A CIGÁNDI FALUMÚZEUM
A Bodrogköz vidéke már a honfoglalás óta lakott, főként magyarok éltek itt. Az egykori mocsaras, lápos vidék a mai arcát a 19. századi folyószabályozás után érte el. A hely alföldi jellegű és innen remek panoráma nyílik a Zempléni hegységre. Cigánd a Bodrogköz egyetlen városa. A városban található falumúzeum betekintést nyújt a város múltjába. A település önkormányzata 1999-ben vásárolta meg a falu központjában lévő elhagyatott épületet, melynek  építési ideje az 1900-as évek elejére tehető.
 A Falumúzeum mai formája rekonstrukció eredménye, melynek megvalósításához számos adomány érkezett a Cigándiaktól és az elszármazottaktól. A felújítás során végzett falukutatások alapján erdetileg szoba-pitvar-kamra-szín beosztású volt. Az épületen a XX. század folyamán több átalakítást végeztek. Az épület az északi magyar háztípus területéhez tartozik. Az alapozáshoz a Királyhelmecről, Bodrogszentesről és a Nagykövesdi hegyről hozott lapos köveket használták, falazata helyileg készített vályog. Szarufás tetőszerkezetű és náddal fedett. A tetőt díszítő csúcsdísz jellegzetes színfoltja az épületnek.
A főépületben két enteriőr (tisztaszoba, pitvar-konyha) szőttes kiállítás, helytörténeti kiállítás található. A hajdani istálló helyén foglalkoztató terem került kialakításra. A falumúzeum állandó kiállításai hűen mutatják be Cigánd történetét, népi építészetét, lakáskultúráját, népművészetét és a földművelés és a hozzá kapcsolódó mesterségek eszközeit.A kiállítás anyagát 1999-ben Vargáné Dócs Valéria (lelkes lokálpatrióta) gyűjtötte, melyet az adományozók ajándékba adta a múzeumnak.A millenneumi ünnepség keretében 2000. augusztus 19-én került sor a falumúzeum megnyitására.Az újonnan megnyílt múzeum több ezer látogatót vonzott Cigándra már az első évben. Közöttük  Pájer Ferenc közgazdász Budapesti lakost is, aki még ebben az évben megalapította  „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítványt, melynek célja a Falumúzeum továbbfejlesztése  támogatása volt. Így került sor már 2001-ben a gazdasági épület és a faszerkezetű „táncpajta” megépítésére, mely biztosítja a látogatók kulturált fogadását, kiszolgálását, a rendezvények, múzeumpedagógiai foglakozások, fesztiválok, táborok, játszóházak, gyermek és felnőtt kézműves szakkörök helyszínét, helyt ad időszaki kiállításoknak, gasztronómiai bemutatóknak.
A 2012. év kiemelt feladata volt, hogy térségünkön kívül is népszerűsítsük a cigándi szőttest és apróbélest. Részt vettünk Kékcse település „Dohány fesztiválján”, ahol hagyományos tájjellegű ételek tálalásáért külön díjban részesültünk. Augusztus 4.-én a VI. Ajaki lakodalmas Fesztivál Főzőversenyén, ahol hagyományos tájjellegű lakodalmas ételkészítés kategóriában külön díjat kaptunk (kásás káposzta és cigándi apróbéles). Egyre nagyobb igény mutatkozik, az ilyen jellegű bemutatókra.
A Falumúzeum vezető szerepet tölt be a hagyományőrző és helyismereti tevékenységek terén. Oktató központ minden korosztály számára, a szellemi és tárgyi népi kultúra megismerésének, továbbéltetésének.
A Falumúzeum és „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kapcsolata kölcsönöz különleges hangulatot a múzeumnak. Igazi élő múzeumról van szó. Szinte nincs olyan nap, hogy ne sülne apró béles, a kemencében „kőt” béles, ne rotyogna az üst, ne hangzana el egy énekszó, vagy éppen ne emlékeznénk meg valamely neves, hagyományos népi ünnepünkről. Fő a szilvalekvár, készül a kásáskáposzta, korongoznak a gyerekek, messziről jött vendégeket kalauzolnak a házigazdák, májust járnak az ovisok, az MTV archívumának táncolnak, énekelnek az öregek, ropják a sarkantyúsok. Közben pedig egyre gyarapszik a kiállítási anyag és várja az új kiállító terek megnyitását.
Térj be hozzánk kedves VENDÉG!!!!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support