Az Év tájházvezetője 2018-ban Csáki Balázsné
A cigándi “Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítvány 2000-ben alakult, szinte egyidejűleg a Cigándi Falumúzeum átadásával, alapító okirata szerinti célja “A Bodrogközi tájegységre jellemző népi építészet, kultúra, hagyományok fenntartása, megismertetése, az alapítvány a fenti cél megvalósítása érdekében Tájmúzeumot létesít Cigándon.”
Csáki Balázsné elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az egykori Tájházból mára egy országosan is elismert, “élő” épület-komplexum alakuljon ki, Bodrogközi Múzeumporta névvel. Hangsúlyozni kell az élő szót, hiszen egy élettel teli, nyüzsgő, hagyományőrző fellegvárról van szó Cigánd szívében, amelyre méltán büszke a település.
Csáki Balázsné élete szinte a kezdetektől egyet jelent a falumúzeummal, noha a mai létesítmény szívét jelentő tájház gyűjteményének létrehozásában még nem vett részt. 2002-ben kapcsolódott be a falumúzeum munkájába egy táboroztatási pályázat révén. Később az Önkormányzat megbízására ellátta a hétvégi ügyeletet, később megszerezte a népi játszóházvezetői képesítést. 2006-tól a kuratórium elnöke. 2008-ban Kántor Mihály Emlékplakettel díjazták, nyugdíjba vonulásakor pedig Pedagógusi Szolgálatért Emlékérmet kapott. Vezetése alatt teljesedett ki a falumúzeum és az alapítvány munkája, s lett a tájház igazi közösségi tér. A tájházat egészen a múzeumporta megalakulásáig irányította, azóta pedig az alapítvány munkája gyakorlatilag eggyé vált a múzeumportáéval. 2012-ben a Magyarországi Tájházak Szövetsége az Év tájháza címet adományozta az általa vezetett tájháznak. 2016-ban a Bodrogközi Múzeumporta a Pulszky Társaság  ̵  Magyar Múzeumi Egyesület elismerő oklevelét nyerte el „Az év múzeuma 2015” pályázaton közösségi szerepéért, a példaértékű, hosszú távú fejlesztésért, a Bodrogköz egészét bemutató látványos, korszerű állandó kiállításáért.
Táborok, hagyományőrző programok, Cigánd értékeinek reprezentálása az ország számos rendezvényén, kézműves körök, szakkörök vezetése, a jeles napok megünneplése, kapcsolatépítés más civil szervezetekkel, intézményekkel, országos hatókörű szervekkel, aktív közreműködés a falumúzeum infrastrukturális fejlesztésében, profi idegenvezetés, számos pályázat beadása és elnyerése, adománygyűjtő akciók, díjak, alapítványi bál és még sok minden más, amelyek tájház vezetőként a nevéhez kötődnek. 2014-ben a Magyarországi Tájházak Szövetsége országos találkozójának Cigándon való sikeres megvalósításában is kiemelkedő szerepet játszott.
Néhány nappal ezelőtt Cigánd Város képviselő Testülete 20/2018. számú határozatával a település és a térség népi örökségének megőrzése szolgálatában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Csáki Balázsné részére a “Bodrogközi Múzeumporta Nagykövete” címet adományozta.
Csáki Balázsné a Magyarországi Tájházak Szövetsége 2018. április 7-i éves közgyűlésén az Év tájházvezetője címet vehette át a szervezet elnökétől.
Berecz Lászlóné

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support