2019. szeptember 26., csütörtök Hatvany Lajos Múzeum (Hatvan, Kossuth tér 12.)15.00 – 16.00:     Regisztráció a Hatvany Lajos Múzeumban 16.00 – 17.00:     Belvárosi séta a Tourinform Hatvan szervezésében, indulás az iroda elől (Hatvan, Grassalkovich út 8.): Egy órás program, melynek keretében megnézzük belülről a Szent Adalbert templomot is.17.00 – 18.00:     Hatvany Lajos Múzeum megtekintése Márkus Marianna igazgatónő és Kökény Ferenc igazgatóhelyettes vezetésével18.00 – 18.45:     Serfőzde bemutatása (opcióként térítés ellenében helyben készült sör fogyasztása)19.00:                  Vacsora az Udvarház Vendéglőben
2019. szeptember 27., péntek Ujváry Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár (Boldog, Kossuth Lajos út 40.)
KonferenciaÉlő hagyomány a tájházakban – a helyi folklór megjelenési formái
8.30 – 9.30    Regisztráció9.30 – 10.00    Ünnepélyes megnyitó, köszöntők            Az „Év tájháza” díj átadása10.00 – 10.15    Kassai Hajnal (Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Múzeumi főosztály vezetője): Hagyomány és kortárs szemlélet az országos múzeumi programokban (Múzeumok Éjszakája, Kulturális Örökség Napjai, Múzeumok Őszi Fesztiválja …), a tájházak kapcsolódási lehetőségei10.20 – 10.35:     Dr. Bereczki Ibolya (Magyarországi Tájházak Szövetsége, elnök):        Élő hagyomány a tájházakban10.40 – 10.55    Dr. Vass Erika (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, néprajzkutató): Szokás, hagyomány a tájházi enteriőrökben, a kiállításban 11.00 – 11.35     Szünet11.40 – 11.55     Bajnóczy-Kovács Edina (Magyarországi Tájházak Szövetsége, elnökségi tag): Szokás, hagyomány a tájházi kiállításban – a Boldogi Tájház esettanulmánya12.00 – 12.15     Pintér Orsolya (kéméndi Tájház Polgári Társulás): Élő hagyományok megörökítése a Kéméndi Tájházban12.20 – 13.00    Pódium beszélgetés: A folklór megjelenése a tájházakban, programjaikban, a Tájházak Napja szokás-hagyomány bemutató eseményei, Moderátor: Hegedűsné Majnár Márta (Tájházszövetség, ügyvezető elnök): Közreműködők: Gál Adél (Nagyberegi Tájház), Szabó Mónika (Sárpilisi Tájház), Kepesné Tóth Katalin (Boldogi Tájház), Kormos Rebeka (Ócsai Tájház), Dr. Simon András (Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, tanszékvezető egyetemi docens):13.00 – 14.00         Ebéd 14. 00 – 16.00    Boldogi Tájház (Boldog, Kossuth Lajos u. 32.)-    viseletbemutató (kocsiszín),  –    a tájház enteriőrjeinek bemutatása, –    “…és Boldogon éltek”, valamint a „Szeretett falum, Boldog” c. kiállítások megtekintése.Boldogi nagyrózsa sütése és helyi termékek vására
A szakmai konferencia folytatása    16.15 – 17.00    Bepillantás az elmúlt év sikeres tájházas fejlesztéseibe (Tájházfenntartók esettanulmányai)17.00    – 17.15    Zárszó17.15 – 18.15    A Kurtaszoknyás lakodalom c. film részleteinek megtekintése Király Katalin (Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete, igazgató) kommentelésével.  A filmben a Garam-menti kurtaszoknyás falvak (Bény, Kéménd, Bart, Kisgyarmat, Garampáld, Kőhídgyarmat) közreműködésével a lakodalmi szokás minden mozzanata megelevenedik a Kéméndi Tájházban.18.15    –     Vacsora            Táncház a Zagyva Bandával, valamint helyi hagyományőrző gyerek- és felnőtt csoportokkal.
2019. szeptember 28., szombatTanulmányi út:-    Hévízgyörki Tájház (Hévízgyörk, Kossuth Lajos utca 124.)Hévízgyörk olyan település a Galga mente szívében, ahol kiemelt fontosságú a helyi kulturális örökség megmentése, rendszerezése, dokumentálása, generációkon keresztül történő átörökítése. E szemlétet részeként valósult meg a faluközpontban meglévő korhű parasztház tájházzá történő kialakítása, melyben a hévízgyörki hagyományokat és a község történetét mutatják be.
–    Turai Falumúzeum (Tura, Rákóczi út 28.) A vagyoni helyzete szerint középparaszti lakóház hagyományosan háromosztatú: utcára néző tisztaszoba, konyha, hátsóház. A főépület mögött külön bejáratú gazdasági helyiségek vannak. Az épületegyüttes nádfedeles, deszkaoromzatú, deszkakerítéses, udvarán gémeskúttal és itatóvályúval
–    Lapu Istvánné Tájház (Zsámbok, Zsámbok, Bajza Lenke tér 1.) A tájház létrehozásában döntő szerepet vállalt Lapu Istvánné, aki évtizedeken át gyűjtötte a lakásbelső, a viselet és a gazdálkodás emléktárgyait. A ház eredetileg a nagygazdák közé tartozó Szalai család tulajdona volt, berendezése enteriőrszerű: egy módos parasztcsalád lakásának bútorzatát és gazdaságának szerszámkészletét mutatja be.
–    Kókai Helytörténeti Gyűjtemény (Kóka, Kossuth Lajos u. 55.): A gyűjtemény bemutatja Kóka község múltját, szokásait, népviseletét és életmódját, a gazdálkodás eszközeit. Itt tekinthető meg a helyi legenda szerinti nevezetes korsó, melyből Kossuth és Görgey ivott a Bereg-kút vizéből. A tárgy környezete a 1848/49-es szabadságharc eseményeit idézi fel.
–    Gombai Tájház (Gomba, Bajcsy-Zsilinszky u. 4.):  A Tájházban, a két világháború közötti korszak gombai építési és berendezési szokásaira jellemző állapotot mutatják be az érdeklődőknek, mint például a „mászókéményt”, a beépített masinát, valamint a kor használati tárgyait. A pitvar mennyezetén az eredeti festés látható. A nagyláda feletti keretben a ház első tapasztási rétege alatti, vélhetően eredeti falfestés néhány maradványa, színei tekinthetők meg. A tisztaszoba elrendezése a helyben szokásos jegyeket hordozza, különlegességei az uraság házából „megörökölt” berendezési tárgyak.
További információ és jelentkezés 2019. szeptember 20-ig: Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnök,Magyarországi Tájházak Szövetsé