Cinkota Tájház

Budapest XVI. kerülete öt - korábban önálló - település (Árpádföld, Cinkota, Mátyásföld, Rákosszentmihály, Sashalom) közül Cinkota a legősibb. A főváros közelsége ellenére a környező községek közül Cinkota volt az a település, mely legtovább megőrizte falusias jellegét. A Batthyány Ilona nevét viselő általános iskolában a néhai igazgató, Gyarmati Imre kezdeményezésére az 1960-as évek elején indult el az a gyűjtőmunka, melynek során a lakosok segítségével évtizedek alatt összegyűjtötték a Cinkotán fellelhető népviseletek, népi bútorok és régi használati tárgyak legszebb darabjait. A néprajzi gyűjtemény méltó elhelyezése érdekében hozták létre a 2004 júniusában Cinkotai Tájházért Alapítványt.
A XVI. kerületi Önkormányzat megvásárolta, majd helyre állította a régi házat – mely egykor egy jómódú cinkotai gazda tulajdona volt a nagy kerttel együtt – és a Tájház bútorainak restaurálását is elvégeztette.
Jelenleg a 2016. március 1-én megalakult Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ, egyik telephelye lett a Cinkotai Tájház, ahol gyermekfoglalkozásokkal (rendhagyó tanítási órákkal, kézműves programokkal) várjuk az óvodás és iskoláskorú gyerekeket.
Ünnepekhez, jeles napokhoz (húsvét, pünkösd, szüret, advent) kapcsolódó családi programokat szervezünk és helyszínt biztosítunk családi rendezvények (esküvő, születésnap, összejövetelek) számára.
Előre egyeztetett időpontban várjuk az egyéni és csoportos látogatókat.

Cím: 1164 Budapest, Batthyány Ilona utca 16.
Megye: Pest
Nyitva tartás: telefonon vagy e-mail-ben történő bejelentkezés alapján látogatható
Belépődíj: nincs
További információk: www.helytortenet16.hu

Kapcsolattartó: Karelné Máté Orsolya – Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ
Cím: 1165 Budapest, Veres Péter út 157.
Tel./fax: +36 1/604 8342
E-mail: kapcsolat@helytortenet16.hu - vendégeknek szóló információs cím, vezetok@helytortenet16.hu - szakmai kapcsolat címe

Tájházak Napja 2019: 

TAVASZI NAGYMOSÁS
Országos tájháznyitó programra várunk mindenkit! Ha tavasz, akkor nagymosás az udvaron! Mosás kézzel, ahogy nagyanyáink csinálták! Bemutatjuk a kézi mosás technikáját és az ehhez szükséges eszközöket. Áztatás, mosás, mángorlás, teregetés és vasalás tevékenysége mellett megtekinhető egy kiállítás mosó- és mosakodó szappanok, teknők, vasalók gyűjteményéből és a mosás történetéből.
A "munkában megfáradt" vendégeinket frissítővel kínáljuk. A program ideje alatt a tájház idegenvezetéssel látogatható.

Tájházak Napja 2018: 

Cinkotai szlovák hímzések - Időpont: IV. 28. szombat és 29. vasárnap.
A cinkotai tót hagyományokat felelevenítve a lakóházba várjuk a lányokat, asszonyokat, hogy megismerjék a helyi hímzés motívumait. Igény szerint saját hímzés is készíthető.

Kihajtás - Időpont: IV. 28. szombat.
A Szent György napot követő állat kihajtást bemutató és az állattartáshoz kapcsoló kultúra bemutatása - pásztorok eszközeinek kiállítása: népi hangszerek, kolompok, csengők, ökörfogat. - kézműves foglalkozások: bőrékszer készítés, ostorfonás, anyagozás, népi hangszerkészítés - állatbemutató és -simogató: kecske, juh, ló, ökör, tehén és magyar kutyafajták A tájház tárlatvezetéssel díjmentesen látogatható.

Share/Save