A Zselicnek és Belső-Somogynak a böjthöz, húsvéthoz kapcsolódó szokásait, valamint a nemzeti ünnepet helyezi programjai középpontjába a Szennai Skanzen márciusban.
Számos rendezvénnyel várjuk a látogatókat, akik az első tavaszi hónap jeles napjához és a böjti időszakhoz kötődő hétvégi foglalkozásokon vehetnek részt – adta hírül a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény tagintézménye.
Kiemelték: a Kaposvártól nyolc kilométerre található, a talpas-favázas népi építészet emlékeit őrző, csaknem négy évtizede létrejött falumúzeum portáin ezen a hétvégén megismerhetők a “régi falunak” ebben az időszakban fogyasztott étkei, szokásai, böjti gyermekjátékai.
A skanzenben a március 12-15. között sorra kerülő Éljen a haza című 1848-as reform hétvégén megmutatjuk a Kossuth-kifli, és más egyéb sülttészta készítésének módját egy régi zselici parasztház konyhájában – jegyezték meg.
Hozzátették: ugyanekkor a Csökölyi pajtában minden korosztály számára ajánlott Etno-mozi működik majd, a gyerekeket reformkori népi játszóházba várják, ahol elkészíthetik kokárdájukat, vesszőparipájukat, dobocskájukat, korabeli játékszerüket, s a “régi falu” gyermekeinek szabadtéri játékait játszhatják.
Kitértek rá, hogy március 20-i “Gyümölcsész nappal” először adnak otthont a hagyományos, a tájfajták megőrzésével kapcsolatos rendezvénynek.
A Göcsej Természetvédelmi Alapítvánnyal és a Lázi Dombi Kulturális Egyesülettel közösen tartott esemény iránt érdeklődők előadásokat hallhatnak a környezet- és természetvédelemről, s gyakorlati bemutatókat tekinthetnek meg a tavaszi metszésről, szemzésről és az oltásról.
Ezen kívül lesz még magbörze, oltóvessző börze, helyi termékek vására, gyermekeknek játszóház, sportjáték is – fűzték hozzá.
A skanzen felhívta a figyelmet arra, hogy március 26. és 28. között a húsvét jegyében a hagyományokat megelevenítő locsolkodást, népi játékokat, szagosvíz-készítést, hagyományos technikájú tojásfestést és zenés előadást terveznek.
A böjti és húsvéti rendezvények mellett 2016 hátralévő részében is számtalan újdonság, fesztivál és kiemelt hétvégi program várja a látogatókat a Szennai Skanzenben – olvasható a tájékoztatóban.