2016-ban szeptember 26. és november 13. között rendezzük meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját. A rendezvénysorozat szervezője és pénzügyi lebonyolítója immár 10. alkalommal a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az Országos Múzeumi Koordinátori Hálózat tagjai.
Szeretnénk, ha az Ön muzeális intézménye sem maradna ki a múzeumi szakma széles területét felölelő, évről évre megújuló és jelentős látogatószámot produkáló programsorozatból. A legutóbbi évben az ország valamennyi régiójában már 150 múzeum, közel 1600 programmal rekordszámú (160604 fő) látogatót vonzott. Legyen az Ön intézménye is részese az ősz legjelentősebb múzeumi programsorozatának, és kapcsolódjon a Múzeumok Őszi Fesztiváljához, melynek 2016-os jelmondatát – “Építs hidat − HÍD, ami összeköt!” – részben a Széchenyi-emlékév inspirálta. Koncepciónk szerint a legkülönbözőbb profilú muzeális intézmények illetve közösségeik között kívánunk hidat építeni a hét héten keresztül zajló fesztivál során. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja Intézményi regisztrációjára szolgáló felület http://mokk.skanzen.hu/intezmenyi-regisztracio-mof-2016.html linken érhető el, továbbá innen tölthető le a regisztrációhoz kitöltendő Részvételi szándéknyilatkozat is.
Múzeumok Őszi Fesztiválra történő regisztráció és a jelentkezés feltöltésének határideje, valamint a szándéknyilatkozat beküldési határideje: 2016. augusztus 1.
Amennyiben olyan múzeumpedagógiai programot szervez múzeuma, amely sikert aratott a pedagógusok körében, és módszertana követendő példa lehet más múzeumok számára is, nevezze be a Múzeumpedagógiai Nívódíjra, melynek elnyerése esetén biztosíthatja egy következő múzeumpedagógiai program kidolgozásának anyagi feltételeit.
Várjuk továbbá kiemelkedő múzeumpedagógiai munkát végző szakemberek jelölését a Kiváló Múzeumpedagógus Díjra.
2016. szeptember 26-án a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezzük meg a országos eseménysorozat megnyitó ünnepségét, a 14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót “Széles merítés – Múzeumi megoldások az értől az óceánig” címmel. 
A Múzeumpedagógiai Nívódíjak és a Kiváló Múzeumpedagógus Díj átadása után ugyanitt szakmai konferenciát szervezünk, mely a víz szerepének középpontba állításával szorosan kapcsolódik a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016-os jelmondatához. 2016. augusztus 5-ig várjuk az előzetes jelentkezéseket a konferencia témájára reflektáló jó gyakorlatokat bemutató prezentációk illetve workshopok megtartására.
Mellékelten megküldjük a Múzeumok Őszi Fesztiválja, a Múzeumpedagógiai Nívódíj, a  Kiváló Múzeumpedagógus Díj felhívását és a 14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó beharangozóját. 
Az egyes felhívásokról részletes információk itt olvashatók:
MÖF 2016 felhívás: http://mokk.skanzen.hu/felhivas2.html
MÖF 2016 témakörök: http://mokk.skanzen.hu/mof-2016-temakorei2.html
Ötletek a programszervezéshez: http://mokk.skanzen.hu/otletek-a-programszervezeshez1.html
MÖF Intézményi regisztrációja: http://mokk.skanzen.hu/intezmenyi-regisztracio-mof-2016.html
Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívás: http://mokk.skanzen.hu/felhivas-muzeumpedagogiai-nivodijra-2016.html
Kiváló Múzeumpedagógus felhívás: http://mokk.skanzen.hu/felhivas-kivalo-muzeumpedagogus-dijra.html
14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó beharangozója: http://mokk.skanzen.hu/14-orszagos-muzeumpedagogiai-evnyito.html
Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdései vagy észrevételei lennének, kérjük, forduljon bizalommal munkatársainkhoz:
Balogh Enikőhöz (balogh.eniko@sznm.hu, T: +(36) 26-502-536, mobil: +(36) 70-682-5490) és
Nagy Magdolnához (nagy.magdolna@sznm.hu, T: +(36) 26-502-588).
 
Együttműködésüket ezúton is köszönjük! Sikeres pályázást és jó munkát kívánunk!