A Magyarországi Tájházak Szövetsége a hazai tájház-mozgalom népszerűsítése, értékeinek szélesebb körű megismertetése és a gyűjteményeket ápoló személyek áldozatos tevékenységének elismerése céljával évről-évre meghirdeti az „Év Tájháza” pályázatot.
A 2012. évi pályázatok értékelésekor igen nehéz feladata volt az értékelő bizottságnak, hiszen négy kiváló tájház adta be tartalmas pályázatát, amely minden esetben egy szakmailag hiteles és közösségileg érvényes kulturális intézmény működését vázolta fel számunkra. A Decsi Tájház a népművészet megőrzésében, az Edelényi Tájház a kiterjedt gyűjteményi munkában, a Felpéci Tájház az önkéntesség szervezésében, míg a Cigándi Falumúzeum az élénk közönségkapcsolatban emelkedik ki a tájházak sorából.
A négy pályázó közül – helyszíni bejárásaink közvetlen tapasztalatai alapján – végül a Cigándi Falumúzeumot választottuk a 2012. év tájházának. Választásunkban döntő volt, hogy a kitüntető cím majdani birtokosa az épület népi építészeti és a gyűjtemény örökségi értéke mellett, rendelkezzen a helyi közösség legszélesebb támogatásával is.
Cigándon igazi oktatóközpontként működik a falumúzeum, amely az elmúlt években – a tárgyi, szellemi és társadalmi tudásátadás által – a hagyományápolás bodrogközi bázisintézményévé vált. A falumúzeum által szervezett rendezvények, fesztiválok, táborok, játszóházak – és a TÁMOP-program keretében megvalósult – kézműves szakkörök mind-mind a lokális identitás erősítését és a nemzeti kulturális örökség fenntartását szolgálják.
A Cigándi Falumúzeum 2012-ben kiterjesztette közönségkapcsolati tevékenységét régiója több településére, sőt egy határon átnyúló pályázaton is eredményesen szerepelt, vagyis nemzetközi szintre emelte ismeretátadási programját.
Mindezekért a Cigándi Falumúzeum méltán érdemli meg az „Év Tájháza” címet, melyhez a Tájházszövetség szeretettel gratulál, és további kitartó munkát kíván a díjazottnak!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support