Kormos Rebeka a Közép-Magyarországi régióban található Ócsai tájházban 2017 óta végzi határtalan lelkesedéssel, elkötelezettséggel és szakmai profizmussal a Tájház vezetésével járó rengeteg feladatot. Az elmúlt hat év alatt számtalan újítást vitt véghez és sok-sok olyan program fűződik a nevéhez, amely látogatók ezreinek adott felejthetetlen élményeket:

2017 – Az Ócsai Tájház megjelent a közösségi média felületein, ezeken keresztül mára többezres rajongói közönség követi az ott folyó munkát.

Miután Rebeka szívén viseli az ócsai népviselet gondozását, a hétköznapokban is fontos szerepet tölt be életében a helyi népszokások, hagyományok, viseletek felkutatása és az utókor számára méltó módon történő megőrzése, ezért a viselet a tájház minden programnapjának részévé vált.

2018 – A tájházvezetői képzésen megálmodott, megtervezett projekt alapján teljesen megújult az épületegyüttes kemencés háza, amelyet Melegedőről a Sütőasszony-házává kereszteltek át, azóta is működő kemencével és csikótűzhellyel várva a vendégeket.

Országos szinten öregbíti Ócsa város nevét a Pompás napok képzési rendszer életre hívásával, melyben népmesék, a mesélés fontosságát, a mindennapi létjogosultságát hangsúlyozza.

2019 – “Élő porta, teli kamra” programjaikkal olyan hajdani házi praktikákat adnak át az érdeklődőknek, mint a szirupok, kompótok készítése és gyógynövényekkel kapcsolatos tudás.

2020 – “Országomat egy gombért!” című felhívásuk messze az elképzeléseken túl hozott eredményt a közvetlen és tágabban környezetükben is. A felhívásban cérnagombokat kértek adományba, amely alapján több, mint 300 címről érkezett levélben, és közel 100 adományozó személyesen adta át a szülői, nagyszülői és dédszülői örökségéből kivett cérnagombokat. Rengeteg impulzus született ebből a kezdeményezésből, még a mai napig is rendszeresen érkezik levél néhány gombbal.

2021 – “Kifordított tájház” koncepcióban a pandémia közepette is megtartották a tájházak napját. A portáik kapujába kívülre, vitrinbe helyezett mini kiállítással várták a látogatókat. Emellett az elzártság hónapjaiban a közösségi média felületeken igyekeztek tartani és fenntartani a kapcsolatot a tájházat kedvelők közösségével.

2022 – A műemlék templomi tárlatvezetések is megújultak, az Árpád-kori templom tárlatvezetése igazi időutazást ígér és sok kultúr-, vallás-, és művészetörténeti érdekességet.

A tájházat működtető csapat vezetőjeként, Rebeka munkájának elismeréseként 2022-ben “Ócsa Kultúrájáért  díjat” vehetett át.

A Tájházszövetség elnöksége 2009-ben határozta el, hogy az „Év tájháza” kitüntető cím mellett az egyéni teljesítményt is díjazni kívánja, ezért a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismerésére megalapította az „Év tájházvezetője” díjat, melyet évente egy alkalommal ad át. Az elnökség 2023-ban Kormos Rebeka munkáját ismerte el ilyen módon.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support