X. TÁJHÁZAK NAPJA

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2022-ben is alkalmat kíván teremteni arra, hogy az év egy kiemelt napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, s izgalmas, színes programokkal, egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben ismerték Szent György alakját, akinek ünnepnapja április 24-hez kötődik. 2013 óta a jeles nap hétvégéjén hagyományteremtő programjainkkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánunk fordítani.

Úgy véljük, ez a nap, a Tájházak Napja remek lehetőség számunkra, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitvatartás kezdetén megismerjük szűkebb pátriánk vagy távolabbi vidékek egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyeljünk mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is.

A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét. 2022-ben kiemelt szerepet szánunk a népi építészeti értékek védelmének. Kérjük, hogy lehetőségeik szerint szakmai vezetéssel mutassák be mindazt, amiben a közelmúltban megújult az épületük és a kiállításuk.

A kezdeményezéshez történő csatlakozás minden tagunk számára önként vállalt lehetőség. Javasoljuk, hogy elsősorban olyan programokkal kapcsolódjanak a központi eseményhez, amelyek saját településük hagyományait újszerű módon tárják a közönség elé, és kötődnek az év ünnepei közül a tavaszi időszakhoz.

A Tájházszövetség az országos és határokon is átnyúló kezdeményezés szervezését, a jelentkezések regisztrálását, a központi kommunikáció biztosítását vállalja, a programok tervezéséhez és megvalósításához szakmai tanácsadást nyújt.

A rendezvényhez csatlakozók programját a www.tajhazszovetseg.hu és a https://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/ honlapokon is közzé tesszük, illetve Facebook oldalainkon népszerűsítjük őket.

Kérjük, hogy akik vállalják a kapcsolódást a Tájházak Napjához, a következő szempontokat is vegyék figyelembe a programok tervezése során:

• tájházuk és programjaik látogatását ezen a napon díjmentesen vagy kedvezményesen biztosítsák;
  • a nap folyamán meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutassák be a tájház épületét, berendezését;
  • amennyiben lehetőségük van rá, színesítsék helyi hagyományőrző csoportok vagy személyek szereplésével programjukat;
  • helyi és regionális szinten is népszerűsítsék az eseményt (saját írott és elektronikus felületeiken, az önkormányzat, az oktatás, a kulturális és turisztikai élet szereplőin keresztül, szakmai és civil szervezetek tájékoztatásával);
  • az iskolás korosztály érdeklődésének felkeltésére és aktív részvételére is helyezzenek hangsúlyt.

Javasoljuk, hogy a megszokottnál nagyobb létszámmal, önkéntesek bevonásával fogadják a látogatókat, akikre ezáltal több időt szánhatnak.

Egymáshoz közeli települések esetén támogatjuk az együttműködést, a programok összehangolását, annak ösztönzését, hogy a közösen is meghirdetett, láncra fűzött események mindegyike iránt érdeklődést ébresszenek a látogatókban. A Tájházak Napja kommunikációjában az ilyen jellegű összefogásokat kiemelten kezeljük.

Csatlakozni a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és folyamatos, de legkésőbb 2022. március 31-ig történő visszaküldésével lehet!

Noszvaj-Szentendre, 2022. február 14.

Dr. Bereczki Ibolya

elnök

dátum

2022 ápr 23 - 24