A hajdú hagyományaira büszke fürdővárosban, Hajdúszoboszlón, a város szélén, a helyiek által Czeglédy – házként ismert műemlék épületben, a Városszépítő Egyesület szakmai, a város anyagi és a telket megvásárló Vaskó-házaspár több éves, kitartó, sok-sok munkával járó épület-felújításának köszönhetően 1995. szeptember 15-én nyitotta meg kapuját a korabeli bútorokkal berendezett épületben a Gazdaház. A telket megvásárló fiatal házaspár nemcsak otthont, munkájukhoz műhelyt vásárolt évtizedekkel ezelőtt, hanem bebizonyította, hogy a helyi védettség alatt álló, majd műemléki státuszt kapó épületet berendezve, értékteremtő munkájukkal magánszemélyként is hozzájárulhatnak a város múltjának bemutatásához.A Vasvári Pál utcán haladva, a vasas téglából rakott járda, a feketére festett léckerítés és a 150 éves műemlék ház homlokzata már messziről felkelti a figyelmünket. Az 1841-ben elkészült várostérképen már házas telek szerepel itt. A térkép szerint a tulajdonos Czeglédy István volt, a III Ferdinánd királytól nemességet kapott Czeglédy Jeremiás városi hadnagy leszármazottja. A Czeglédy család birtokában levő telek a mainál jóval nagyobb volt, és rajta a leszármazottak emlékezete szerint, az utolsó időkben két hasonló lakóház állt egymással szemben. A most is meglevő épületet csak a családi ünnepeken használták, a család a másikban lakott. A telken több gazdasági épület is állt.
A ház alföldi típusú, klasszicista, a telek belseje felé elnyúló, nyeregtetős, cseréppel fedett épület. Pitvarából nyílnak a szobák, tornácáról lejárat vezet a pincébe, amely fölött grádicsos kamra helyezkedik el. A ház berendezésével bemutatja, hogyan, milyen használati tárgyak között élt hajdanán egy kisnemesi család. A házat építtető Czeglédyek vezető szerepet vállaltak Hajdúszoboszló életében. Közülük került ki a „tizedes város” utolsó főkapitánya is, aki a Hajdúkerület megszűnése után az első polgármestere lett a városnak.A ház előtti Gyógynövénykertben mintegy 50 fajta gyógynövény fogadja a portára belépő látogatót. A ház gazdasszonya, mint fitoterapeuta mutatja be az érdeklődőknek a kert gyógynövényeit, élvezetes bemutatóján sok ismeretet szerezhetünk termesztésükkel, begyűjtésükkel, felhasználásukkal, alkalmazásukkal kapcsolatban, mely betegségekre javallottak, mik az esetleges ellenjavallatok a használatuknál. Majd a házba belépve a múlt századi enteriőrben a Köpöly, nadály, frászkarika, vagyis a népi gyógyítás eszközeivel ismerkedhetünk meg. A bemutató végén nem maradhat el a gyógynövényteák kóstolása sem.A ház előtt, téglával kirakott, 6-8 méter mély, mai napig bővizű gémeskút áll. A gémeskút körüli területen zajlanak nyaranta a hétvégi programok, melyeken a házimunkák, azok hagyományos időrendi sorrendjében kerülnek sorra, a kora tavaszi szappanfőzéstől a késő őszi káposztasavanyításig.A portán kialakított kézműves műhelyben látható az Endrődi Sándor pécsváradi gyűjtőtől kapott nagyszámú Zománcedény gyűjtemény, valamint a 100 év 10 perc alatt című kiállítás, amely a korabeli háztartások konyhai edényeit, eszközeit mutatja be. A Gazdaház nemes küldetése, miszerint elődeink tárgyait nemcsak ismerni, hanem tudásukat megismerni, átörökíteni kötelességünk, nap mint nap tapasztalhatjuk, hogy megvalósul. Felnőtt-, és gyermekcsoportok részére rendszeresen tartanak bemutatókat, hétvégeken családi programokat. Az állandó, 16 féle tematikát felölő foglalkozásaik között szerepel a keltetés, a szövés, a szappanfőzés, a gyertyamártás, a textilfestés, a befőzés – tartósítás – aszalás, a lekvárfőzés, a káposztasavanyítás, a kenyérsütés, a kolbásztöltés, a tésztakészítés, valamint a sár-és agyagmunkák, igazodva egy gazdasszony évszakokhoz kapcsolódó aktuális feladataihoz. A látogatók részt vehetnek a munkákban, maguk is kipróbálhatják hogyan készítették egykor, és hogy készíthetjük ma is hagyományos módon a tárgyakat, és élelmiszereinket. Cukor hozzáadása nélkül főzik a lekvárt, s ennek további feldolgozásával készítik a gyümölcspántlikát, főként szilvából és almából. Tartósítószer nélkül, csak sóval készítenek ételízesítőket. Hőkezeléssel tartósítják szörpjeiket, az ivóleveket, a befőtteket, a savanyúságokat, s így készülnek a zöldség alapú ízesítők, a sokfűszeres paradicsommártás is.Programjaikon nagy figyelmet fordítanak a hagyományos népi kézművességre. Egyedi használati tárgyakat, gyermekjátékokat, lakástextileket készítenek hagyományos technikákkal, szívesen dolgoznak természetes anyagokból. De emellett foglalkoznak az újrahasznosítással: a háztartásban feleslegessé vált, hulladéknak számító anyagokat alapanyagnak tekintve készítenek hasznos, esztétikus, egyedi tárgyakat.A Tájházak Napjára gazdag programmal készül minden évben a Gazdaház. 2018-ban Elvárjuk Kendteket! címmel közös főzésre várták az érdeklődőket. Az új szabadtéri főzőhelyen edényben, platnin, kemencében jó fajta étek készültek: dübbencs, lebbencs, kenyér, lángos és pampuska.
Találkozhattunk már a Gazdaházzal a Múzeumok majálisán Budapesten, szívesen részt vesznek a megye többi tájházával közösen olyan rendezvényeken, ahol a hagyományok éltetése, bemutatása a cél.Gondot fordítanak a marketingre is, hiszen a Gazdaház épületéről részletesen olvashatunk a Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtár sorozatában, naprakész programismertetőket, felhívásokat, a gyűjtemény egy-egy különleges darabjáról, a kertben fészkelő madarakról, aktuális kerti munkáikról élvezetes írásokat olvashatunk a Gazdaház Facebook oldalán.A közel 30 éves munka, az elmúlt évek kiemelkedő fejlesztéseinek és a Gazdaház élettel teli működtetésének elismeréseként az Év Tájházvezetője díjat 2019-ben Vaskó Istvánné Borikának, a hajdúszoboszlói Gazdaház gazdasszonyának adományozta a Tájházszövetség.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support