Tájházak Napja Programok 2018

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Szaporcai Cifraház

Tavasznyitó kemencenyitó – idei első sütés a közösségi kemencében. Vetítés: képek az Ormánságról, filmek a ház életéről. Szőjünk terveket, szőjünk szőnyeget! Közös tervezgetés és rongyszőnyeg szövés. Mindenki hozzon magával néhány ötletet és textilcsíkot! Mindenkit szeretettel és rétessel várunk az Ormánság keleti tájékán, a Bőközben, annak is egy kicsi falujában Szaporcán!

A jelentkezéssel a csatlakozni szándékozó hozzájárul ahhoz, hogy látogatóit ingyenesen vagy kedvezményesen fogadja, és a részt vevő tájház a közös programlistán, az írott és elektronikus média felületeken, valamint az interneten megjelenjen.

Algyői Tájház

Az Algyői Tájház sok szeretettel várja ingyenes tárlatvezetéssel az érdeklődőket a Tájházak Napján. 9:00-12:00 nemez állatka készítéssel is várjuk kedves látogatóinkat, melynek részvételi díja 1800,-/fő, jelentkezni a tájház elérhetőségein lehet.

Bogyiszló Tájház

A rendezvényt Tóth István, Bogyiszló polgármestere nyitja meg, április 28-án, szombaton reggel 10:00 órai kezdettel.
A hivatalos megnyitó után, tárlatvezetésen vehetnek részt a vendégek, valamint népi kézműves foglalkozásokon.
A felnőttek megkóstolhatják a helyi pálinkákat, borokat, sajtokat és mézeket. Azoknak, akik előre jelzik szándékukat, tájházi vetélkedőre is lehetőséget biztosítunk.

Dabas-Gyóni Tájház

Tájházak kerékpárnyeregből: Az országos tájházak napja programsorozathoz kapcsolódóan kerékpáros családi túrát szervezünk, mely során a környékbeli tájházakat látogathatod meg, így egyszerre bicajozhatsz és a tájházakat is megismerheted. A túrát teljesítheted kis, közepes vagy nagy körben teherbírásodnak és kedvednek megfelelően. Minden állomáson szeretettel várunk valami meglepetéssel. Résztvevő tájházak: Zrumeczky Dezső Művelődési Ház- Inárcsi Tájház, Ócsai Tájház, Bugyi Tájház, Sári Szlovák Udvar (Tájház és Rétesház), Felsődabasi Nemes Kúria, Dabas-szőlősi Tájház, Dabas-Gyóni Tájház, Bagolyfészek Kézművesház, Sváb néprajzi gyűjtemény, Kakucsi Tájház

Diósdi Tájház

Diósdi Tájháznapi Forgatag

2018.április 28-29-én Diósdi Tájház-napi Forgatag napokat tartunk. A program a helyi értékek megőrzéséről szól, ami a helyi közösség össze tartozásának érzését is erősíti. A rendezvény célja a generációkon átívelő tudás átadása és az élmények gadagítása, a sváb kúltúra megismertetése a közösségen belül.belül.

Közhírré tétetik...

Adatik tudtára diósdi kicsiknek és nagynak Kinek van még füle, kikiáltjuk annak!
Szóljon gyorsan mindenki sógornak, komának,Eljött az ideje a tájházi mulatságnak, Mely tartatik április havának 28-29. napján Diósd, Béla utca 2. szám alatti Tájházában.

Előadások:
-"Diósd anno" - Szamák György
-"Svábok mindennapjai"  - Paszternák Lászlóné (NNÖK) -Itt a tavasz, itt a gombaszezon! - Pálfalvi György -”Régi Diósd” képekben, „Retro Diósd” filmvetítés - Natta Jánossal -Sváb hagyományos linzerkészítés titkaiba vezet be minket Csapó Rozika.

Hagyományőrző kolbásztöltés bemutatása és kóstolása, a diósdi böllérek böllére - Csapó Bandi.
Bográcsban és kemencében készült étkek, borok, csapolt cseh sörök, kontyalávalók.

Esténként közösen karaokizzunk világsztárokkal!  Majd est folyamán közönségtalálkozóra is sor kerül a következő legendákkal: Gidófalvi Attila (ex Beatrice-Fáraó, ex Lord-Karthágó), Pálmai Zoltán (ex P.Mobil, ex Hobo Blues Band, ex P.Box), Párkányi Zoltán (ex P.box), Szűcs Antal Gábor (ex Hungária, ex Skorpió, ex Bikini, Latin,Dinamit), Zselencz László (ex Edda, ex P.box, ex Beatrice, ex Deák Bill BB, Dinamit).

Részletes program és az étkek sora a városban elhelyezett palkátokon, Diósd város és a Diósdi Tájház honlapján, valamint Facebook oldalaikon található. Telefon: 23 370054, 23 782432, 30 8493188
Ételjegyek korlátozott számban az alábbi helyeken kaphatóak:
Önkormányzat, könyvtár, Kövirózsa Virágüzlet, faház ABC, valamint a Tátrai Barkácsolt.
Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket, otthon ne maradjon még az se, aki beteg!

Hegypásztor pincék – Oszkó

Hagyományos zsúpfedés készítésének bemutatása

Cinkota Tájház

Cinkotai szlovák hímzések - Időpont: IV. 28. szombat és 29. vasárnap.
A cinkotai tót hagyományokat felelevenítve a lakóházba várjuk a lányokat, asszonyokat, hogy megismerjék a helyi hímzés motívumait. Igény szerint saját hímzés is készíthető.

Kihajtás - Időpont: IV. 28. szombat.
A Szent György napot követő állat kihajtást bemutató és az állattartáshoz kapcsoló kultúra bemutatása - pásztorok eszközeinek kiállítása: népi hangszerek, kolompok, csengők, ökörfogat. - kézműves foglalkozások: bőrékszer készítés, ostorfonás, anyagozás, népi hangszerkészítés - állatbemutató és -simogató: kecske, juh, ló, ökör, tehén és magyar kutyafajták A tájház tárlatvezetéssel díjmentesen látogatható.

Dabas-szőlősi Tájház

Hajdúszoboszlói Fazekasház

„Hajdúnánás házhoz jön, a Hajdúszoboszlói Fazekasházhoz”

Április 28-án, szombaton, 10.00 órától 16.00 óráig, a Hajdúszoboszlói Fazekasház udvarán népi kézműves kirakodóvásár, a Martinek Farm termékei, a Nánási Portéka, valamint kézműves bemutatók várják az érdeklődőket. A látogatók megismerkedhetnek a mézeskalács díszítés, bőrözés, nemezelés, szalmafonás és -varrás mesterfogásaival. A népzenei élményről a hajdúnánási citerazenekar gondoskodik.

Ócsai Tájház

Síppal, dobbal, nádihegedűvel

11 órakor Birinyi József népzene kutató kiállításának megnyitója a gyűjtő „Hangszervarázs” c. bemutatójával. Hangszerkészítés és népi játszóudvar, játékos foglalkozások várják a családokat. A Pompás Napok csapata népi játékokra tanítja a kicsiket és nagyokat. Az Ócsai Tájház is várja a "Tájházak Kerékpárnyeregből" program résztvevőit!

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára