TÁJHÁZAINK AZ UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG VÁROMÁNYOSI HELYSZÍNEK JEGYZÉKÉN

A magyarországi tájházhálózat hazánkban és Európában is egyedülálló példát mutat népi építészeti emlékeink bemutatására és közösségi célú hasznosítására.

A magyarországi tájházhálózat 2000-ben felkerült a Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékére.

A listán szereplő tájházak különlegességét az adja, hogy mind az épület, mind az ezekben bemutatott lakásbelső tekintetében a legmagasabb szakmai elvárásoknak is megfelelnek.

Magyarországon a világörökségi várományosi sorozat-helyszínben 109 tájház vagy együttes szerepel. Az egyes ingatlanok műemléki védettség alatt állnak, a bennük található enteriőrök és kiállítás muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkeznek.

HÍREK - ESEMÉNYEK

TÁJHÁZAK ÉS SZABADTÉRI MÚZEUMOK SZÖVETSÉGEKÉNT FOLYTATJA MUNKÁJÁT A TÁJHÁZSZÖVETSÉG

A Magyarországi Tájházak Szövetsége Szentendrén, 2023. április 15-én, szombaton 10.00 órától tartotta tisztújító közgyűlését a Szabadtéri Néprajzi Múzeum konferenciatermében, melynek részeként az idén húszéves szervezet alapszabályában is lényegi változás történt.
A közgyűlés egyhangú igen szavazattal fogadta el a kezdeményezést és az ezzel járó alapszabály módosítást, melynek részeként a szervezet neve megváltozott, a jövőben Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetségeként végzi tevékenységét, rövidített névként továbbra is a Tájházszövetség elnevezést használva.

Az Év Tájházvezetője: Kormos Rebeka, az Ócsai Tájházegyüttes vezetője

A Tájházszövetség elnöksége 2009-ben határozta el, hogy az „Év tájháza” kitüntető cím mellett az egyéni teljesítményt is díjazni kívánja, ezért a színvonalas, példamutató tájházvezetői munka elismerésére megalapította az „Év tájházvezetője” díjat, melyet évente egy alkalommal ad át. Az elnökség 2023-ban Kormos Rebeka munkáját ismerte el ilyen módon.

A Tájházak Napja országos központi megnyitó eseménye az  Ecseri lakodalmas

A Tájházak Napja országos központi megnyitó eseményének az Ecseri Szlovák Tájház ad otthont. A település leghíresebb néphagyományát feldolgozó eredeti szlovák nyelvű koreográfiát kiemelkedő ünnepi alkalmakkor mutatják be a településen. Ez az a tánc, melynek lépéseit minden ecseri néptáncos ismer és büszkén táncolja. Az elmúlt évtizedek alatt az ecseriek önazonosság tudatát jelentősen meghatározó alkotás a település kulturális életének esszenciája lett.

TÁJHÁZAK NAPJA

Élő tájházak, felejthetetlen élmények!

Szövetségünk minden évben megszervezi a Tájházak Napja című eseménysorozatát, melynek kapcsán életre kel a múlt. Az eseménysorozat minden évben az ország közel száz tájházában az április 24-hez, Szent György napjához legközelebb eső hétvégén zajlik.

A programokkal a tavasszal kapujukat megnyitó tájházak portáján rengeteg praktikus, ma is releváns tudás kerülhet a birtokunkba, kiegészítve helyi jellegzetes értékekkel, szokások megismerésével, tánccal, zenével, beszélgetéssel.

TÁJHÁZI AKADÉMIA

2009-ben megszervezett Tájházi Akadémiánk hozzájárul a tájházi tudás megismeréséhez, megőrzéséhez és alkalmazásához

A képzéshez elkészített színvonalas oktatási anyagot a tájháztulajdonosoknak, üzemeltetőknek elektronikusan, letölthető formában hozzáférhetővé tettük honlapunkon. Olvashatunk többek között örökségvédelemről, a tájházépületek felújításáról és berendezéséről, a tájházak vezetéséről, kommunikációról és PR-ról. A hazai tájházaknak kiemelt szerepe van a múzeumpedagógiában, melyről szintén megosztjuk nézeteinket, tapasztalatunkat. Pillantson bele!

Ha könyv formájában szeretné ismereteit gyarapítani, rendelje meg kiadványunkat, a 2012-ben megjelent Tájházvezetési ismereteket!

https://tajhazigazgatosag.skanzen.hu/

BELÉPÉS A TÁJHÁZSZÖVETSÉGBE

Szövetségünk közel 300 hazai tájházat képvisel

Legfontosabb célkitűzéseink közé tartozik az általunk képviselt tájházak érdekképviselete. 

A tájházak megőrzéséhez, működéséhez forrásra van szükség, ezért figyelemmel kísérjük a pályázati kiírásokat és tudásunkat, erőforrásainkat megosztjuk tagjainkkal.

Szoros kapcsolatot tartunk minisztériumokkal és múzeumi szervezetekkel, szakfelügyeleti- és vidékfejlesztési szervekkel. 

Szeretnénk a tájházak látogatottságát növelni, képzéseinkkel, programjainkkal arra törekszünk, hogy tájházaink élővé váljanak, népszerűek legyenek a fiatalabbak és a családosok körében is.

Ha egy összetartó, folyamatosan fejlődő szakmai közösséghez szeretne tartozni,  szeretettel várjuk tagjaink sorába!

TÁMOGASSON ADÓJA 1 %-VAL!

Kérjük ajánlja fel adójának 1%-át a számunkra.

 

Kérjük, ajánlja fel adójának 1%-át a Magyarországi Tájházak Szövetsége javára!

Ésszel és szívvel használjuk fel a tájházak ügyére támogatását.

Az Önök támogatása hozzájárulhat ahhoz, hogy a hazai és a határon túli magyar tájházak fennmaradhassanak!

Adóbevallásnál esetünkben a “kedvezményezett adószáma”:  18441608-1-10

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Együtt többre jutunk!

Egyesületünk negyedévente összeállít egy hírlevelet a legfrissebb hírekről, eseményekről, pályázatokról. Szeretnénk, ha minél összetartóbb, támogatóbb közösséggé válnánk. Amennyiben érdeklődik hírlevelünk iránt, kérjük regisztráljon!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support