X. TÁJHÁZAK NAPJA

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2022-ben is alkalmat kíván teremteni arra, hogy az év egy kiemelt napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, s izgalmas, színes programokkal, egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

A paraszti hagyományban a legszélesebb körben ismerték Szent György alakját, akinek ünnepnapja április 24-hez kötődik. 2013 óta a jeles nap hétvégéjén hagyományteremtő programjainkkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánunk fordítani.

Úgy véljük, ez a nap, a Tájházak Napja remek lehetőség számunkra, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitvatartás kezdetén megismerjük szűkebb pátriánk vagy távolabbi vidékek egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyeljünk mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is.

A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatunkra, eseményeinkre felhívjuk leendő látogatóink figyelmét. 2022-ben kiemelt szerepet szánunk a népi építészeti értékek védelmének. Kérjük, hogy lehetőségeik szerint szakmai vezetéssel mutassák be mindazt, amiben a közelmúltban megújult az épületük és a kiállításuk.

A kezdeményezéshez történő csatlakozás minden tagunk számára önként vállalt lehetőség. Javasoljuk, hogy elsősorban olyan programokkal kapcsolódjanak a központi eseményhez, amelyek saját településük hagyományait újszerű módon tárják a közönség elé, és kötődnek az év ünnepei közül a tavaszi időszakhoz.

A Tájházszövetség az országos és határokon is átnyúló kezdeményezés szervezését, a jelentkezések regisztrálását, a központi kommunikáció biztosítását vállalja, a programok tervezéséhez és megvalósításához szakmai tanácsadást nyújt.

A rendezvényhez csatlakozók programját a www.tajhazszovetseg.hu és a https://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/ honlapokon is közzé tesszük, illetve Facebook oldalainkon népszerűsítjük őket.

Kérjük, hogy akik vállalják a kapcsolódást a Tájházak Napjához, a következő szempontokat is vegyék figyelembe a programok tervezése során:

  • tájházuk és programjaik látogatását ezen a napon díjmentesen vagy kedvezményesen biztosítsák;
  • a nap folyamán meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutassák be a tájház épületét, berendezését;
  • amennyiben lehetőségük van rá, színesítsék helyi hagyományőrző csoportok vagy személyek szereplésével programjukat;
  • helyi és regionális szinten is népszerűsítsék az eseményt (saját írott és elektronikus felületeiken, az önkormányzat, az oktatás, a kulturális és turisztikai élet szereplőin keresztül, szakmai és civil szervezetek tájékoztatásával);
  • az iskolás korosztály érdeklődésének felkeltésére és aktív részvételére is helyezzenek hangsúlyt.

Javasoljuk, hogy a megszokottnál nagyobb létszámmal, önkéntesek bevonásával fogadják a látogatókat, akikre ezáltal több időt szánhatnak.

Egymáshoz közeli települések esetén támogatjuk az együttműködést, a programok összehangolását, annak ösztönzését, hogy a közösen is meghirdetett, láncra fűzött események mindegyike iránt érdeklődést ébresszenek a látogatókban. A Tájházak Napja kommunikációjában az ilyen jellegű összefogásokat kiemelten kezeljük.

Csatlakozni a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és folyamatos, de legkésőbb 2022. március 31-ig történő visszaküldésével lehet!

Noszvaj-Szentendre, 2022. február 14.

Dr. Bereczki Ibolya

elnök

dátum

2022 ápr 23 - 24
Expired!

időpont

Egész napos

Szervező

Magyarországi Tájházak Szövetsége
Phone
+36 20 438 1092
Email
tajhazszovetseg2002@gmail.com
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support