Tájházak Napja Programok 2016

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Sarródi Tájház

Bárányból…

Program: Bárányból minden ami a juhtenyésztéssel és feldolgozással kapcsolatos, gyapjúfeldolgozás, sajtkészítés, szőrmekikészítés, nemezelés… a tevékenységek a helyszínen bemutatásra kerülnek, ill. kipróbálhatók, megkóstolhatok, megtapinthatók, megszagolhatók, meghallgathatók.

Részletek

Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

Erdőn-mezőn Budakeszin

Program: Helytörténeti séta: a régi Budakeszi erdő nevezetes helyei, valamikori szőlőtermelő területek felkeresése, a zsidó temető megtekintése. Gyülekező 09:30-10:00 között a tájházban. A túra időtartama kb. 4 óra. Visszaérkezve a tájházba zsíros kenyérrel kínálják meg a kedves vendégeket és fröccsel a felnőtteket, szörppel a gyerekeket.

Részletek

Pásztorház – Gyenesdiás

Program: A Pásztorházban működő kosárfonó szakkör munkáiból kiállítás, kosárfonás bemutató. Állatsimogató: a Festetics Imre Állatpark kis lakói jönnek vendégségbe. Palacsintasütés és kóstolás.
Műsor: Ízelítő a Gyenesdiási Dalárda és a Gyenesi Négyes januárban megjelent „Katonaság nagy uraság” katonadalos CD-jéről. Kezdés 17:00-tól.

Részletek

Szadai Tájház

Tájházak Napja

Program: Kézműves foglalkozások, kovácsműhely-bemutató, gyerekjáték, dal és tánctanítás, ételkóstoló.

Részletek

Duba Tájház - Garamszentgyörgy

Kisbúcsú a Duba Tájházban

Program: Régi stílusú búcsúfia készítése /papírvirág, similabda/, helyi specialitások kínálása, a tájház megtekintése – betekintés őseink életstílusába. Szőtteskiállítás – a Bethlen Gábor Alap által támogatott, felújított múzeumpedagógiai helyiségben szőtteskiállítás tekinthető meg a Duba Tájház gyűjteményéből.

Részletek

Hegypásztor pincék – Oszkó

Hegypásztorok kézzel fogható öröksége

Program: Az oszkói szőlőhegy területén számos boronafalú, zsúpfedeles pince található. A program során lehetőség lesz a Hegypásztor Kör területén lévő pincék megtekintésére és vezetett tanösvény bejárására is. Egyesületünk régi, hagyományos mezőgazdasági gépekkel is rendelkezik, melyek megtekinthetőek, kipróbálhatóak lesznek. A zsúpkészítés fortélyainak megismerése, kemencében sült finomságok kóstolója 12:30-13:30 között, kneipp-es vízi játszótér és népi játékok várják a látogatókat. 

Részletek

Tényői Tájház

Ébred a Békavár

Program: A Békavár, mint Tényő jellegzetes falurésze, a helyi fazekas- kézműves kultúra bölcsője. Fazekas foglalkozás kicsiknek és nagyoknak. Szakmai előadás: Samu Eszter fazekas művész. Jellegzetes, tényői gasztronómiai értékek a múltból. Hagyományos paraszti ételek: keletlen, langalló, prósza. Kukorica csuhé tárgyak készítésének fortélyai.

Részletek

Felpéci Tájház

Kisütjük!

Program: A Felpéci Tájház állandó kiállítását Géber József néprajzkutató mutatja be 10 fős csoportoknak. Kisütöttük, hogy a  tárlatvezetés ideje alatt a kenyérdagasztás és sütés folyamatát is bemutatjuk a Tájházak Napjára érkezőknek, így unalomra nem lesz idő. Aki még dolgozni is szeretne, gyúrhat pogácsát, mézes tésztát, abból készíthet aprósüteményt nefelejcses, tulipános mintával szaggatottat - sütés a kemencében - a gyerekek kézműves foglalkozásokkal tölthetik az idejüket. Az apukákra, férfiakra is gondoltunk. Megtekinthető lesz a fűrészüzem udvarán, működés közben  – Tájháztól 10 perc séta – az öreg Gatter!
Túrázást kedvelők kisétálhatnak velünk a természetvédelmi területünkre, a 7 ha területen lévő, fokozottan védett ősborókásba, vagy a domboldal néhány meglévő pincéjénél borkóstoláson vehetnek részt. „A fáradékonyabbak” a Tájháznál is megtehetik ezt a kemence és a kisült pogácsa mellett, a pergola alatt.

Részletek

Dunaszentbenedeki Tájház

Szent György napi vigadalom

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Dunaszentbenedeki Tájházba 2016. április 23-án Szent György napi vigadalom elnevezésű rendezvényünkre.
Programok: „Dunaszentbenedek anno” c. fotókiállítás, hagyományőrző műsorok, hétpróba a gyerekeknek, boszorkánykodás.
Műsor: Az óvodások és az általános iskolások műsora után fellép a Dunaszentbenedeki Hagyományőrző Asszonykórus és Néptánccsoport; valamint a Benedöki Boszik csapata.

Részletek

Mesterségek Háza és Tájház

„Pásztornap” a Vésztői Tájháznál

Program: A Vésztői Tájház és Mesterségek Háza idén is csatlakozik A Tájházak Napja országos programhoz. Április 22-én a Szent György naphoz kapcsolódó „Pásztornap” kapcsán a tavaszi kihajtást és a sárréti pásztorok életmódját szeretnénk feleleveníteni. Először kerül megrendezésre a pásztorételek főzőversenye, ahol az induló versenyzőket a helyi pásztorok által kedvelt ételek elkészítésére biztatjuk. (Jelentkezés Rábai Alexandránál a 30/ 206-8460-as telefonszámon, jelentkezési határidő április 18.). A nap folyamán birkanyírás és birkakörmözés bemutató, kézműves bemutatók és a pásztorélethez kapcsolódó színpadi produkciók, valamint élő népzene várja a látogatókat. Április 23-án pedig ünnepi nyitva tartással 9-14 óráig várjuk a tájházhoz érkező látogatókat.

Részletek

Hajdúböszörményi Tájházak

Program: A népi építészet emlékeit őrző épületegyüttes hat alföldi lakóházat és egyéb kiszolgáló építményeket foglal magába. A házak a 18. sz. vége és a 19. sz. közepe között épültek. Mindegyik porta más és más kialakítású. Állandó kiállításunkon a szabad tűzhely, a berendezések és a kiállított tárgyak segítségével nyomon követhetjük a korabeli életmódot és a tájegységre jellemző népi építészetet. Április 23-án tárt nyitott kapukkal, ingyenes tárlatvezetéssel és kemencében sült pogácsával fogadjuk a látogatókat.

Részletek

Buzsáki Népművészeti Tájház

Egy vidám nap a Tájháznál

Program: A Tájházak Napja keretein belül rendezünk meg egy napot a családoknak, melyet játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és egy  kis vetélkedéssel tölthetnek el nálunk. Délelőtt a gyerekeknek, délután pedig az apukáknak lesz lehetősége megmutatni, hogy mit tudnak egy sorverseny keretén belül, ahol kiderül, hogy ki lesz a „falu bikája”. Lesznek olyan feladatok is, ahol az egész családra szükség lesz. A nap folyamán a tájház kemencéjében sütünk, délután pedig folklórműsor keretén belül kerül sor az eredményhirdetésre. 
Műsor: A nap folklórműsorral zárul, ahol a település együttesei lépnek föl. Táncolnak az általános iskola tanulói, a Buzsáki Boszorkányos Néptánc Egyesület, s annak utánpótlás csoportja, valamint a Katykaringó csoport előadását is megtekinthetik. A Nyugdíjasok Buzsáki Egyesületének dalköre is énekel a délután folyamán. A műsor kezdési időpontja: 17 óra.

Részletek

Tihanyi Tájházak

Tájházak Napja Tihanyban

Program: Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Tájházak Napja alkalmából Tihanyban, ahol ingyenes belépési lehetőséget és kézműves programot kínálunk az érdeklődőknek.

Részletek

Hosszúhetényi Tájház

Állati jó 7 próba a tájházban

Program: Állati jó 7 próba a tájházban … a Szent György napi állatkihajtás jegyében. A tájház udvarán várjuk a gyerekeket egy tréfás, játékos délutánra. A nebulók 7 állomáson keresztül ismerkedhetnek a háziállatokkal és őrzőikkel. Elsőként egy mesén keresztül megtudják, hogy Ki, mit őriz?, ezután állomásokon keresztül teljesítik a 7 próbát. Memória és párosító játék: Miből mit?, Ki mit visel?, Ki mit eszik?, Ki hol lakik?, Miből mi készül?; és még sok érdekes játék. Végül „állati” kóstolással zárjuk a napot.

Részletek

Orfűi Kemencés Udvar és Tájház

Nyitott kapuk a medvehagyma jegyében

Program: Kemencében sült péksütemények készítésének / dagasztástól a kisütésíg/ megtekintése. A Tájházban létesült Interaktív Medvehagyma szoba kipróbálása. A Kemencés Udvar felfedezése, ismerkedés, a kemencében való sütés-főzés eszközeivel és a kemencékkel. Vásárlási, étkezési lehetőségekkel.

Részletek

Jászalsószentgyörgyi Tájház

A Rozmaring Asszonykórus jászsági népdalokat énekel április 23-án, 11:00-tól„Jászalsószentgyörgy története” - Lukács László helytörténeti kutató előadása április 23-24.               14:00-tól

Részletek

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény

Sváb háztartási szokások bemutatása c. tárlatvezetés a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben

Program: A Tájházak Napján 9 és 13 óra között a kismarosi sváb háztartások mindennapi tevékenységeit bemutató néprajzi tárlatvezetéseket tartanak. Az egyes háztartási vonatkozású kiállítási tárgyakhoz kapcsolódó szokásokkal ismertetjük meg látogatóikat a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény állandó kiállításán.

Részletek

Ócsai Tájház

„Ruha teszi az embert”

Program: Egész napos családi programunk 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. A nap folyamán a tájház udvarán kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket. 14 órakor Izsák Zoltán magángyűjteményéből egy Nagy Magyarország  területéről származó élő viselet bemutató lesz. 16 órakor élő „Viselet térkép” létrehozása a templom terén. Társszervező az Egressy Gábor Szabadidő Központ ás az Ócsai Református Egyházközösség.

Részletek

Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény

„Csordások, csürhések, birkások”

Program: Csordások, csürhések, birkások a pásztortársadalom peremén éltek, hiszen ők a falu határába kijáró, általában fejős vagy fias jószágokat őrizték. Legendás alakjairól még ma is hallunk anekdotákat. Programunk középpontjában ezek jószággondozók állnak. A látogatóinkat furfangos vetélkedőre hívjuk, melyben ügyességi és fejtörő feladatokban mérhetik össze rátermettségüket. Pásztor ételkészítési bemutatón és kóstolón vehetnek részt a vendégek. A pásztorkutyákról vetítéses előadást és kutyabemutatót tekinthetnek meg a nap folyamán. A jó hangulatról a csökmői Fonó Népzenekar gondoskodik.

Részletek

Napsugaras Tájház – Szeged

Program: Mesebeli utazásra invitáljuk a látogatókat, melynek során megismerhetik a sárkány alakját a magyar az európai, valamint a kelet - ázsiai népmese- és hiedelemvilágban. Utazás során azt is megtudhatják és kipróbálhatják, hogy a nemzetek mesehősei milyen furfanggal győzik le és teszik lóvá a sárkányt. Népi játszóházban sárkányokat és más mesebeli hősöket lehet készíteni. Papírsárkány eregető versenyen kicsik és nagyok egyaránt összemérhetik erejüket, ügyességüket. A tájház egész nap ingyenes tárlatvezetéssel várja a látogatókat. Valamint a nap folyamán kelt tésztás finomságokat lehet kóstolni, illetve megfejtük a sárkányfű titkát is.

Műsor: A magyar és más nemzetek sárkányalakjai c. előadás
Kezdési időpontja: 2016. április 23. 14.00
Tövisdisznó - Cserregő Bábtársulat zenés, bábos mesejátéka
Kezdés időpontja: 2016. április 23. 16.00

Részletek

Szelence-porta Tájház – Őrtilos

II. Őrtilosi Lakodalom

Program: Igazi falusi lakodalomba nyerhetnek betekintést a részt vevők. Az őrtilosi néprajzi gyűjtés (dr. Eperjessy Ernő néprajzkutató) alapján megismerkedhetnek a különböző vidám, néha pajzán szokásokkal, melyeket az őrtilosi emberek és a környező falvak hagyomány-őrző csoportjai elevenítenek meg. Megkóstolhatják a tradicionális lakodalmi ételeket, egyéb helyi finomságokat.
Műsor: A lakodalmi menet 11 órától indul, látványos népviseletek felvonulása, menyasszony kikérés, lakodalmi szokások bemutatása, hagyományőrző csoportok dalos, táncos bemutatkozása egész délután folyamatosan

Részletek

Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény, Jászkisér

Tájházak Napja

Program: Ingyenes belépés és tárlatvezetés a gyűjteménybe, a Csete Balázs Honismereti Egyesület tagjai által tartott hagyományőrző, kézműves játszóház, kemencében sült népi ételek kóstolója, hagyományőrző íjász bemutató és ügyességi verseny, lovaskocsikázás a településen.

Részletek

Kisnánai Vár és Népi Műemlék

Tájházak napja a Kisnánai Várban

Program:
Tájházunk idén is csatlakozik a Tájházak Napja programhoz.
A Mátra Gyöngye Népdalkör egész nap finomságokkal, népművészeti kiállítással, délután pedig 14:00-16:00 között színvonalas műsorral várja az érdeklődőket.
A Szlovák Tájház és a felújított Kovácsműhely is ingyenesen látogatható 10:00 és 17:00 óra között.
A várban ettől a naptól kezdve megtekinthető N Bujáki Bence "Népi kerámiák és konyhai eszközök" időszaki kiállítása, mely a várral együtt a szokásos várbelépővel látogatható.

Részletek

Noszvaji Gazdaház

Unokák és Nagyszülők Napja

Program: Április 23-án, szombaton szervezzük meg az Unokák és Nagyszülők Napját a Gazdaházban. A program a helyi értékek megőrzéséről, összegyűjtéséről és átadásáról szól amellett, hogy a helyi közösség összetartozásának érzése is erősödik. A rendezvény célja a generációkon átívelő tudás átadása és az élmények gazdagítása a közösségen belül. A program alkalmából 60+ generációt hívjuk meg a Gazdaházba unokáikkal, hogy megismerjék a pályázati forrásokból megújított Gazdaházat, felelevenítve az ide kapcsolódó személyes emlékeiket. A nap programjai: Régi fényképek gyűjtése, szkennelése, kivetítése és élménybeszámolók rögzítése. Valamint a Települési Értéktárba javasolt értékek összegyűjtése, közös bográcsozás és süteményezés, s régi noszvaji receptek gyűjtése, valamint játék a múzeumpedagógiai játékokkal. A Pitypang Néptánccsoport táncbemutatót tart, lesz közös éneklés furulyára vagy harmonikaszóra. Április 24-én, vasárnap pedig a Noszvajról készült filmek vetítése a Gazdaház táncpajtájában és kemencében készített sütemények kóstolása, s játék a múzeumpedagógiai játékokkal.

Részletek

Fertőhomoki Tájház

Szent György napi fogadalom

Program: Ünnepi szentmise, kiállítás megnyitó, kultúr program. Fogadott ünnep a tájházban. Szent György napjától (ápr. 24.) egészen Szent Iván napjáig (jún. 24.) - ami Szentségimádás napja volt Fertőhomokon – a szombat délután fogadott ünnep volt, ezért nem volt szabad dolgozni, az emberek szentmisére és litániára mentek. A fogadott ünnep okát egyesek egy valamikori dögvészben, mások jégverésben látták. Annyi könnyedséget engedtek, hogy takarmányért szabad volt a mezőre menni. György napjának estéjén Szűz Mária tiszteletére olajat égettek: egy asztalon rozsot és búzát terítettek szét, ennek közepére öntötték az olajat és meggyújtották.

Részletek

Heimatmuseum, Német Nemzetiségi Tájház Himesháza

„Egy délután a MÉZ jegyében”

Téma: A méhészet hagyománya Himesházán
Ismeretterjesztő előadás a méhészetről – Háy István méhésszel
Játékos feladatok állomásról-állomásra a tájházban /kvíz játék, memória játék, puzzle, dominó/
Kézműves foglalkozás, daltanulás és mézkóstoló

Készülünk az év legédesebb napjára:
2016. augusztus 13. -  II. Himesi Mézes Ünnep

Részletek

Parádi Tájház

Program: A két tájházban és a fafaragó kiállításán egész nap tárlatvezetés, az udvarokon kézműves bemutatók és vásár, rongyszőnyegszövés. Hagyományőrzők műsora a Palóc Házban, iskolások kézműves programja a tájházban. A Tűzoltó Galériában a Mátra más fontos anyagait is megcsodálhatják. Lesz ásványcsiszolás bemutató, vásár, ásványékszerek, üvegfúvó termékek, csiszolt üvegtárgyak vására.

 

Műsor: Palóc Házban a Palócbokréta Hagyományőrző Egyesület palóc dalai és táncai 10:00-tól; a tájházban az iskolások kézműves műsora 11:00-tól

Cím: Palóc Ház 3240 Parád, Sziget u. 10.; Kosárfonó Kiállítás 3240 Parád, Sziget u. 6.; Tájház 3240 Parád, Kossuth út 53.; Fafaragó kiállítás és Tűzoltó Galéria 3240 Parád, Kékesi u. 2.
Nyitva tartás: 2016. 04. 23., szombat 10:00-16:00
Belépődíj: Felnőtt: 500 Ft, Diák és Nyugdíjas: 200 Ft (az udvarokon folyó bemutató ingyenes)
További információk: http://paraditurizmus.5mp.eu
Kapcsolattartó: Parádi Idegenforgalmi és Kulturális Egyesület, Béres Magdolna
Tel.: 30/ 8315-813
E-mail: magdi.lena7@gmail.com

Részletek

Hajdúszoboszlói Gazdaház

Tájházak Napja

Program: A Tájházak Napja idén is megnyitója a Gazdaház Hetének.         
Április 23-án 10 órától Tájházak Napja megnyitó, 11 órától játszóház a gyerekeknek, 12 órától helyi termékek kóstolója, 14-től 16 óráig pedig kézműves bemutató, hagyományos ételek készítésének bemutatója.     
Április 24-május 1.: Másodízben rendezzük meg idén a Gazdaház Hetét, melyet minden évben a Tájházak Napját követő napokon tartunk. Bemutatjuk ezen a két hétvégét is magába foglaló héten, milyen munkák zajlanak a Gazdaházban, melyek azok a tevékenységek, melyet elődeink hagyományoztak ránk, de mai életünkben is helyet kaphatnak. Idén a mindennapi munkák, a szövés, szappanfőzés, keltetés, gyertyamártás, tésztakészítés, kenyérsütés bemutatása mellett a népi építészet kap nagyobb hangsúlyt, a sárból emelt, tapasztott épületek, ezek falszerkezete és felépítése. Egy héten keresztül készítjük el segítőinkkel a vesszővázas aszalót a Gazdaház udvarán, úgy ahogyan itt a vidékünkön valamikor az udvarokon, tanyákon valóban megépítették. A program ideje alatt látogatható mindkét kiállítás, a népi lakóházban a köpöly, nadály, frászkarika és az épp egy éve megnyitott kézműves műhelyben a zománcedények látogathatók.

Részletek

A Kiskundorozsmai "Faragó féle " szélmalom

TÁJHÁZAK NAPJA A DOROZSMAI SZÉLMALOMNÁL IS 2016, ÁPRILIS 23.-24.

Ingyenes a belépés a szélmalomba, ezen a hétvégén szombaton és vasárnap délután 14:00 órától 18:00 óráig. – József Vass és Tájházszövetség társaságában.

Részletek

Vörsi Tájház

Vidékjáró – Tájházak Napja a Vörsi Tájházban

Vörs község alsó, Alszegnek nevezett részén áll a tájházként berendezett talpasház, mely a 18. sz. végi és a 19. sz. eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg. A tájház berendezésében komoly segítséget nyújtottak a helyiek, önként felajánlották a régi falusi életformához kapcsolódó tárgyaikat, értékeiket. A látogatókat kézműves foglalkozással és ingyenes belépéssel várják.

Részletek

Magyarlukafai Tájház

„Tájház Újratöltve”

Program: A „Tájház Újratöltve” projekt bemutatása, valamint a tájház ingyenes megtekintése tárlatvezetéssel.

Részletek

Szászi Tájház

Tájházak Napja

Programok:
Megnyitó
Népzenei és néptánc bmutatók, német énekek, német vers.
Kosárhinta, népi játékok, óvodásoknak és kisebbeknek zenés foglalkozás.
Hímzési technikák bemutatója, perec kóstolás mártogatóssal.

Részletek

Csicsóka Tájház – Biharkeresztes

„Nem úgy van most, mint volt rég”

Program: Tájházunk bemutatja a múlt század eleji paraszti élet eszközeit, használati tárgyait. A Szent György napi nyitott kapus rendezvény kapcsán lehetőség nyílik gazdasági udvarunkban lévő őshonos magyar állatok megtekintésére, gyerekek részére állatsimogatóval készülünk. Bemutatjuk névadó növényünket a csicsókát. Kellemes népzene mellett, helyi kézművesek segítségével kézműves foglalkozást tartunk, valamint látogatóink megismerkedhetnek a helyi termelők és kézművesek által kiállított termékekkel.

Részletek

Vértesszőlősi Tájház

Tavaszváró

Program: Tavaszváró Májfa állítása április 24-én 15 órakor a Tájháznál. Tavaszi kézműves foglalkozás gyerekeknek, kemencében kalácssütés. Óvodás és iskolás gyerekek táncos műsora, Aszúszemek felnőtt néptánccsoport, Jakab András és Kelemen Petra szólótánc és karikázó.

Részletek

Szentlászlói Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

Német Nemzetiségi Nap Szentlászlón

Program: 13.00-tól Megnyitó, ünnepi köszöntő: Schvarcz Éva Német Nemzetiségi Önkormányzat Szentlászló elnöke; Hideg István polgármester.
Kulturális műsor: Óvodások német műsora; Hahner Duó és Ferkó német zenés előadása; Szentlászlói Általános Iskola német nemzetiségi néptánccsoportjainak bemutatója;
Nyugdíjasklub, Szentlászló.
15.00-tól Tájház bemutatása – „Tájházi tekergés”; Szent György napi szokások c. előadás; Játékos honismereti verseny; kézműves foglalkozások; lovaglás; kiállítás Német nemzetiségi értékek Szentlászlón című pályázatból.
17.00-tól Sváb ételek kóstolója és népi ügyességi játékok.      
18.00-tól A nap zárása, eredményhirdetések.
13.00 – 17.00 Retró véradás sörrel, virslivel

Részletek

Csökmői Tájház

„Tavaszi nyitás”

Program: A Csökmői Hagyományőrző Egyesület idén is csatlakozik a Tájházak Napja hagyományőrző programhoz, melynek kapcsán szeretettel várjuk az érdeklődőket a Csökmői Tájházban. A „Tavaszi nyitás” elnevezésű programunkon kézműves foglalkozások, szabadtéri népi gyermekjátékok, kemencés sütemények készítése, kiállítás látogatás és élő népzene várja a látogatókat. Programunk tartalmas kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára.

Részletek

Abasári Kapásház

RÁADÁS PROGRAM!!!
2016. 04. 30., szombat 13:00-22:00 (A tájház 15:00-18:00-ig tart nyitva!)

Szőlő rügyfakadás ünnepe

Program: Az ünnepi szentmise és a fakadó szőlő megáldása után a nap további részében egyetlen kupon és pohár megvásárlásával a látogató ingyen kóstolhatja meg a helyi termelők borait az abasári pincékben. A pontozólapokat kitöltő, borokat kóstolgató kedves vendégeink között értékes ajándékokat sorsolunk ki az este folyamán. A rendezvény ideje alatt lehetőség van a tájház kedvezményes megtekintésére, annak udvara is egy kóstolási helyszín. Az estét pedig műsorral zárjuk.

Műsor: Az Abasári Hagyományőrző Dalkör bordalokat énekel, Misi Kálmán tangóharmonikán játszik. Fellép a Maszkura és a Tücsökrajz zenekar.
Kezdés időpontja: 18.00 órától Dalkör, Misi Kálmán; 20.00 órától Maszkura és a Tücsökrajz zenekar.

Részletek

Turai Falumúzeum (Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár)

Szent György napi szokások, turai népviselet értékmentése

Program: Április 23-án, szombaton a Falumúzeum megtekintése ingyenesen tárlatvezetéssel 13-17 óráig.               
Április 24-én, vasárnap Szent György napi ingyenes tárlatvezetéssel, báránysimogatóval és az állathajtáshoz kapcsolódó kézműveskedéssel várjuk a családokat. Emellett turai népviselet-értékmentő programot is szervezünk. Ezen a napon a viseletkészítéshez kapcsolódó alkotótechnikákat (trukkolás, hímzés, vasalás, keményítés, szoknyaszedés stb.) szemléltetjük kipróbálási lehetőséggel. Néprajzosokkal mintaöltöztetéseket végzünk, összehasonlítjuk a Falumúzeum gyűjteményének darabjait a népviseletünk mai állapotával. Befejezésként Galga menti táncház lesz, majd a felnőttek ismerkedhetnek a moldvai körtáncokkal is.

Műsor: Április 24-én, vasárnap 13-20 óráig folyamatos óránkénti tárlatvezetés csoportokban. 13-07 óráig báránysimogató, kézműves foglalkozás (gyapjúbárány, subás juhász és rakott szoknyás népviseletes lány bábok készítése, mézeskalács háziállatok írókázása, népviseletes színezők). 14-18 óráig Turai népviseletes értékmentés (néprajzi előadások, mintaöltöztetések, viseletkészítéshez kapcsolódó mesterség bemutatók). 18-19:30-ig Galga menti táncház népdaltanulással (Oktatók: Szokolik Szabolcs és Szokolik Melinda Muzsika: Zagyva Banda). 19:30-21 óráig Moldvai táncház felnőtteknek (Oktatók: Dudás Dániel és Dudásné Mosóczi Lívia, Muzsika: Zagyva Banda).

Részletek

Héregi Tájház

Nyitott ajtók, elfeledett ízek

Program: Tájházunkban állandó kiállítás látható Héreg életére jellemző berendezési tárgyakból, eszközökből, a falusi gazdálkodás szerszámaiból. Az egész napos tárlatvezetésen túl óránként a héregi fiatalok műsorral kedveskednek. A helyi nyugdíjas klub tagjai pedig elfeledett ételekkel kedveskednek a látogatóknak.

Részletek

Bátai Tájház és Halászház

A Duna szabályozása előtt a Sárközben Bátán élő nép megélhetési forrása elsősorban a halászat és a legeltető állattartás volt. A 19. század második felében befejeződött vízszabályozások után az áradásoktól megkímélt területeken megkezdődött a szántóföldi művelés és az istállózó állattartás térhódítása. A földművelésből élők gazdag termést takarítottak be. A megnövekedett jövedelem maga után vonta a paraszti munkaeszközök, a lakásberendezés, a nép viselete, az építkezés és az épületdíszítés megváltozását. A Tájház és a Halászház kiállításain végig követhetjük mindezeket a változásokat.

Részletek

Tordasi Tájház

Program: A tájház szakmai anyagával bemutatjuk a tordasi szlovákok életvitelét biztosító, a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti fészerben bemutatjuk a paraszti gazdaságok eszközeit, hagyományos ételekkel és borkóstolóval vendégeljük meg a látogatókat. A tájház hátsó szobájában a „Csillag és ősi szó” címmel időszaki kiállítást rendezünk, Sajnovics János jezsuita szerzetes, nyelvész és csillagász, Tordas község szülöttje életútjára építve, mely egész évben a nyitva tartás ideje alatt megtekinthető.

Részletek

Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény – Jászfényszaru

Városnapi zsongás – Falusi módon

Program: Jászfényszaru város gyűjteménye egy helyi gazda házában került elhelyezésre, ahol a hagyományos szobabelső bemutatása mellett a faluban élt iparosok szerszámaival és a földműveléshez kapcsolódó tárgyakkal is megismerkedhet a látogató. A tájház különlegessége a külső kemence, ahol a Fényszaruiak Baráti Köre szervezésében augusztus 20-án minden évben megsül a város kenyere. A tájházak napja nyitva tartási idején a falusi élet mindennapjaiba autentikus szakvezetéssel merülhet el minden kíváncsi vendég.
Április 24-én 10 órától „Falusi módon – kézműves gyermekfoglalkozás

Részletek

Boldogi Tájház

Tavaszi zsongás Boldogon

Program: A mese köré építjük fel az idei programunkat, ahol Farkas L. Rozália, a Mese Kis Csillaga Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke kalauzolja el a gyermek látogatókat a mese világába. A legkisebbeknek állatsimogatót rendezünk be, ahol gyermekdalokat énekelve simogathatják a nyuszikat, a barikákat és a kecskéket. A felnőttek beöltözhetnek a boldogi viseletbe, fotózkodhatnak, sőt a hagyományos boldogi nagyrózsa sütésével is próbálkozhatnak. A nyitva tartás alatt 3 időpontban lehet megtekinteni kalauzolással a gazdag néprajzi gyűjteményt.

Részletek

Balatonkenesei Tájház

„Szent György napon, lepkeszárnyon”

Program: Szent György napjához közel ébred a természet, ez a nap egyfajta tavaszkezdő ünnep. A néphit szerint a Szent György-nap előtt fogott pillangó nagy szerencsét hoz. Szerencsét kívánunk a
hozzánk betérüknek: tájházunk e napon a lepkék köré építi kézműves foglalkozásainak témáját. Pillangókat készítünk különböző technikákkal: lehet majd origamit hajtogatni, horgolni és gyöngyöt
fűzni. S míg a szerencsehozó pillangók készülnek, tájházunk gyűjteményét e napon ingyen tekinthetik meg a látogatók.

Részletek

Paloznaki Tájház

PinczePont szezonnyitó rendezvény

Program: A Csopak Környéki Borút Egyesület tagjai nyitott pincékkel várják a pincetúra nevezőit, célállomás a Tájház udvarán található PinczePont borozó és információs központ, ahol eredmény-hirdetés után könnyűzenei koncerttel zárjuk a rendezvényt. A rendezvény alatt az érdeklődők számára ingyenesen látogatható a Tájház-múzeum, e mellett a környék legjobb boraival és langallóval várjuk a vendégeket.
Műsor: Könnyűzenei koncert 16 órától

Részletek

Borsodi Tájház (Közérdekű Muzeális Kiállítóhely) - Edelény

Edelényi hagyományok

Program: Az edelényi Császta Néptáncegyüttes és a Tényleg Zenekar szerepel. Helyi kézművesek kínálják portékáikat. A tájház Kemencés Baráti Köre frissen sült kenyeret kínál a vendégek számára fokhagymás tejföllel.

Részletek

Algyői Tájház

Program: A tájház kiállítása ingyenesen látogatható a Tájházak Napja alkalmából.

A tárlatvezetés időpontjai: 10:00 és 12:00.

Részletek
Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára