Az Év tájházvezetője 2018-ban Csáki Balázsné
A cigándi “Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítvány 2000-ben alakult, szinte egyidejűleg a Cigándi Falumúzeum átadásával, alapító okirata szerinti célja “A Bodrogközi tájegységre jellemző népi építészet, kultúra, hagyományok fenntartása, megismertetése, az alapítvány a fenti cél megvalósítása érdekében Tájmúzeumot létesít Cigándon.”
Csáki Balázsné elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az egykori Tájházból mára egy országosan is elismert, “élő” épület-komplexum alakuljon ki, Bodrogközi Múzeumporta névvel. Hangsúlyozni kell az élő szót, hiszen egy élettel teli, nyüzsgő, hagyományőrző fellegvárról van szó Cigánd szívében, amelyre méltán büszke a település.
Csáki Balázsné élete szinte a kezdetektől egyet jelent a falumúzeummal, noha a mai létesítmény szívét jelentő tájház gyűjteményének létrehozásában még nem vett részt. 2002-ben kapcsolódott be a falumúzeum munkájába egy táboroztatási pályázat révén. Később az Önkormányzat megbízására ellátta a hétvégi ügyeletet, később megszerezte a népi játszóházvezetői képesítést. 2006-tól a kuratórium elnöke. 2008-ban Kántor Mihály Emlékplakettel díjazták, nyugdíjba vonulásakor pedig Pedagógusi Szolgálatért Emlékérmet kapott. Vezetése alatt teljesedett ki a falumúzeum és az alapítvány munkája, s lett a tájház igazi közösségi tér. A tájházat egészen a múzeumporta megalakulásáig irányította, azóta pedig az alapítvány munkája gyakorlatilag eggyé vált a múzeumportáéval. 2012-ben a Magyarországi Tájházak Szövetsége az Év tájháza címet adományozta az általa vezetett tájháznak. 2016-ban a Bodrogközi Múzeumporta a Pulszky Társaság  ̵  Magyar Múzeumi Egyesület elismerő oklevelét nyerte el „Az év múzeuma 2015” pályázaton közösségi szerepéért, a példaértékű, hosszú távú fejlesztésért, a Bodrogköz egészét bemutató látványos, korszerű állandó kiállításáért.
Táborok, hagyományőrző programok, Cigánd értékeinek reprezentálása az ország számos rendezvényén, kézműves körök, szakkörök vezetése, a jeles napok megünneplése, kapcsolatépítés más civil szervezetekkel, intézményekkel, országos hatókörű szervekkel, aktív közreműködés a falumúzeum infrastrukturális fejlesztésében, profi idegenvezetés, számos pályázat beadása és elnyerése, adománygyűjtő akciók, díjak, alapítványi bál és még sok minden más, amelyek tájház vezetőként a nevéhez kötődnek. 2014-ben a Magyarországi Tájházak Szövetsége országos találkozójának Cigándon való sikeres megvalósításában is kiemelkedő szerepet játszott.
Néhány nappal ezelőtt Cigánd Város képviselő Testülete 20/2018. számú határozatával a település és a térség népi örökségének megőrzése szolgálatában végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Csáki Balázsné részére a “Bodrogközi Múzeumporta Nagykövete” címet adományozta.
Csáki Balázsné a Magyarországi Tájházak Szövetsége 2018. április 7-i éves közgyűlésén az Év tájházvezetője címet vehette át a szervezet elnökétől.
Berecz Lászlóné