Tájházak Napja Programok 2015

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Gyömrői Tájház

A Pest megyei Ecsert a török kor pusztításai után gróf Grassalkovich Antal telepítette újjá Felvidékről érkezett szlovák telepesekkel. A szomszédolással az a célunk, hogy Ecser szlovák eredetű népviseletét és táncait megismerjük és bemutassuk helyi lakosainak, valamint a Gyömrői gyermek néptáncosok is bemutatkozzanak.

Békéscsabai Szlovák Tájház

Nyitottan az értékek felé

Az elő- és oldaltornácos népi klasszicizáló stílusjegyeket magán viselő épületben megrendezett kiállítás a szlovák módosgazdák 19. század második felének lakáskultúráját mutatja be, óránként ingyen, magyar nyelvű tárlatvezetéssel tekinthetik meg.

Pándi Tájház

A Pándi Tájház még nem bejegyzett tájház, így csak a nyitva tartással tudunk csatlakozni a Tájházak Napjához. Lesz helytörténeti totó és a tájház bemutatása. Május elsején pedig megrendezzük a IV. Tájházi Majálist, ahol sok féle műsor lesz látható. Délelőtt népi gyermeki játékok, délután a tájház színpadán folyamatos műsorok. Lesz helyben, a kemencében sütött lángos, kürtős ill. kulcsos kalács sütés és gulyás, valamint sör és virsli, és léggömb. A majális kezdési időpontja: 2015. május 01., 08:00.

Dorozsmai Szélmalom

A vetítéssel egybekötött konferencia célja a hagyományőrzés. A még fellelhető malmok (szélmalmok, vízimalmok, szárazmalmok, gőzmalmok, hajómalmok, patakmalmok) megmentése és bemutatása, működtetése.

Bugyi Nagyközség Tájháza

A nap folyamán induló lovas kocsis túrákkal megismerkedhetnek a vendégek Bugyi község nevezetességeivel, amelyhez a gyerekek számára játékos vetélkedő is társul. Különböző népi kézműves foglalkozások közt válogathatnak az érdeklődők.

Tájházak Tard

Tájházak bemutatása, az XIX. Század paraszti életforma bútorai és eszközei. Vendégfogadás és népviseletbe beöltöztetés.

Kávási Tájházak

A tájházak mindkét napon nyitva lesznek és látogathatóak.

Orfűi Malommúzeum

Az Orfűi Malommúzeum az őrlés történetét mutatja be két féle malomtípusban, egy olajütővel is rendelkező, egykoron lóhajtásos szárazmalomban, valamint egy vízimalomban. Aki nyáron látogat el a malomba, a molnár nyári konyhájának kemencéjében sült kenyeret is megkóstolhatja.

Pista Bácsi Tájháza Szögligeten

A tájház mindkét napon látogatható.

Gazdaház – Aldebrő

Egy sváb falu múltja és jelene

Hollókő Tájház

A Hollókői Tájvédelmi Körzet a Cserhát dombjai közé zárt Hollókő község és környéke építészeti, gazdálkodási és kulturális hagyományainak megóvására alakult 1977-ben. A hollókői várhegy alatt elterülő Ófalu helyreállítása, a zártkertek hagyományos kisparcellás művelési módjainak fenntartása kimagasló nemzetközi megítélést kapott, és a települést 1987-ben felvették az UNESCO "Világ Kulturális Öröksége" listájára

Legendák Földje Alapítvány – Kondoros

Kézműves foglakozás gyerekeknek Anyák napjára - A Kondorosi dalos és zenei civil szervezetek találkozója a Csökmői Népzenekarral.

Szlovák Tájház – Szarvas

Tavaszkezdő Szent György-napon a szarvasi Szlovák Tájház is kitárja kapuit. Harmatszedés, kilövés, pásztorfogadás, napimádat, kincskeresés és e nap minden varázsereje várja a néphagyományok tisztelőit és az érdeklődőket mindkét napon 10 és 15 óra között.

Kiskunhalasi Tájház

A Fészekrakó Egyesület és a Pásztortűz Egyesület szervezésében. 14 éven aluli gyermekeket és szüleiket tánc- és énektanítással, kézműves tevékenységgel, játékkal várjuk a Tájházban.

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára