Csököly Község Önkrományzata - Csökölyi Helytörténeti Tárlat

Tájházak Napja 2021: 

Csökölyben a Múzeumnál tervezünk egy „Helytörténeti nap”-ot általános iskolás gyermekek, csapatok részére. Az akadályverseny délután kezdődik, 7 állomáshelyet kell a csapatoknak felkeresni. Állomásonként más-más hagyományőrző téma. Lesz a csökölyi szőlő-hegyben bor(víz)mérés (akó, icce, pint, öl négyszögöl, stb.), a könyvtárunkban titkosírás fejtés, könyvkeresés, templom bugyraiban elrejtett ládika keresés, rétesnyújtás, túrókészítéssel ismerkedés, meseház, régi épület keresése. A múzeum udvarán sorverseny régi játékokkal, „ÉSZKVÍZ”. Eredményhirdetés.  Vacsorára pincepörkölt. Tábortűz. Szent Iván éji hagyományokat feleleveníti a Csökölyi Kulturális Egyesület. A Csökölyi Csűrdöngölő Néptáncegyüttes táncol. A Csökölyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub énekkara népdalcsokra szórakoztatja a látogatókat. A helytörténeti múzeum egész délután nyitva áll az érdeklődőknek.  

Esemény időpontja: június 26.


22-én, a gyűjtemény a '20-as évek Csököly tradícionális használati eszközeit, ruhaviseletét, paraszti bútorzatát bemutató tárlat. Megtalálható a "híres" csökölyi fehérgyász vislelet is. 

Cím: 7526, Csököly, Petőfi utca u. 100
Megye: Somogy megye
Nyitva tartás: 2018. április 28., vasárnap 9.00 - 16.00
Belépődíj: ingyenes
További információk: www.csokoly.hu

Kapcsolattartó: György Zoltánné
Tel./fax: 82/ 721-425, 30/985-6604
E-mail: konyveles@kabelnet.hu

Tájházak Napja 2019: 

KERESZTELŐ NÉPHAGYOMÁNYAI CSÖKÖLYBEN
A Tájházak Napján a keresztelő hagyományait elevenítjük fel a Csökölyi Helytörténeti Múzeumban. Ökomenikus istentisztelettel kezdődik a nap 9 órakor, közreműködik Székely Attila református lelkész és Lukácsi Géza római katolikus plébános, majd kiállítást tekinthetünk meg a keresztelő témakörben összegyűjtött tárgyakból, fotókból, ruhaviseletből.
A Civilek Házánál folytatódik a program: a Csökölyi Csürdöngölő néptáncegyüttes fellépése, a Csökölyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub énekes fellépése után egy kis vendéglátással kedvesekedünk vendégeinknek, majd az előre meghirdetett kelttészta sütő verseny bírálata és eredményhirdetése lesz, kóstolóval egybekötve.
A játszóház a gyermekeknek a korabeli gyermekjátékok elkészítéséről szól. Előreláthatóan Dr. Knézy Judit néprajzkutatót is körünkben üdvözölhetjük.

Tájházak Napja 2018: 

CSÖKÖLYI LAKODALMAS ÜNNEPSÉG FELELEVENÍTÉSE

A gyűjtemény a '20-as évek csökölyi tradicionális eszközeit, ruhaviseletét, paraszti bútorzatát bemutató tárlat. Megtalálható a "híres" csökölyi fehérgyász viselet is.
2018. április 29-i vasárnapi program:
9.00: Katolikus Ünnepi Szentmise, ezt követően a Csökölyi Csodabogarak zenés műsora;
10.30: ünnepi köszöntők,
11.00: hagyományos zenés, táncos műsor, utána játszóház népi játékokkal. A "Csökölyi lakodalmas ünnepség felelevenítése" meghirdetett irodalmi és rajz pályázat eredményhirdetése, a pályamunkákból készült kiállítás megtekintése. Finom bográcsos étellel készülnek a vendégek fogadására.

Április 29-én,vasárnap 11 órátóla Civilek Házában a Csökölyi Csürdöngölő Néptáncegyüttes műsorát lehet megtekinteni.
A "Csökölyi lakodalmasünnepség felelevenítése" Fellép a Csökölyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub Énekkara, és a Csökölyi Csodabogarak.

Tájházak Napja 2017: 

22-én, a gyűjtemény a '20-as évek Csököly tradícionális használati eszközeit, ruhaviseletét, paraszti bútorzatát bemutató tárlat. Megtalálható a "híres" csökölyi fehérgyász vislelet is.  23-a: 9:00-kor katolikus ünnepi szentmise, 10-00-kor ünnepi református istentisztelet, 11:30-kor hagyományörző zenés, táncos műsor a múzeumkert színpadán. Utána játszóház - népi játékokkal. A "Megkötött barátságok régen és ma" címmel hirdetett irodalmi és rajzpályázat eredményhirdetése, a pályamunkákból kiállítás. Finom bográcsos étel a vendégeink számára.     11:30-kor a múzeumkertben a Csökölyi Csürdöngölő Néptánceggyüttes hagyományörző műsorát láthatjuk. A "Csökölyi komatálazás"-t elevenítik fel. Fellép a Csökölyi Őszirózsa Nyugdíja Klub énekkara, a Csökölyi férfikórus és a csökölyi óvodások.   

Share/Save