Tájházak Napja Programok 2014

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával”

Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

A Budakeszi Tájház a településen élt svábság múltját mutatja be, száz évvel ezelőtti használati tárgyakkal berendezett konyhával és tiszta szobával, valamint a korabeli civil szervezeteket, egyesületeket bemutató kiállításával.

Bodrogközi Múzeumporta

Cigánd a magyarországi Bodrogköz egyetlen városa. Az itt található falumúzeum betekintést nyújt a város múltjába. A szőttes házban a bodrogközi népművészet textil és kender feldolgozású tárgyát tekinthetjük meg. A helytörténeti tárlaton megismerkedhetünk a város történetével, nagyjaival, informálhatunk a folyószabályozásról, valamint láthatjuk azt az oklevél másolatot ahol először említették a települést.

Asztalos P. Kálmán Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház - Csanádpalota

Csanádpalotán negyven évvel ezelőtt, 1969-ben fogant meg a gondolat, hogy honismereti gyűjteményt kellene létesíteni, s ezzel egy időben lapot indítani, hogy az értékek megőrződjenek az utókor számára. Asztalos P. Kálmán bácsi volt a gyűjtés elindítója, szervezője, a honismereti újság fő mozgatója.

Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény, Jászkisér

Ingyenes belépés és tárlatvezetés a gyűjteménybe, a Csete Balázs Honismereti Egyesület tagjai által tartott hagyományőrző, kézműves játszóház, kemencében sült népi ételek kóstolója, hagyományőrző íjász bemutató és ügyességi verseny, lovaskocsikázás a településen.

Duba Tájház - Garamszentgyörgy

Tájházunk nem egy a sok közül, de egyedülálló a maga nemében azáltal, hogy nem csak egy-két berendezett helységgel büszkélkedhetünk, hanem 1860-as évekből származó eredeti családi otthon várja látogatóit több száz berendezési tárggyal és eredetien berendezett helységekkel s mindehhez csatlakozik az iskolamúzeum, ahol az 1900-as évekből összegyűjtött református egyházi iskola dokumentációját és berendezését őrizzük.

Eszlári Tájház (magán)

A vendégek fogadása után a tájházban található népi emlékek és gyűjtemények, értékek bemutatására kerül sor. A konyhában pedig az 1955-1999-ig Vésztőn működő Gyomai Házipari Szövetkezet termékeinek bemutatására és a bedolgozott termékek készítésének megtekintésére is sor kerül. A készítő Kovács Imréné, akinek Gobelin kiállítása is megtekinthető.

Kedves Levente Hagyományőrző Porta

Szent György Napi Vigasságok Szabolcs Várában. korhű középkori lovagi tábor és fegyverbemutató, Szent György napi határjáró gyalogtúra, az Igriczek Együttes középkori muzsikája és Sárkányos Lakoma várja a vendégeket. Lesz még lovasíjász, solymász és ostorkészítő népművészeti bemutató is! Ugyanitt Hungarikumok Asztala!

Hosszúhetényi Tájház

Az 1860-as években épült tájház 2011-ben került felújításra. Baranya egyik legértékesebb gyűjteménye, melyet Bocz Árpád hosszúhetényi lakos több évtizeden keresztül tudatosan gyarapított.

Fertőhomoki Tájház

Program: Szent György napjától Szent István napjáig a szombat délután fogadott ünnep volt Fertőhomokon, ezért nem volt szabad dolgozni, az emberek szentmisére mentek. Ennek okát egyesek egy valamikori dögvészben, mások jégverésében látták. A legenda szerint, amikor egyszer el akarták törölni az ünnepet, egy villám csapott a bíró asztalába. E fogadalmat felelevenítve tábori misét tartunk a tájház udvarán, megnyitjuk a tájház új kiállítását, egyúttal elindítjuk a szezont. Fellép a fertőhomoki Kajkavci tamburazenekar és tánccsoport. A megnyitót követően tavaszi zsongás néven kézműves foglalkozásokat tartunk kicsiknek és nagyoknak.

Erdőbényei Tájház

Az érdeklődők megismerhetik gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező településünket. Amit kínálunk: állatsimogató, játszóház, interaktív kádártánc, kádár mesterség, sajtműhely bemutatók.

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben (korábban: Kismarosi Falumúzeum) 1993-tól állandó kiállítás látható a falu életére jellemző muzeális eszközökből, régi okiratokból és fényképekből, a falusi gazdálkodás régi szerszámaiból és borászati eszközeiből, a falu vallási életének relikviáiból, stb.

Hajdúszoboszlói Gazdaház

Április 23-án 10 órától Tájházak Napja megnyitó, 11 órától játszóház a gyerekeknek, 12 órától helyi termékek kóstolója, 14-től 16 óráig pedig kézműves bemutató, hagyományos ételek készítésének bemutatója.
Április 24-május 1.: Másodízben rendezzük meg idén a Gazdaház Hetét, melyet minden évben a Tájházak Napját követő napokon tartunk. Bemutatjuk ezen a két hétvégét is magába foglaló héten, milyen munkák zajlanak a Gazdaházban, melyek azok a tevékenységek, melyet elődeink hagyományoztak ránk, de mai életünkben is helyet kaphatnak.

Seregélyesi Tájház

Seregélyesi Tájház programja

Mezőcsáti Tájház

A Tájház épülete Mezőcsát és a járás egyetlen műemléki védett népi épülete, a 19. század második felében épült mezőcsáti kisnemesi lakóházak építési technológiáit, formai jellegzetességeit mára egyedül őrző fontos épített emlék.1994-től felújítva, korhűen berendezve tájházként működik, 2003-ban múzeumi működési engedélyt kapott, 2014-től része a város települési értéktárának.

Héregi Tájház

Tájházunkban állandó kiállítás látható Héreg életére jellemző berendezési tárgyakból, eszközökből, a falusi gazdálkodás szerszámaiból.

Magyarszék Község Önkormányzat Tájháza

Bemutatjuk régi hagyományainkat, s a régmúltban használatos eszközöket és berendezési tárgyakat. A tájház melletti istállóban bemutatjuk az állattenyésztés eszközeit, hagyományait és a földműveléssel kapcsolatos ismereteket. A tájház udvarán lévő bormúzeumban helyi termelők segítségével ismertetjük a borkészítés tudományát, s hagyományos ételekkel, borkóstolóval vendégeljük meg az egybegyűlteket.

Heimatmuseum – Német Nemzetiségi Tájház Nagymányok

A helyi németség kultúráját és tárgyi emlékeit a hagyományőrző csoport 1976 óta gyűjti. A tájház épülete az 1880-as években épült. A néprajzi gyűjtemény 2008-ban került a mai helyére. A tájház tulajdonosa és üzemeltetője a Nagymányoki Német Nemzetiségi Önkormányzat. A leltározott tárgyak múzeumi szakmai felügyeletét a megyei múzeum biztosítja.

Szadai Tájház

Kézműves foglalkozások, kovácsműhely-bemutató, gyerekjáték, dal és tánctanítás, ételkóstoló.

Együtt Érsekhalmáért Egyesület

Lovas- és fogathajtó verseny és gasztrokulturális nap a tájházban és a futballpályán, április 26-án. Egész napos rendezvény: gyermekprogramok, autentikus játszótér, íjászat, kemencés ételek készítése, helyi termelők termékeinek kóstolása és bemutatása, helytörténeti kiállítás. A hagyományőrző kulturális programokat táncház zárja majd.

Napsugaras Tájház – Szeged

A Szegedet romba döntő Nagyárvíz után mérnökök tervezték újra a város tereit, utcáit, lakóházait. Lechner Lajos az alföldi életmódot és a régi hagyományokat szem előtt tartva tervezte meg az új lakóházakat. a típustervek deszkás oromzata megőrizte a barokk korban is jellemző napsugaras díszítményt, a legszebb darabjai Alsóvároson találhatók, bár napjainkra a számuk töredékre zsugorodott.

Vésztői Tájház – Mesterségek Háza

A Vésztői Tájház és Mesterségek Háza idén is csatlakozik A Tájházak Napja országos programhoz. Április 22-én a Szent György naphoz kapcsolódó „Pásztornap” kapcsán a tavaszi kihajtást és a sárréti pásztorok életmódját szeretnénk feleleveníteni.

Bugyi Nagyközség Tájháza

Népi mesterség (szövés, fafaragás, gyöngyfűzés, hímzés, csuhéfonás) bemutatók a tájház udvarán. Tárlatvezetés a tájház állandó és időszakos kiállításán. Kézműves foglalkozások és lángos sütés, valamint kosaras körhinta.

Noszvaji Gazdaház

A Noszvaji Gazdaház 1889-ben épült, három helyiségből álló hagyományos elrendezésű parasztház, a helyi népi építészet szép példája. Az épület eredetileg egy testvérpár családjai számára épült, ezért mindkét szobában található kemence, melyeket a szabadkéményes konyhából fűtöttek. Az utcai szoba berendezése az Egri Dobó István Vármúzeumból kölcsönzött, Noszvajon gyűjtött tárgyakból áll. A szobabelső a módosabb földműves családok lakáskörülményeit jeleníti meg bútoraival, használati tárgyaival. Ez a helyiség néprajzi, helyismereti kiállításként működik.

Német Nemzetiségi Gyűjtemény Gyula

Német nemzetiségi ételkostolók, klubfoglalkozás és biliárdozás várja a kedves vendégeket, a gyerekeket pedig népi játékok. Ezen kívül bemutatjuk még a Német Nemzetiségi Gyűjteményt és előadásokat is meghallgathatnak az idelátogatók.

Parádi Tájház

A kiállítás anyagát 2000-ben, a Millennium tiszteletére gyűjtötte össze a parádi Nyugdíjas Klub közössége, mely a településen fennmaradt, megmaradt palóc viselet és életmód tárgyi eszközeit mutatja be. Látható egy eredeti nyoszolya (ágy) a hozzátartozó kellékekkel, eredeti parádi dunyha, párnák (fejelek), derékalj, szalmazsák, lepedő, sátorlepedők, számos vászonból készült ruha, törölközők, asztalterítők, tarisznyák, valamint a menyasszonyi kelengyeláda, mely a palóc házak egyik legjellegzetesebb, leginkább fennmaradt darabja.

Aldebrői Tájház Gazdaház

Idegenvezetés a Gazdaházban és a Községi Emlékparkban, valamint a templomban.

Sombereki Német Tájház

A sombereki Német Tájház 2009. június 27.-én nyitotta meg kapuit a Rákóczi utca 18. alatt. .A ház 1930-as években lett újjáépítve. A kiállított tárgyak az emberek mindennapjait hivatottak bemutatni és rajtuk keresztül a népcsoport sorsát szemléltetni. A ház kőalapra épült, falai vályogból, tető hódfarkú cserép. A lakóház: - tisztaszoba, sparherdkonyha, lakószoba, konyha beosztású.

Fertőszéplaki Tájházak

Népi mesterségek bemutatása a Fertő parton, majd ingyenes tárlatvezetés a tájházakban.

Vörsi Tájház

Vörs községben áll a tájházként berendezett talpasház, amely a 18. század végi és a 19. század eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg.

Császártöltési Sváb Tájház

A házat Walter Boldizsár és első felesége, Angeli Mária építette 1896-ban. Az épületet 1996- ban vásárolta meg az Önkormányzat múzeumi célokra. A berendezést helyben gyűjtött tárgyak adják.

Szentlászlói Tájház – Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény

A Tájház 2003-ban nyílt meg. Az épület a helyi német építészeti stílus jegyeit hordozza. négy helyiségben látható a kiállítás. Az elsőben írásos és képi anyag mutatja be tablókon és tárlókban a németség és az idetelepített felvidéki magyarok múltját, a falu neves szülötteit. A második helyiségben egy 20. század eleji német tisztaszoba látható.

Vértesszőlősi Tájház

Nyitva tartás: április 1-október 31.
Hétfő szünnap
Kedd-Szerda-Csüt.-Péntek: 10:00-15:00
Szombat-Vasárnap: 10:00-16:00

Dunaszentbenedeki Tájház

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Dunaszentbenedeki Tájházba 2016. április 23-án Szent György napi vigadalom elnevezésű rendezvényünkre.

Bátai Tájház és Halászház

A Duna szabályozása előtt a Sárközben Bátán élő nép megélhetési forrása elsősorban a halászat és a legeltető állattartás volt. A 19. század második felében befejeződött vízszabályozások után az áradásoktól megkímélt területeken megkezdődött a szántóföldi művelés és az istállózó állattartás térhódítása. A földművelésből élők gazdag termést takarítottak be. A megnövekedett jövedelem maga után vonta a paraszti munkaeszközök, a lakásberendezés, a nép viselete, az építkezés és az épületdíszítés megváltozását. A Tájház és a Halászház kiállításain végig követhetjük mindezeket a változásokat.

Buzsáki Népművészeti Tájház

A Tájházak Napja keretein belül rendezünk meg egy napot a családoknak, melyet játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és egy kis vetélkedéssel tölthetnek el nálunk. Délelőtt a gyerekeknek, délután pedig az apukáknak lesz lehetősége megmutatni, hogy mit tudnak egy sorverseny keretén belül, ahol kiderül, hogy ki lesz a „falu bikája”.

Borsodi Tájház (Közérdekű Muzeális Kiállítóhely) - Edelény

Edelény város és a Bódva völgye Közérdekű Muzeális Kiállítóhelye. Gyűjtőkörébe a néprajz tárgyi és szellemi anyagán kívül az ipar- és agrártörténet, művelődéstörténet, a helyismeret tartozik. Három porta lakóház – és gazdasági épület – együttesét foglalja magába.

Ócsai Tájház

Egész napos családi programunk 10 órakor egy keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét a református műemlék bazilikában. A nap folyamán a tájház udvarán kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket. 14 órakor Izsák Zoltán magángyűjteményéből egy Nagy Magyarország területéről származó élő viselet bemutató lesz. 16 órakor élő „Viselet térkép” létrehozása a templom terén. Társszervező az Egressy Gábor Szabadidő Központ ás az Ócsai Református Egyházközösség.

Feliratkozás Kezdőoldal hírcsatorna csatornájára