Békéscsabai Szlovák Tájház

Tájházak Napja 2021:

Az alföldi szlovákok hiedelemvilága és Michaldája – tematikus hétvége

Az alföldi szlovákok hiedelemvilága és Michaldája – tematikus hétvége elnevezésű program keretében egy tematikus, 2021. 06. 25-27. között látogatható interaktív kiállítás kerül megrendezésre, melynek során a látogatók bepillantást nyerhetnek alföldi szlovák őseink hiedelemvilágába. Megismerhetik a régi pogány szláv világban gyökerező babonáit, mítoszait és mitikus lényeit. A kiállítás megnyitója keretében 2021. 06. 25-én, 19:00-kor a tájház udvarán bemutatásra kerül a CSABA300 Alföldi Szlovák Gasztronómiai Egylet kiadásában megjelenő azonos ímű könyve, melyben a hiedelmek mellett bemutatásra kerül az egykor nagy hatású jóskönyv, a Michalda is.
A rendezvény és a tájház látogatása egész hétvégén ingyenes, azonban védettségi igazolvány felmutatásához kötött!
Esemény időpontja: június 25-27.

A csabai szlovákság népi építészetére a fűrészelt díszítésű előtornácos, ún. „podsztyenás” lakóházak a jellemzőek. Az elő- és oldaltornácos népi klasszicizáló stílusjegyeket magán viselő épületben megrendezett kiállítás a szlovák módos gazdák 19. század második felének lakáskultúráját mutatja be. Az alföldi háztípus helyi jellegzetességeit, mint például a podsztyenkát (előtornác), a tisztaszobát, a padkával szegélyezett kemencét, a szlovák festett bútorokat, sajátos tárgyaikat láthatjuk itt. A tájház központja a konyha, amely két részből állt: az első része a pitvar, mögötte a kéményalja a tulajdonképpeni konyha, a főzés helye. Fala mentén padkák, kétoldalt kemencenyílás, ezeken keresztül fűtötték a szobák kemencéjét. A boltíves falon elhelyezett tányérok a konyha díszei voltak. A tisztaszoba a ház gondosan tisztán tartott, a legszebb, rendelésre készült faragott-festett bútorokkal berendezett helyisége.

Cím: 5600 Békéscsaba, Garay. út 21.
Megye: Békés
Nyitva tartás: Téli időszakban: keddtől - szombatig:  10.00-16.00 óráig
Belépődíj: diák és nyugdíjas: 100,- Ft; felnőtt: 200,- Ft.
További információk: www.bmmi.hu
Közösségi oldal: https://www.facebook.com/szlovak.tajhaz

Kapcsolattartó: Békéscsaba MJV Szlovák Önkormányzata
Cím: 5600 Békéscsaba, Szabadság tér 11-17.
Tel./fax: 30/ 577-7304, 30/925-58-32
E-mail: szlovakhaz@gmail.com, ondris.kiszely@gmail.com

Tájházak Napja 2015:

Nyitottan az értékek felé

Az elő- és oldaltornácos népi klasszicizáló stílusjegyeket magán viselő épületben megrendezett kiállítás a szlovák módosgazdák 19. század második felének lakáskultúráját mutatja be, óránként ingyen, magyar nyelvű tárlatvezetéssel tekinthetik meg.