Tájházak Napja Programok 2019

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Eleki Szlovákház

Szentgyörgy napi műsor és gasztronómia

Szombat: gasztronómiai  bemutató: loksa (káposztás lángos) sütés, kóstolás, házi sütemények kínálása, amit az egyesület asszonyai sütnek.
Vasárnap 14.00: Elek Táncegyüttes és a Pacsirták Gyermek Tánccsoport  fellépése tánccal, énekkel.
Gyerekek citerajátéka

Részletek

Laczkó Dezső Múzeum -Bakonyi Ház

NYITVA VÁR A BAKONYI HÁZ!

A Laczkó Dezső Múzeum szomszédságában áll az ún. Bakonyi Ház, amely az egyik legkorábbi magyar szabadtéri néprajzi kiállítóhely. 1935-ben közadakozásból épült egy öcsi kisnemesi lakóház mintájára. Időtlen idők c. kiállítás: A népi kultúrát hajlamosak vagyunk időtlennek, ősinek, öröktől fogva létezőnek látni. Kiállításunk ezt a képet kívánja árnyalni, néhány ún. "évszámos" tárgy bemutatásával. A kiállításban felvetett kérdések a történeti időben megragadható és magát meghatározó népi kultúra sokarcúságára irányítják a figyelmet. 

2019. április 28-án  vasárnap 15 órától a Lackó Dezső Múzeum néprajzos muzeológusa, Lipéczné Karsai Henriett tárlatvezetést tart a Bakonyi Házban, valamint az érdeklődők népi játékokat is kipróbálhatnak. A tárlatvezetésen a Bakonyi Házba váltott belépővel lehet részt venni.

Részletek

Hegypásztor pincék – Oszkó

Tavaszi épületkarbantartások: vályogtapasztás;
Ismerkedés a gyógynövényekkel:
Egy hagyományos boronafalú szállás-pince épület újratapasztása kalákában, majd gyógynövényismereti séta a szőlőhegyen. Közben helyben készült finomságokból kóstoló.
A szőlőhegyre látogatók testközelből ismerkedhetnek a népi építészettel, mivel e napon egy boronafalú, zsúpfedeles épület falának tapasztását próbálhatják ki. Délután a vadon nőtt gyógynövények közt járva szakember segítségével ismerkedhetünk meg azokkal és hatásukkal.

Részletek

Csököly Község Önkrományzata - Csökölyi Helytörténeti Tárlat

KERESZTELŐ NÉPHAGYOMÁNYAI CSÖKÖLYBEN

A Tájházak Napján a keresztelő hagyományait elevenítjük fel a Csökölyi Helytörténeti Múzeumban. Ökomenikus istentisztelettel kezdődik a nap 9 órakor, közreműködik Székely Attila református lelkész és Lukácsi Géza római katolikus plébános, majd kiállítást tekinthetünk meg a keresztelő témakörben összegyűjtött tárgyakból, fotókból, ruhaviseletből.
A Civilek Házánál folytatódik a program: a Csökölyi Csürdöngölő néptáncegyüttes fellépése, a Csökölyi Őszirózsa Nyugdíjas Klub énekes fellépése után egy kis vendéglátással kedvesekedünk vendégeinknek, majd az előre meghirdetett kelttészta sütő verseny bírálata és eredményhirdetése lesz, kóstolóval egybekötve.
A játszóház a gyermekeknek a korabeli gyermekjátékok elkészítéséről szól. Előreláthatóan Dr. Knézy Judit néprajzkutatót is körünkben üdvözölhetjük.

Részletek

Hernádi Tájház

TÁJHÁZAK KERÉKPÁRNYEREGBŐL
Szeretettel várunk mindenkit a Hernádi Tájházba játékos vetélkedőkkel, kézműves foglalkozással,
kemencés pogácsával, kaláccsal és zeneszóval.

Részletek

Mezőberényi Szlovák Közösségi Ház

MÚLTIDÉZŐ CSALÁDI NAP
„Jöjjenek el hozzánk a szép mulatságba,
Tiszta szívvel várja a háznak a gazdája.”
Tervezett program:

13 órától Tájházak Napja-köszöntő
„Szlovák őseink tárgyi és szellemi értékei” bemutató terem látogatása.
Szlovák könyvtár könyvei - ismertető
Népi ügyességi játékok, hagyományőrző játékok, melyekkel felidézzük a régi korok vidám közösségi hangulatát: diótörő, almaszedés, gesztenyemanó, vessző karikadobáló, stb.
Kézműves foglalkozások gyermekeknek.
14 órától folyamatosan „Mamicska konyha” által készített szlovák nemzetiségi ételkóstoló.
A tájházak Szent György napjához közeli ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom itt Mezőberényben, hogy szlovák hagyományőrző rendezvényünkkel bekapcsolódhatunk e jeles országos szervezéshez.

Részletek

Szajki Tájház

"Néha vissza kell néznünk, hogy tudjuk, a múltunk tanított meg értékelni a jövőnket."
Április 27., szombat, tájház:
10.00: köszöntő, vers
10.15: sváb táncok gyerekekkel
10.30. - 11.30: állatsimogató (nyuszi, bárány)
kézművesek bemutatója, kosárfonás megtekintése
13.00: tájház bemutatása
14.00: táncház (szerb, horvát, makedón táncok)
Április 28., vasárnap, könyvtár:
14.00 - 15.30: könyvbemutató: Közép-európai kultúrák (magyarországi nemzetiségek) megismerése és bemutatása
Adam Müller - Guttenbrunn: A svábok bejövetele
Hans Faul: A svábok az újhazában
Elle Friebnigg: Sváb örökségünk
A program időtartama alatt a tájház szombaton 10-től 16 óráig, vasárnap 13-tól 16 óráig nyitva tart.

Részletek

Dunaszentbenedeki Tájház

SZENT GYÖRGY NAPI VIGADALOM

2019. áprilisának idején rajzpályázatot hirdettünk, melynek alkotásaiból kiállítás nyílik a Tájházak Napján. Április 27-én délután a gyerekek hétpróbán mérhetik össze tudásukat. Az udvarban kirakodóvásár, helyi termékek bemutatója és kézműves foglalkozás várja a látogatókat. A színpadon hagyományőrző csoportok mutatják be dalaikat, táncaikat. Az esti órákban régi hagyományunkat, a májusfa állítás szokását elevenítjük fel, készülve a majálisra. Április 27-én 16 órától helyi óvodások és iskolások elevenítik fel a Szent György napi népszokásokat. A meghívott hagyományőrző csoportok a térség dalaiból és néptáncaiból adnak ízelítőt.

Részletek

Decsi Tájház

TAVASZKÖSZÖNTŐ NAP A SÁRKÖZI TÁJHÁZBAN

Szombaton 9.00 órától két óránként tárlatvezetés, gyermekek számára játszósarok, hagyományos kerekkalács és bor kóstolása.
15. 00 órától:
"Állattartás a Sárközben" címmel Csapai János néprajzos-muzeológus előadása;
A Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület és a Görönd Citerazenekar, valamint a Harmónia Rend-Band Ifjúsági Kórus és Zenekar koncertje.

Részletek

Kakucsi Tájház

TÁJHÁZAK KERÉKPÁRNYEREGBŐL
Sok szeretettel - frissítővel, finom falattal- várjuk a kerékpárosokat egész nap.
A menetlevélre pecsétet, a csuklóra barátságkarkötő, a nyakba pedig egy tájházi kerékpáros-emléklapot adunk. Aki nem siet, annak lehetősége lesz kézműveskedni és fotózkodni is.

Részletek

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára