Tájházak Napja Programok 2019

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Kakucsi Tájház

TÁJHÁZAK KERÉKPÁRNYEREGBŐL
Sok szeretettel - frissítővel, finom falattal- várjuk a kerékpárosokat egész nap.
A menetlevélre pecsétet, a csuklóra barátságkarkötő, a nyakba pedig egy tájházi kerékpáros-emléklapot adunk. Aki nem siet, annak lehetősége lesz kézműveskedni és fotózkodni is.

Mezőberényi Szlovák Közösségi Ház

MÚLTIDÉZŐ CSALÁDI NAP
„Jöjjenek el hozzánk a szép mulatságba,
Tiszta szívvel várja a háznak a gazdája.”
Tervezett program:

13 órától Tájházak Napja-köszöntő
„Szlovák őseink tárgyi és szellemi értékei” bemutató terem látogatása.
Szlovák könyvtár könyvei - ismertető
Népi ügyességi játékok, hagyományőrző játékok, melyekkel felidézzük a régi korok vidám közösségi hangulatát: diótörő, almaszedés, gesztenyemanó, vessző karikadobáló, stb.
Kézműves foglalkozások gyermekeknek.
14 órától folyamatosan „Mamicska konyha” által készített szlovák nemzetiségi ételkóstoló.
A tájházak Szent György napjához közeli ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom itt Mezőberényben, hogy szlovák hagyományőrző rendezvényünkkel bekapcsolódhatunk e jeles országos szervezéshez.

Szajki Tájház

"Néha vissza kell néznünk, hogy tudjuk, a múltunk tanított meg értékelni a jövőnket."
Április 27., szombat, tájház:
10.00: köszöntő, vers
10.15: sváb táncok gyerekekkel
10.30. - 11.30: állatsimogató (nyuszi, bárány)
kézművesek bemutatója, kosárfonás megtekintése
13.00: tájház bemutatása
14.00: táncház (szerb, horvát, makedón táncok)
Április 28., vasárnap, könyvtár:
14.00 - 15.30: könyvbemutató: Közép-európai kultúrák (magyarországi nemzetiségek) megismerése és bemutatása
Adam Müller - Guttenbrunn: A svábok bejövetele
Hans Faul: A svábok az újhazában
Elle Friebnigg: Sváb örökségünk
A program időtartama alatt a tájház szombaton 10-től 16 óráig, vasárnap 13-tól 16 óráig nyitva tart.

Dunaszentbenedeki Tájház

SZENT GYÖRGY NAPI VIGADALOM

2019. áprilisának idején rajzpályázatot hirdettünk, melynek alkotásaiból kiállítás nyílik a Tájházak Napján. Április 27-én délután a gyerekek hétpróbán mérhetik össze tudásukat. Az udvarban kirakodóvásár, helyi termékek bemutatója és kézműves foglalkozás várja a látogatókat. A színpadon hagyományőrző csoportok mutatják be dalaikat, táncaikat. Az esti órákban régi hagyományunkat, a májusfa állítás szokását elevenítjük fel, készülve a majálisra. Április 27-én 16 órától helyi óvodások és iskolások elevenítik fel a Szent György napi népszokásokat. A meghívott hagyományőrző csoportok a térség dalaiból és néptáncaiból adnak ízelítőt.

Decsi Tájház

TAVASZKÖSZÖNTŐ NAP A SÁRKÖZI TÁJHÁZBAN

Szombaton 9.00 órától két óránként tárlatvezetés, gyermekek számára játszósarok, hagyományos kerekkalács és bor kóstolása.
15. 00 órától:
"Állattartás a Sárközben" címmel Csapai János néprajzos-muzeológus előadása;
A Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület és a Görönd Citerazenekar, valamint a Harmónia Rend-Band Ifjúsági Kórus és Zenekar koncertje.

Dabas-Gyóni Tájház

TÁJHÁZAK KERÉKPÁRNYEREGBŐL
Az 1835-ben épült kisbíró házában helytörténeti gyűjtemény megtekintése és „dobold ki”, hogy
megérkeztél!

Monoki Tájház

"Tisztelni a múltat és építeni a jövőt" (Gróf Széchenyi Aladár)

Monok főutcáján, Kossuth Lajos szülőházától 100 méterre 2019. március 16-án adtuk át a Monoki Tájházat. A 19. században épült házban a 20. század közepének berendezési és használati tárgyait ismerhetik meg a látogatók. Célunk a népi kultúra megismertetése és bemutatása.
A Tájházak Napján 2019. április 27-én és 28-án népi mesterségbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, néptánc tanítással és kemencében készült ételekkel várjuk az idelátogatókat. A rendezvényen való részvétel ingyenes.

Pomázi Néprajzi Gyűjtemény

TÁJHÁZI NYÍLT NAP

Szombaton díjmentesen megtekinthető a településtörténeti gyűjtemény, melyben a soknemzetiségű Pomáz emlékei kaptak helyet. Állandó kiállításán a tájház első szobájában pomázi német enteriőr, a második traktusban szerb lakásbelső látható.

Ócsai Tájház

Mit rejt a katonaláda? - besorozási emlékek az ócsai Öregfaluból
Az 1939-es esztendő elevenedik meg az Ócsai Tájháznál és az azt körül ölelő Öregfaluban.
A program középpontjában a Mit rejt a katonaláda? című kiállítás áll. A kiállítás kitér az II. világháború ócsai vonatkozásaira. A polgárosodó parasztság életébe kaphat betekintést az érdeklődő a tájházegyüttes épületeit körbejárva. Ezen a napon a katonai bevonuláshoz, leszereléshez kapcsolódó emlékek elevenednek meg a látogatók számára, dalban és mesében.
Az Ócsai Tájház is fogadó helyszíne a Tájházak Kerékpárnyeregből programnak.

9.45 Kerékpáros gyülekező a vezetett túrához
10.00 Istentisztelettel egybekötött megemlékezés, az Ócsai református Műemlék Templomban.
11.00 kiállítás megnyitó, a Turján házban.
11.30 regruta bevonultatás.
12.00 élőszavas mesemondás a Sütőasszony házában, katonákról, obsitosokról és huszárokról.
13.00 tárlatvezetés az ócsai tájházegyüttesben.
14.00-16.00 között tárlataink szabadon megtekinthetők.

Mezőgazdasági Hagyományok Gyűjteménye - Nagyrábé

NEM ESIK MESSZE AZ ALMA A TÁJHÁZTÓL
Az alma hazánk legnépszerűbb, és legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcse. A gyűjteményben található alma feldolgozáshoz, fogyasztáshoz kapcsolódó szerszámokat, eszközöket mutatjuk be működés közben. A látogatók konyhai tekerős almahámozót próbálhatnak ki, szeletelhetik a hámozott almát, gyümölcspréssel levet préselhetnek. Különböző almából készült italokat, ételeket kóstolhatnak: almabort, almapálinkát, almalevet, aszalt almát, almás süteményeket.

9.00 órától: Az alma ne vássa el senki fogát, ezért bárányt sütünk nyárson.  A műsort a látogatók fogják adni, amikor az ebédért almával kapcsolatos éneket énekelnek. Szólóban, kórusban, kánonban, hangosan, vagy tátikálva mint „mindenki”.

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára