Tájházak Napja Programok 2018

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Válassza ki a kívánt megyét

Noszvaji Gazdaház

A Noszvaji Gazdaházban a Tájházak Napján (szombaton) palóc gyökerű hagyományainkat ismerik meg a hozzánk látogató vendégek. 10 órától múzeumpedagógiai foglalkozás, kemencés sütögetésen, közös főzésen vehetnek részt. Ebéd után kb.13.00 órától a Noszvaji Pitypang Hagyományápoló Egyesületnéptáncosainak műsorában gyönyörködhetnek. Kóstoló a noszvaji ízekből, játék, tánc, éneklés, sütés-főzés, sürgés-forgás szombaton 10-16 óráig. Vasárnap is 10-12-ig ingyenes a tájház látogatása.

Kisnánai Vár és Népi Műemlék

A szlovákság élete a XIX. században A vár tövében álló szlovák parasztház 1880-90 között épült. A tájház berendezési tárgyai a korabeli paraszti életvitelt mutatják be, szabadkéményes konyha tüzelőpadkával, fűtetlen tisztaszoba vetett ággyal, menyasszonyi kelengyével, a hátsó szobában csonkakúp alakú kemence ülőpadkával. A lakberendezést a kisnánai szlovákok által a századfordulón használt tárgyakból állították össze. A parasztház udvarán új attrakcióként bemutatunk egy - a 19. század- mezőgazdasági eszközeiből álló kiállítást. Ezen a napon szintén látogatható az eredeti szerszámokkal, fújtatóval berendezett kovácsműhely is.

Felsőtárkányi Tájház

Nagyszüleink mindennapjainak bemutatása, történetek a múltból, családi fotók kiállítása, masinában sült ételek kóstolója, korabeli konyhai, ház körüli eszközök használatának bemutatója. Néptáncbemutató, beszélgetések.

Boldogi Tájház

A 2017-es "Az év tájháza" cím büszke tulajdonosaként elmondhatjuk, hogy tájházunk utóbbi időben megvalósított fejlesztési koncepciója nem csupán infrastrukturális megújulást hozott magával, hanem mind a látogatók, mind a faluban élők számára élénk, mozgalmas közösségi színteret teremtett. Ebben a megújult környezetben várjuk vendégeinket idén is a Tájházak napján, ahol Szent György napi szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg látogatóink, hagyományőrző csoportjaink és kézműves foglalkoztatóink segítségével. A program ideje alatt lehetőség lesz a boldogi nagyrózsa sütésére, kóstolására, illetve lovaskocsis falunézésre is. A nap folyamán igény szerint indul tárlatvezetés az érdeklődők számára.

Faluház Rószaszentmárton

Zenés, táncos vidám műsorok sorozatával várjuk az érdeklődőket helyi hagyományőrző csoportok előadásában. Ingyen tárlatvezetés teszi még vonzóbbá programjainkat, a faluházban, a lignit bányászati emlékházban, és a parókián lévő egyháztörténeti kiállításon.    "Látogatóink hallhatják a Rózsafa citerazenekar színvonalas népzenei csokrát.
Megismerhetik a Móra Ferenc Általános Iskola néptánc csoportját, az ecsédi Kacus Néptánc Együttes színes összeállításával.
A Labdarózsa Óvoda gyermekei népi játékokat fognak bemutatni. Végezetül meghallgathatjuk a helyi asszonykórus előadását.

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára