Boldogi Tájház

Tájházak Napja 2021: 

A Boldogi Tájházba várjuk kedves vendégeinket, ahol a híres boldogi lakodalmas szokásokat ismerhetik meg. Ingyen tárlatvezetésen megcsodálhatják az egykori gyöngyösbokrétás korszak lakodalmas menetét, ami bemutatja a híres boldogi viseletet és lakodalmas szokásokat. Egy fotózás erejéig mi is felölthetjük a nevezetes boldogi viseletet. A hagyományokkal való ismerkedést a helyi hagyományőrző csoport segíti.

Esemény időpontja: június 25.


Boldog község lakossága a mai napig hűen ápolja a hagyományokat, őrzi népviseletét. A boldogi ember méltán büszke népviseletére, melyet sokan még ma is hordanak a faluban. A falusi közösség számára az 1871-ben épített tájház testesíti meg mindazt a történelmi-néprajzi örökséget, melyet őseinktől kaptunk. A tájház megújulását az egész falu figyelemmel kíséri, a benne zajló programoknak, új kiállításoknak, fejlesztéseknek kiemelt figyelmet szentelnek.

Az EMMI támogatásoknak köszönhetően  a ház szigetelése is megoldódott, felújítottuk a folyosó burkolatát.  A tájház két állandó kiállításának felújítására is figyelmet fordítottunk az infrastrukturális fejlesztés mellett.

A viselet kiállítás anyaga, a tájház leggazdagabb gyűjteménye, mely a lakószobában található. Az új kiállítás a látogatók számára modern és interaktív elemekkel lett kialakítva. "...és Boldogon éltek..." címet adtuk a boldogi lakodalmat bemutató állandó kiállításunknak, mellyel az 1925 és 1945 között lezajlott boldogi lakodalmak résztvevőit megörökítő fényképfelvételek és a kiállítás tárgyi anyaga révén,- a kisgyermekektől az ifjú páron át az idősebb generációkig - a korabeli falu ünnepi viseletét mutatjuk be

Szeretett falum, Boldog – címet kapta Kunkovács László, állandó kamara kiállítása, melyet a tájház hátsó helyiségében tekinthetnek meg a látogatók.

A Tájház
· tagja a tájházszövetségnek, kapcsolódik a Tájházak napja programhoz.
· Csoportokat is fogad, tárlatvezetés kérhető.
·  Iskoláknak kihelyezett honismereti foglalkozásokat is szervez.

Cím: 3016 Boldog Kossuth út 32.
Megye: Heves megye
Nyitva tartás:  Hétfőtől vasárnapig 8-16.00-ig, bejelentkezés alapján
Belépődíj: 250 Ft
További információk: www.boldog.hu

Kapcsolattartó: Barócsi Barbara
Cím: Ujváry Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár 3016 Boldog, Kossuth út 40.
Tel./fax: 37/ 355-262
E-mail: konyvtar@boldog.hu

Tájházak Napja 2019: 

"ABLAKOMBAN SEJ-HAJ, HÁROM CSERÉP MUSKÁTLI"
A Boldogi Tájházban várjuk vendégeinket idén is a Tájházak napján, ahol hagyományos süteményeinkkel és népviseletünkkel ismerkedhetnek meg látogatóink. 
Elsajátíthatják a tubu kalács, valamint a boldogi kisrózsa sütésének fortélyait, majd az elkészült süteményeket meg is kóstolhatják. Rendezvényünket néptánc bemutató, kézműves foglalkozás, kézműves vásár, virágültetés és lovaskocsikázás színesíti.  A nap folyamán óránként indul tárlatvezetés az érdeklődők számára.

Tájházak Napja 2018: 

A 2017-es "Az év tájháza" cím büszke tulajdonosaként elmondhatjuk, hogy tájházunk utóbbi időben megvalósított fejlesztési koncepciója nem csupán infrastrukturális megújulást hozott magával, hanem mind a látogatók, mind a faluban élők számára élénk, mozgalmas közösségi színteret teremtett. Ebben a megújult környezetben várjuk vendégeinket idén is a Tájházak napján, ahol Szent György napi szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg látogatóink, hagyományőrző csoportjaink és kézműves foglalkoztatóink segítségével. A program ideje alatt lehetőség lesz a boldogi nagyrózsa sütésére, kóstolására, illetve lovaskocsis falunézésre is. A nap folyamán igény szerint indul tárlatvezetés az érdeklődők számára.

Tájházak Napja 2017: 

Nagyrózsa sütés a Tájházak Napján, Boldogon

A boldogi tájház jól karbantartott, ahol a látogató gondozott belső és külső tereket talál. Nem csupán egy kiállító terem. A mai napig rendszeresen élettel telik meg, a helyi közösségek rendszeresen szerveznek ide hagyományőrző, szakmai programokat. A helyi közösség idősebb tagjai hagyományőrző-, mezőgazdasági jellegű, illetve énektudásukat is szívesen adják át a fiatal generációk és az odaérkező turisták számára – különösen a jeles napokon.

Az ünnepek alkalmával ide érkezők a helyi viseletet, valamint gyermek és felnőtt közösségi foglalkozásokat is kipróbálhatnak. Az iskoláknak számára pedig kihelyezett honismereti foglalkozásokat is szerveznek.

- Délelőtt tíz órától a hagyományőrző műsort követően 11, 13 és 15 órakor tárlatvezetést szerveznek.
- 11-14 óráig az érdeklődők kipróbálhatják a kosárfonás és a korongozás művészetét is.
- 14 órától a Lúdas Matyi c. színdarabot tekinthetik meg a Napsugár gyermekszínpad előadásában.
- Egész napos program: nagyrózsa sütés, lovaskocsikázás a faluban

Tájházak Napja 2016: 

Tavaszi zsongás Boldogon

Program: A mese köré építjük fel az idei programunkat, ahol Farkas L. Rozália, a Mese Kis Csillaga Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke kalauzolja el a gyermek látogatókat a mese világába. A legkisebbeknek állatsimogatót rendezünk be, ahol gyermekdalokat énekelve simogathatják a nyuszikat, a barikákat és a kecskéket. A felnőttek beöltözhetnek a boldogi viseletbe, fotózkodhatnak, sőt a hagyományos boldogi nagyrózsa sütésével is próbálkozhatnak. A nyitva tartás alatt 3 időpontban lehet megtekinteni kalauzolással a gazdag néprajzi gyűjteményt.

Tájházak Napja 2015: 

Betekintés a boldogi lakodalmas szokásokba
A 2013-2014. évben a tájház pályázati forrásokból infrastrukturális fejlesztéseket hajtott végre, kiállításai megújultak. 'és Boldogon éltek': nevet kapta az átalakított viselet bemutató. Az 1930-as évek gyöngyösbokrétás korszalát idéző lakodalmas menetben csodálhatják meg a híres boldogi viseletet, s a lakodalmas szokásokat és tánchagyományokat. A híres boldogi nagyrózsa elkészítése és kóstolása. Hagyományőrző asszonyok segítségével boldogi lakodalmas dalokat is megtanulhatnak. Egy fotózás erejéig bárki magára öltheti a boldogi viseletet, s még egy táncot is eljárhat. Csoportok jelentkezését is várjuk.

Tájházak Napja 2013: 

Boldogi hagyományos sütemények készítése a tájházban   

A boldogi  hagyományos sütemények, a kisrózsa és nagyrózsa az idelátogató turisták kedvenceinek számítanak, minden alkalommal lelkesen írják  a sütemények recepjeit, az elkészítés fortélyait. A „ Tájházak Napján” maguk is elkészíthetik ezeket a finomságokat, majd megvásárolhatják azokat  nyersanyag áron. A még ma is boldogi viseletet hordó asszonyok lesznek a házigazdák, akik kalauzolják a látogatókat, igény szerint énektudásukat is bemutatják. A vállalkozó szelleműek magukra ölthetik a hagyományos ruhadarabokat: kacskaringós szoknya, a szálika, pendő stb. amiben le is fényképezkedhetnek.  

Share/Save