Balatonkenesei Tájház


A Kossuth Lajos utca 6. számú épület a tájház. Az utcavonalon áll, fésűs beépítésben, Sipos Ferenc tulajdonában. A Balaton-melléki népi építkezés jellegzetességeit viseli magán. Elrendezése: első szoba pitvaros, szabadkéményes konyha, hátsó szoba éléskamra, kamra, kocsiszín és istálló. Az első két helyiség előtt boltíves tornác húzódik, falazott mellvéddel. A házzal szemben az udvarban 1926-ban nyári konyha épült. Az épület falai terméskő lábazaton döngölt föld, vályog-és égetett tégla.
1983-ban vásárolta meg a Műemlék Felügyelőség Kósa Jánosnétól (Sipos Irma) a Kossuth u. 6. szám alatti védett portát, és Wirth Péter felújítási tervei alapján felújították. A helyreállítási munkák 1990-ben fejeződtek be és 1991. június 16-án nyitották meg a helytörténeti gyűjteményt.
A Tájház 2011-ben az „Év Tájháza” cím büszke tulajdonosa.

Cím: 8174 Balatonkenese, Kossuth u. 6.
Megye: Veszprém
Nyitva tartás: 2018. április 28., szombat 10-tól 17-ig
Belépődíj: Ingyenes
További információk: www.balatonkenese.hu

Kapcsolattartó: Gábor Adrienn
Tel./fax: 30/512-5098
E-mail: gabor.adrienn@gmail.com

Tájházak Napja 2018: 

Egész napos családi programmal várja a Balatonkenesei Tájház a kedves látogatókat április 28-án, a VI. Tájházak Napja országos rendezvénysorozat keretén belül. Vendégünk lesz: Petrás Mária, Prima Primissima-díjas és Magyar Örökség Díjas csángó népdalénekes és kerámikus.
Részletek: keneseiprogramok.hu

Április 28., 11:00 Petrás Mária előadással egybekötött koncertje és kiállítása, és egyéb remek családi programok

Tájházak Napja 2016: 

„Szent György napon, lepkeszárnyon”

Program: Szent György napjához közel ébred a természet, ez a nap egyfajta tavaszkezdő ünnep. A néphit szerint a Szent György-nap előtt fogott pillangó nagy szerencsét hoz. Szerencsét kívánunk a
hozzánk betérüknek: tájházunk e napon a lepkék köré építi kézműves foglalkozásainak témáját. Pillangókat készítünk különböző technikákkal: lehet majd origamit hajtogatni, horgolni és gyöngyöt
fűzni. S míg a szerencsehozó pillangók készülnek, tájházunk gyűjteményét e napon ingyen tekinthetik meg a látogatók.

Tájházak Napja 2013: 

Szent György napi sokadalom   

hagyományos vidéki vásári hangulat, hagyományőrző játékokkal, vásári kikiáltóval. Népi mesterségek bemutatója, csikósok, pásztorok, kisállat bemutató, simogató.

Share/Save