Tájházak Napja Programok 2018

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Dabas-szőlősi Tájház

Tájházak kerékpárnyeregből: Az országos tájházak napja programsorozathoz kapcsolódóan kerékpáros családi túrát szervezünk, mely során a környékbeli tájházakat látogathatod meg, így egyszerre bicajozhatsz és a tájházakat is megismerheted. A túrát teljesítheted kis, közepes vagy nagy körben teherbírásodnak és kedvednek megfelelően. Minden állomáson szeretettel várunk valami meglepetéssel. Résztvevő tájházak: Zrumeczky Dezső Művelődési Ház- Inárcsi Tájház, Ócsai Tájház, Bugyi Tájház, Sári Szlovák Udvar (Tájház és Rétesház), Felsődabasi Nemes Kúria, Dabas-szőlősi Tájház, Dabas-Gyóni Tájház, Bagolyfészek Kézművesház, Sváb néprajzi gyűjtemény, Kakucsi Tájház

Diósdi Tájház

Diósdi Tájháznapi Forgatag

2018.április 28-29-én Diósdi Tájház-napi Forgatag napokat tartunk. A program a helyi értékek megőrzéséről szól, ami a helyi közösség össze tartozásának érzését is erősíti. A rendezvény célja a generációkon átívelő tudás átadása és az élmények gadagítása, a sváb kúltúra megismertetése a közösségen belül.belül.

Közhírré tétetik...

Adatik tudtára diósdi kicsiknek és nagynak Kinek van még füle, kikiáltjuk annak!
Szóljon gyorsan mindenki sógornak, komának,Eljött az ideje a tájházi mulatságnak, Mely tartatik április havának 28-29. napján Diósd, Béla utca 2. szám alatti Tájházában.

Előadások:
-"Diósd anno" - Szamák György
-"Svábok mindennapjai"  - Paszternák Lászlóné (NNÖK) -Itt a tavasz, itt a gombaszezon! - Pálfalvi György -”Régi Diósd” képekben, „Retro Diósd” filmvetítés - Natta Jánossal -Sváb hagyományos linzerkészítés titkaiba vezet be minket Csapó Rozika.

Hagyományőrző kolbásztöltés bemutatása és kóstolása, a diósdi böllérek böllére - Csapó Bandi.
Bográcsban és kemencében készült étkek, borok, csapolt cseh sörök, kontyalávalók.

Esténként közösen karaokizzunk világsztárokkal!  Majd est folyamán közönségtalálkozóra is sor kerül a következő legendákkal: Gidófalvi Attila (ex Beatrice-Fáraó, ex Lord-Karthágó), Pálmai Zoltán (ex P.Mobil, ex Hobo Blues Band, ex P.Box), Párkányi Zoltán (ex P.box), Szűcs Antal Gábor (ex Hungária, ex Skorpió, ex Bikini, Latin,Dinamit), Zselencz László (ex Edda, ex P.box, ex Beatrice, ex Deák Bill BB, Dinamit).

Részletes program és az étkek sora a városban elhelyezett palkátokon, Diósd város és a Diósdi Tájház honlapján, valamint Facebook oldalaikon található. Telefon: 23 370054, 23 782432, 30 8493188
Ételjegyek korlátozott számban az alábbi helyeken kaphatóak:
Önkormányzat, könyvtár, Kövirózsa Virágüzlet, faház ABC, valamint a Tátrai Barkácsolt.
Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket, otthon ne maradjon még az se, aki beteg!

Hegypásztor pincék – Oszkó

Hagyományos zsúpfedés készítésének bemutatása

Cinkota Tájház

Cinkotai szlovák hímzések - Időpont: IV. 28. szombat és 29. vasárnap.
A cinkotai tót hagyományokat felelevenítve a lakóházba várjuk a lányokat, asszonyokat, hogy megismerjék a helyi hímzés motívumait. Igény szerint saját hímzés is készíthető.

Kihajtás - Időpont: IV. 28. szombat.
A Szent György napot követő állat kihajtást bemutató és az állattartáshoz kapcsoló kultúra bemutatása - pásztorok eszközeinek kiállítása: népi hangszerek, kolompok, csengők, ökörfogat. - kézműves foglalkozások: bőrékszer készítés, ostorfonás, anyagozás, népi hangszerkészítés - állatbemutató és -simogató: kecske, juh, ló, ökör, tehén és magyar kutyafajták A tájház tárlatvezetéssel díjmentesen látogatható.

Hajdúszoboszlói Fazekasház

„Hajdúnánás házhoz jön, a Hajdúszoboszlói Fazekasházhoz”

Április 28-án, szombaton, 10.00 órától 16.00 óráig, a Hajdúszoboszlói Fazekasház udvarán népi kézműves kirakodóvásár, a Martinek Farm termékei, a Nánási Portéka, valamint kézműves bemutatók várják az érdeklődőket. A látogatók megismerkedhetnek a mézeskalács díszítés, bőrözés, nemezelés, szalmafonás és -varrás mesterfogásaival. A népzenei élményről a hajdúnánási citerazenekar gondoskodik.

Ócsai Tájház

Síppal, dobbal, nádihegedűvel

11 órakor Birinyi József népzene kutató kiállításának megnyitója a gyűjtő „Hangszervarázs” c. bemutatójával. Hangszerkészítés és népi játszóudvar, játékos foglalkozások várják a családokat. A Pompás Napok csapata népi játékokra tanítja a kicsiket és nagyokat. Az Ócsai Tájház is várja a "Tájházak Kerékpárnyeregből" program résztvevőit!

Felsőtárkányi Tájház

Nagyszüleink mindennapjainak bemutatása, történetek a múltból, családi fotók kiállítása, masinában sült ételek kóstolója, korabeli konyhai, ház körüli eszközök használatának bemutatója. Néptáncbemutató, beszélgetések.

Kisfaludi Tájház

Kézműves foglalkozások, régi mesterségek felelevenítése, csuhéból táska készítése. Állatsimogató a helyi Vadaspark közreműködésével. Óvodások műsora múltidéző játékokkal. Iskolásoknak ismeretterjesztő előadás szervezése a tájház múltjáról és az ott élt cipészmester munkásságáról, életmódjáról. Helyi értékek, aszólékleves népszerűsítése, régi recept alapján. Kisfaludi Dalkör fellépése a régi népdalokkal. Citerások népdalcsokra.

Bagolyfészek Kézművesház és Újhartyáni Sváb Tájház

Tájházak kerékpárnyeregből
A Bagolyfészekben szilvalekváros hartyáni tacskellal és limonádéval várjuk a megfáradt bringásokat! Kézművesházunkban lehetőség van kerékpárok bérlésére, kérjük, hogy ezt előre jelezzék a 29/ 373 373 -as telefonszámon. 5 db kerékpárt és 1 db gyerek utánfutót tudunk biztosítani a messziről érkezőknek.

Oldalak

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára