Tájházak Napja Programok 2019

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Hajdúszoboszlói Gazdaház

Ki milyen kovászt tesz, olyan kenyeret eszik!

Április 27-én szombaton 11 órától:
11 órától: Keltetés kotlóval, keltetőgéppel. Hogyan működik a keltetőgép.

Mi a jégzsinór? Miért páratlan számú egy kotlóalja tojás? Mi a kártojás? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak nálunk az érdeklődők.

11:30 A látogatókkal megdagasztjuk a kenyerünket. A résztvevőknek az alapanyagokat, kovászt biztosítjuk. A kenyér többszöri dagasztása – kelesztése között vajat köpülünk, zöldségekből kenyérre való kenőkét készítünk, és ezeket a friss kenyérrel meg lehet kóstolni.

14 órától:  A Gazdaház épületének, kiállításainak és a gyógynövénykertnek a bemutatása vezetéssel, gyógytea kóstoló.

Programváltoztatást nem tervezünk de az időjárás miatt előfordulhat!

Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház

TAVASZI FAZEKAS ÜNNEP
A tiszafüredi fazekasság legszebb hagyományait szeretnénk felidézni a 19. századi Fazekasházban. A mesterség kipróbálása mellett játékos feladatok és a háziasszony kemencében készült finomságai is várják a látogatókat ezen a tavaszi családi napon.

Inárcsi Tájház, Zrumeczky Dezső Művelődési Ház és Könyvtár

TÁJHÁZAK KERÉKPÁRNYEREGBŐL:

Az országos Tájházak Napja programsorozathoz kapcsolódóan kerékpáros családi túrát szervezünk, mely során a környékbeli tájházakat látogathatod meg, így egyszerre bicajozhatsz és a tájházakat is megismerheted. A túrát teljesítheted kis, közepes vagy nagy körben, teherbírásodnak és kedvednek megfelelően. Minden állomáson szeretettel várunk valami meglepetéssel. Résztvevő tájházak: Zrumeczky Dezső Művelődési Ház- Inárcsi Tájház, Ócsai Tájház, Bugyi Tájház, Sári Szlovák Udvar (Tájház és Rétesház), Felsődabasi Nemes Kúria, Dabas-szőlősi Tájház, Dabas-Gyóni Tájház, Hernádi Tájház,  Bagolyfészek Kézművesház, Sváb néprajzi gyűjtemény Újhartyán, Kakucsi Tájház.

Programok az Inárcsi Tájháznál:
Frissítővel és molnárkaláccsal várunk mindenkit.
Lesz helyben sütött, finom házi lángos Jolika néni jóvoltából.
(Az anyagköltséghez hozzájárulást szívesen fogadunk.)
Az Inárcsi Sajtmanufaktúra házi joghurtfagyival ajándékozza meg a kerékpárosokat.

Sidló-ház Tájház

Sidló ház bemutatása;
táncház tartása;
Domoszlói húsvétoló c. film bemutatása;
Bor és pálinka kóstolás a diófa alatt (rossz idő esetén a pincében);
Pogácsa, herőce, szörp kínálása.

Vértesszőlősi Tájház

VIDÁM TAVASZ

Májfa állítással indul a vidám tavaszi program Vértesszőlősön, a tájház épületénél. A helyi óvodások, valamit a helyi általános iskola Ogyevacska néptánccsoportja szlovák és magyar gyermekjátékfűzéseket, gyermek táncokat adnak elő. Községünk Férfi Dalkör Egyesületétől tavaszi dalcsokor összeállítását hallhatjuk, végül a Vértesszőlősi Aszúszemek felnőtt tánccsoport zárja az összejövetelt. Mindeközben finom pogácsával, frissítővel kínáljuk a közönséget.

Április 27-én 15 órától a "Vidám tavasz" c. Tájházak Napi programon a helyi művészeti, hagyományőrző csoportok mutatkoznak be - több generáció szereplésével - az érdeklődő közönségnek.

Jósvafői Tájház

A tájház látogatása ingyenes.

Kisfaludi Tájház

A kisfaludi óvodások és iskolások műsorral fogadják a látogatókat, a gyerekeket mesés foglalkozás is várja.
A helyi dalkör és a citerazenekar gondoskodik a jó hangulatról, a kézimunka kör pedig a tájegység himzéseit mutatja be.

Faluház Rószaszentmárton

Zenés, táncos vidám műsorok sorozatával várjuk az érdeklődőket helyi hagyományőrző csoportok előadásában. Ingyen tárlatvezetés teszi még vonzóbbá programjainkat, a faluházban, a lignit bányászati emlékházban, és a parókián lévő egyháztörténeti kiállításon.Látogatóink hallhatják a Rózsafa Citerazenekar színvonalas népzenei csokrát, megismerhetik a Móra Ferenc Általános Iskola néptánc csoportját.
A Labdarózsa Óvoda gyermekei műsora mellett vendégelőadóként a lőrinci Pitypang Néptánc Egyesület összeállítását láthatják a látogatók.

Vehiculum-Ház

AKI LEESIK, AZ KIESIK

Közösségeket képviselő csapatversenyek megvalósítása, a szabadidő hasznos eltöltése, az egészséges életmód, csapatszellem, természettudományos ismeretek alkalmazásával, a személyiség és kompetenciafejlesztés módszereivel.
A verseny négy teljesítménypontból áll: bálagurítás, bálafutás időre, íjászat műlóról, ostorpattintás
Szelek szárnyán  - sárkányeregető verseny: sárkányeresztés sikerességének mérése, felröptetés, magasság elérése, levegőben tartás ideje, gyártott és kézzel készített sárkányok esetében is.

Boldogi Tájház

"ABLAKOMBAN SEJ-HAJ, HÁROM CSERÉP MUSKÁTLI"

A Boldogi Tájházban várjuk vendégeinket idén is a Tájházak napján, ahol hagyományos süteményeinkkel és népviseletünkkel ismerkedhetnek meg látogatóink.
Elsajátíthatják a tubu kalács, valamint a boldogi kisrózsa sütésének fortélyait, majd az elkészült süteményeket meg is kóstolhatják. Rendezvényünket néptánc bemutató, kézműves foglalkozás, kézműves vásár, virágültetés és lovaskocsikázás színesíti.  A nap folyamán óránként indul tárlatvezetés az érdeklődők számára.

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára