Tájházak Napja beszámolók 2013

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Császártöltési Sváb Tájház

A házat Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária építette 1896-ban. Az épületet 1996- ban vásárolta meg az Önkormányzat múzeumi célokra. A berendezést helyben gyűjtött tárgyak adják.

Heimatmuseum – Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok

A helyi németség kultúráját és tárgyi emlékeit a hagyományőrző csoport 1976 óta gyűjti. A tájház épülete az 1880-as években épült. A néprajzi gyűjtemény 2008-ban került a mai helyére. A tájház tulajdonosa és üzemeltetője a Nagymányoki Német Nemzetiségi Önkormányzat. A leltározott tárgyak múzeumi szakmai felügyeletét a megyei múzeum biztosítja.

Bodrogközi Múzeumporta

Cigánd a magyarországi Bodrogköz egyetlen városa. Az itt található falumúzeum betekintést nyújt a város múltjába. A szőttes házban a bodrogközi népművészet textil és kender feldolgozású tárgyát tekinthetjük meg. A helytörténeti tárlaton megismerkedhetünk a város történetével, nagyjaival, informálhatunk a folyószabályozásról, valamint láthatjuk azt az oklevél másolatot ahol először említették a települést.

Eszlári Tájház (magán)

A vendégek fogadása után a tájházban található népi emlékek és gyűjtemények, értékek bemutatására kerül sor. A konyhában pedig az 1955-1999-ig Vésztőn működő Gyomai Házipari Szövetkezet termékeinek bemutatására és a bedolgozott termékek készítésének megtekintésére is sor kerül. A készítő Kovács Imréné, akinek Gobelin kiállítása is megtekinthető.

Magyarlukafai Tájház

Dél-Zselic Magyarlukafán fennmaradt utolsó -1860 körül épült – talpasházából 1979 márciusában nyílt meg a Lukafai Tájház. A népi műemlékház egykori füstöskonyhájában étkezőt, az utcafronti szobában bőrös- és szövőműhelyt, a hátsó, nagyobb helyiségben fazekas műhelyt alakítottak ki, melybe a hedrehelyi Bencsik család felszerelése került koronggal, gyúrópaddal, mázörlővel.Kézműves foglalkozás, tárlatvezetés, kiállítás, Szent-György napi népszokások; "Hol volt, hol nem volt" (tájházunk története)

Tényői Tájház

A múlt emlékei, tájház átadó, helyi piac

Szombat délelőtt 10:00-tól szakmai előadások, a tájházat, a hagyományőrző szervezeteket, a Sokoró-Vidéket és annak érdekességeit bemutatva. Ennek első része a felújított tájházunk átadó ünnepsége. A tájház szomszédságában helyi piaci rendezvényt hozunk létre, ahol a környék gasztronómiájából és boraiból lehet kóstolgatni. Meglepetés a 70-es évek hidegháborús készültségből. Vasárnap nyitott tájház, jó idő esetén turisztikai (kirándulós) programokkal a Sokoró dombjai között.

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára