Tájházak Napja Programok 2018

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Válassza ki a kívánt megyét

Noszvaji Gazdaház

A Noszvaji Gazdaházban a Tájházak Napján (szombaton) palóc gyökerű hagyományainkat ismerik meg a hozzánk látogató vendégek. 10 órától múzeumpedagógiai foglalkozás, kemencés sütögetésen, közös főzésen vehetnek részt. Ebéd után kb.13.00 órától a Noszvaji Pitypang Hagyományápoló Egyesületnéptáncosainak műsorában gyönyörködhetnek. Kóstoló a noszvaji ízekből, játék, tánc, éneklés, sütés-főzés, sürgés-forgás szombaton 10-16 óráig. Vasárnap is 10-12-ig ingyenes a tájház látogatása.

Kisnánai Vár és Népi Műemlék

A szlovákság élete a XIX. században A vár tövében álló szlovák parasztház 1880-90 között épült. A tájház berendezési tárgyai a korabeli paraszti életvitelt mutatják be, szabadkéményes konyha tüzelőpadkával, fűtetlen tisztaszoba vetett ággyal, menyasszonyi kelengyével, a hátsó szobában csonkakúp alakú kemence ülőpadkával. A lakberendezést a kisnánai szlovákok által a századfordulón használt tárgyakból állították össze. A parasztház udvarán új attrakcióként bemutatunk egy - a 19. század- mezőgazdasági eszközeiből álló kiállítást. Ezen a napon szintén látogatható az eredeti szerszámokkal, fújtatóval berendezett kovácsműhely is.

Felsőtárkányi Tájház

Nagyszüleink mindennapjainak bemutatása, történetek a múltból, családi fotók kiállítása, masinában sült ételek kóstolója, korabeli konyhai, ház körüli eszközök használatának bemutatója. Néptáncbemutató, beszélgetések.

Faluház Rószaszentmárton

Zenés, táncos vidám műsorok sorozatával várjuk az érdeklődőket helyi hagyományőrző csoportok előadásában. Ingyen tárlatvezetés teszi még vonzóbbá programjainkat, a faluházban, a lignit bányászati emlékházban, és a parókián lévő egyháztörténeti kiállításon.    "Látogatóink hallhatják a Rózsafa citerazenekar színvonalas népzenei csokrát.
Megismerhetik a Móra Ferenc Általános Iskola néptánc csoportját, az ecsédi Kacus Néptánc Együttes színes összeállításával.
A Labdarózsa Óvoda gyermekei népi játékokat fognak bemutatni. Végezetül meghallgathatjuk a helyi asszonykórus előadását.

Boldogi Tájház

A 2017-es "Az év tájháza" cím büszke tulajdonosaként elmondhatjuk, hogy tájházunk utóbbi időben megvalósított fejlesztési koncepciója nem csupán infrastrukturális megújulást hozott magával, hanem mind a látogatók, mind a faluban élők számára élénk, mozgalmas közösségi színteret teremtett. Ebben a megújult környezetben várjuk vendégeinket idén is a Tájházak napján, ahol Szent György napi szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg látogatóink, hagyományőrző csoportjaink és kézműves foglalkoztatóink segítségével. A program ideje alatt lehetőség lesz a boldogi nagyrózsa sütésére, kóstolására, illetve lovaskocsis falunézésre is. A nap folyamán igény szerint indul tárlatvezetés az érdeklődők számára.

Abasári Kapásház

A SZŐLŐ RÜGYFAKADÁS ÜNNEPE ABASÁRON

2018. április 28-án 13 órakor ünnepi szentmisén kerül sor a fakadó szőlő megáldására, majd a nap további részében egyetlen kupon és pohár megvásárlásával a látogató ingyen kóstolhatja meg a helyi termelők borait az abasári pincékben. A rendezvény ideje alatt lehetőség nyílik a tájház kedvezményes megtekintésére, annak udvara is egy kóstolási helyszín. Délután és este hagyományőrző műsorok szórakoztatják a résztvevőket.

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára