Bátai Tájház és Halászház

Tájházak Napja 2021: 

Hol volt, hol nem volt…
Bátai mesék

„A nagyöregapámról hallottam a következető esetet. Édesapám mesélte el. Valamikor régen, a nagyöregapám éjszaka jött haza. Kikötötte ladikját a község alatt és az úton igyekezett hazafelé. Egyszer csak hallja ám, hogy a kutyák valamit nagyon ugatnak; fogják erősen és ugatják. Amint hát arra, közelebb ér, oda, ahol most a Cigányvölgy mellett a Karádiék háza van, látja, hogy egy gombolyag hentereg a földön, a kutyák pedig futnak utána és dühösen kapkodják…”
Egy 89 éves öregasszony meséje az ő szépapjáról. In: História Domus. Fájth Jenő bátai apátplébános gyűjtése. Báta, 1929.

Esemény időpontja: június 26. 16-19 óra


A Duna szabályozása előtt a Sárközben Bátán élő nép megélhetési forrása elsősorban a halászat és a legeltető állattartás volt. A 19. század második felében befejeződött vízszabályozások után az áradásoktól megkímélt területeken megkezdődött a szántóföldi művelés és az istállózó állattartás térhódítása. A földművelésből élők gazdag termést takarítottak be. A megnövekedett jövedelem maga után vonta a paraszti munkaeszközök, a lakásberendezés, a nép viselete, az építkezés és az épületdíszítés megváltozását. A Tájház és a Halászház kiállításain végig követhetjük mindezeket a változásokat.

Cím: 7149 Báta, Fő utca 86. (Tájház)
Megye: Tolna
Nyitva tartás: kedden és szerdán 8 - 12 óráig, szombaton 14 -18 óráig. Ettől eltérő időpontban előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
Belépődíj:
Tájház (7149. Báta Fő utca 86. szám) állandó kiállításának megtekintése: 500 Ft
Kedvezmények: A muzeális intézmények látogatóit megillető kedvezményekről szóló 194/2000. (XI. 24.) Korm. rendeletben foglaltak szerint.
További kedvezmények: Bátai lakosoknak ingyenes az állandó kiállítások megtekintése.
A helyi rendezvények ideje alatt minden látogató számára ingyenes az állandó kiállítások megtekintése.
Közművelődési és múzeumpedagógiai szolgáltatás díja: 400 Ft/ fő/ foglalkozás.
Tárlatvezetés: 3000 Ft/csoport

Cím: 7149 Báta, Óvoda utca 6. (Halászház)
Megye: Tolna
Nyitva tartás: 2018. április 28, szombat 14:00-18:00, egyéb napokon előzetes bejelentkezés alapján látogatható!
Belépődíj: 300Ft

További információk: http://www.bata.hu/kezdolap_tajhaz

Kapcsolattartó: Balogh Imréné
Telefon/fax: 20/ 576-4130;
E-mail: batai.tajhaz@gmail.com, janosi@tajhaz-bata.hu

 

Tájházak Napja 2018: 

"TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT" - A megújult halászati kiállítás bemutatása. A tavasz a paraszti gazdálkodók mellett a halászatból élők számára is jelentős időszak volt. A tavaszi áradás a halak ívásával esett egybe. Az ártér sekély, gyorsan felmelegedő vizei kedvező körülményeket biztosítottak az íváshoz, az ivadékok neveléséhez. A Halászházban gyűjtött tárgyak visszavezetnek a múltba. Segítségükkel elképzelhető, hogy mennyire más világ lehetett a Sárközben, amikor a földművelő, állattartó gazdálkodás mellett a halászat még élő foglalkozás volt.

Tájházak Napja 2017: 

A Tájházak Napján a hon- és népismeret oktatás és a vizuális nevelés fejlesztési céljaira kiemelt figyelmet fordítva mutatjuk be, szakvezetéssel, a tájház népi műemlék épületének építészeti jellegzetességeit és berendezését, valamint a helyi népviseletet, díszítőművészetet, kézműves tevékenységeket és a hagyományos paraszti gazdálkodást. A program célja, hogy a pedagógusok, szakkörvezetők, a téma iránt érdeklődők megismerjék a tájház kínálta lehetőségeket.
Szakvezetés: 14. 30 órakor és 16. 30 órakor.                                                                        

Régi somogyszobi szokás volt, hogy húsvét hétfőjén a falu népe összegyűlt a „húsvéti” réten, nemre, vallásra és korra való tekintet nélkül játszani, beszélgetni.  Ezt elevenítjük fel idén, immár negyedik alkalommal. Fiataljaink szervezésében népi játékokkal és népi játékokat lehet játszni a Vilma-ház portáján. Különböző fánkféleségek vására színesíti a a délutánt.

A Húsvéti rét nyitóprogramjaként kiállítás nyílik a Ház foglalkoztatójában a téli fonók alatt készített kézimunkákból.
15 és 16 órakor csoportos tárlatvezetéssel megtekinthető a műemlékház, benne a fehérgyászba öltöztetett szobabelső

Tájházak Napja 2016: 

A Duna szabályozása előtt a Sárközben Bátán élő nép megélhetési forrása elsősorban a halászat és a legeltető állattartás volt. A 19. század második felében befejeződött vízszabályozások után az áradásoktól megkímélt területeken megkezdődött a szántóföldi művelés és az istállózó állattartás térhódítása. A földművelésből élők gazdag termést takarítottak be. A megnövekedett jövedelem maga után vonta a paraszti munkaeszközök, a lakásberendezés, a nép viselete, az építkezés és az épületdíszítés megváltozását. A Tájház és a Halászház kiállításain végig követhetjük mindezeket a változásokat.

Tájházak Napja 2015: 

Hímestojás Fesztivál
   
Program leírása: „A sárközi díszítőművészet sajátos ágaként emlegetik a tojásfestést. Ez csak Bátán volt a katolikusok között általános, mert a festett húsvéti tojás hozzátartozott elengedhetetlenül a húsvétkor küldött komatálhoz. A bátai húsvéti tojást viasszal írják meg és így több színt is tudnak rávinni. Az első szín a tojás fehér alapszíne, melyet a viasszal lefedve őriznek meg, ezután az egész tojás az ebtejke nevű növény levében sárga színt kap, a sárga színt újra viasszal lefedve őrzik meg a következő színezéstől, ez rendszerint piros”- írja Andrásfaly Bertalan. A hímes tojás készítés hagyományát őrzi az évente ismétlődő rendezvény.   

Műsor: A tájház udvarán felállított szabadtéri színpadon helyi és vendég néptánccsoportok lépnek fel. A rendezvény ideje alatt kézműves bemutatók, foglalkozások és kézműves termékek vására várja az érdeklődőket. Kezdés időpontja: 14:00.

 

Tájházak Napja 2014: 

Meghoztuk a mátkatálat! Fogadják-e?
   
A Szent Vér csodája a 15. század elején nagy hírt szerzett a bátai apátságnak, országszerte ismertté tette. Királyok, főurak zarándokoltak Bátára búcsút nyerni. Ez a szellemiség kihatott a társadalmi szokásokra, rítusokra és ünnepi eseményekre, valamint a népművészetre és a hagyományos kézműves tevékenységekre is. A tájházban jelentős számú, az egyházi élettel, a népi vallások gyakorlattal kapcsolatos tárgyi emlékanyag van, melynek a bemutatása lesz a központi téma ezen a napon. 

Tájházak Napja 2013: 

A táj alakulása és a gazdálkodás változásai a XIX. században Bátán
   
A Bátán élő nép megélhetési forrása a Duna szabályozása előtt elsősorban a halászat és a legeltető állattartás volt. A XIX. század második felében befejeződött vízszabályozások következtében az áradásoktól megkímélt területeken megkezdődött a szántóföldi művelés és az istállózó állattartás térhódítása. Megváltoztak a paraszti munkaeszközök, a lakásberendezés és a népviselet, az építkezés és az épületdíszítés is. A Tájház és a Halászház kiállításain végig követhetjük mindezeket a változásokat.

Share/Save