A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2016. október 6-7-én a Vas megyei Oszkón rendezte meg XIV. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. A konferencia napján, pénteken adta át a szövetség az „Év Tájháza” kitüntető címet, melyet idén a Dunaszentbenedeki Tájház kapott meg.
A találkozóra az ország minden részéből érkeztek a tájházakat működtető intézmények küldöttei. Vasvár mellett a találkozó helyszíne az oszkói Művelődési Ház, ill. a Hegypásztor Pincéknek helyet adó szőlőhegy, hiszen a rendezvény társszervezője az oszkói Hegypásztor Kör.
A pénteki napon tartott szakmai találkozó elismertségét növelte, hogy V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket, és nyitó előadást tartott a rendezvényen, amelyen nemcsak államtitkárként, hanem mint tiszteletbeli hegypásztor is részt vett.
A köszöntőt követően államtitkár úr átadta az „Év Tájháza” díjat, melyet Vargyas Mihály, Dunaszentbenedek polgármestere és Posztobányi-Paulin Zsuzsanna tájházvezető vettek át.
A háborúkat túlélt, 150 évesre becsült, „Szerencse Háza”-ként is emlegetett dunaszentbenedeki tájház nem csak a helyi hagyományokat igyekszik bemutatni, hanem jelentős szerepet játszik a faluban még megtalálható népi és tárgyi anyagok felkutatásában, feldolgozásában is. A ház egyedülálló gyűjteményt mondhat magáénak, hiszen a ház utolsó, idős lakója változatlanul hagyta a korábbi berendezési tárgyakat. A ház hitelességét még az is segített megőrizni, hogy sem áram sem víz nem került bevezetésre a tulajdonos elhalálozásáig. Szakemberek bevonásával a helyi önkormányzat végezte a tájház felújítását és berendezését a korábbi lakó hagyatékából. A tájház mára a falu kulturális és közösségi életének meghatározó pontja lett.
A díjátadó után V. Németh Zsolt államtitkár Tájvédelem-értéktárak címmel bemutatta a magyarországi természeti és nemzeti értékek felépítését, egymáshoz kapcsolódását. Felhívta a figyelmet a tájidentitás csökkenésére, az elvárosiasodás általi negatív hatásokra, természetesen magyar ellenpéldát is bemutatva. Elismeréssel szólt a tájházak értékmegőrző szerepéről, a nemzeti parkok és egyre inkább elterjedő erdei óvodák, ökoiskolák és hasonló zöld programok fontosságáról.
A konferencia során a közösséget formáló tájházakról dr. Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese tartott előadást, majd a helyi értékmegőrzés kapcsán Kovács István, az Oszkói Hegypásztor Kör elnöke mutatja be a Vas Megyei Értéktár által elismert tevékenységüket. Az oszkói példát továbbiak is követték, hiszen a szakmai napon terítékre kerültek más tájházak kezdeményezései a közösségfejlesztés, értékmegőrzés és területfejlesztés témakörében. A délután folyamán a szőlőhegyen található pincesor meglátogatása segített kézzelfoghatóvá tenni az elhangzottakat.
A következő napra szervezett tanulmányi kirándulás nagyszerűen illett a konferencia tematikájába, ennek során a résztvevők megismerkedhettek az Őrség, a Hegyhát és a Szerek tájházaival, azok csodálatos világával.
KAPCSOLAT:Dr. Bereczki Ibolya, a Tájházszövetség elnökeTel.: 30/6552-532Email: ibo0530@gmail.com
Hegedűsné Majnár Márta, a Tájházszövetség ügyvezető elnökeTel.: 20/4381-092Email: majnarmarti@t-online.hu
Kapcsolódó cikkek:Sokszínűvidék.24.hu – Ilyen gyönyörű az év tájházaKörnyezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárság – Tájházak szerepe a közösségépítésben

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support