Szombat délután avatták fel az „Év Tájháza” emléktáblát Dunaszentbenedeken. A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2016-ban is kiírta azt a pályázatot, amellyel az év legeredményesebb tájházát kívánta elismerni. A szakmai zsűri által odaítélt megtisztelő címet a Bács-Kiskun megyei település tájháza nyerte el.
Tíz évvel ezelőtt vásárolta meg Dunaszentbenedek önkormányzata azt a parasztházat, amelynek utolsó lakója, Kun Rozália szinte érintetlen formában őrizte meg a Kalocsai Sárközhöz tartozó falu XIX. századi népi építészetét és lakáskultúráját. Az eredeti szépségében megörökölt házat a helyiek nagy szeretettel újították fel és pótolták a berendezés hiányzó darabjait. Az eltelt évtized során Paulin Zsuzsa tájház vezető irányításával nem csak Dunaszentbenedek kulturális életének vált a központjává, hanem az ország távolabbi vidékeiről is egyre több látogatót vonz szépségével és hangulatos rendezvényeivel.A tábla november 19-én került fel a bejárat fölé, melynek leleplezése előtt a falu aprajának és nagyjának részvételével ünnepséget rendezett a település. Vargyas Mihály polgármester köszöntötte a megjelenteket, ünnepi beszédet mondott dr. Bereczki Ibolya, a címet adományozó Tájházszövetség elnöke. Az udvari kemencében tejfölös kenyérlángos sült, a jó hangulatról a dunaszentbenedeki  Asszonykórus, a hagyományőrző ifjúsági tánccsoport és az óvodások műsora gondoskodott.
További információ a tájházról: http://dunaszentbenedek.hu/kultura-es-szorakozas/tajhaz/ Fotók: Tájházszövetség

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support