelésében lévő Borsodi Tájház első épületegyüttesét, a Szathmáry-Horkay házat 1987-ben vásárolta meg az akkori Városi Tanács, hogy a város és a Bódva-völgy népi lakáskultúrájának és gazdálkodásának fennmaradt tárgyi emlékeit összegyűjtse, megőrizze és bemutassa az utókor számára. Maga az épület és melléképületei pedig a népi építészet emlékeit őrzik.
   Az első kiállítás 1991 tavaszán nyitotta meg kapuit, melyen szép számmal jelentek meg az érdeklődők.
   Az itt folyó sokoldalú munkát misem bizonyítja jobban, mint az, hogy az intézményegység az Év Múzeuma országos pályázaton a kis múzeumok kategóriában 1997-ben „különdíj”-ban részesült az akkor még két épületegyüttesből álló intézményegység. Az alábbiakban a bírálóbizottság értékeléséből közlünk részletet:
   „A város szellemi életében aktívan részt vesz a két népi lakóházból és a hozzá tartozó portán lévő épületekből álló tájház, melynek szakmai irányítását a városi önkormányzat fennhatósága alá tartozó Rendezvények Háza munkatársa végzi. A város lakóival, főleg iskolás korú gyerekeivel való intenzív kapcsolatot kismesterség-bemutatókkal, hagyományos népi ételek készítésével, különböző foglalkozásokkal teszik teljessé.
   A további fejlesztés során kialakuló kézműves műhelyekben eredeti környezetbe kerülhetnek az ilyen jellegű gyűjteményi tárgyak is. A két egybenyíló udvar, az azokon található épületek a közművelődési programokhoz kitűnő helyszínként szolgálnak.”
   1997-ben a város önkormányzata megvásárolta a Tájház mellett lévő Szűcs-Kiss-Szarka házat, majd 2000-ben a következő épületet, a Vadászy házat, és az intézményhez került a Borsodi Földvár is. Ezek a bővítések lehetőséget adtak arra, hogy a térség múzeumává fejlődjön a korábban csak a népi lakáskultúrát és gazdálkodást bemutató komplexum.
   Az épületek karbantartását és felújítását részben pályázatok útján és a költségvetésben biztosított összeg segítségével sikerült megvalósítani. Az alábbiakban a jelentősebb felújításokról és bővítésekről számolunk be.
   1998-ban a Szűcs-Kiss-Szarka ház egykori szénatárolójából egy vállalkozó anyagi támogatásával kovácsműhely felépítésére és berendezésére került sor. Ez volt a tájház népi kismesterségeket bemutató első műhelye.

A kovács műhely
   A Szathmáry-Horkay ház tetejét egy vihar 1994-ben ledöntötte. A lakóház tetejét még abban az évben helyreállították, de az annak folytatásaként épített istállót le kellett bontani, mert olyan rossz állapotban volt. Helyén, 1999-ben egy ugyanolyan alapterületű épületrész felépítésére került sor pályázati pénzből. Itt nyert elhelyezést a Borsodi Földvár 1987 és 1999 között végzett ásatása során előkerült leletek egy részéből készült kiállítás.
   A Vadászy ház épületének stukkódíszes tűzfalát az 1960-as években lebontották és „kontyolt” tetőszerkezetet alakítottak ki az utcafront felé, valamint a kisméretű ablakokat is kicserélték, így az épület jellegtelenné vált. 2008-ban pályázati pénzből sikerült eredeti állapotába visszaállítani az épület homlokzatát, ezáltal a Bódva-völgy népi építészeti emlékeinek egyik legszebb reprezentánsa lett az épület.